2019. június 25. kedd Vilmos

Kütyüpara a köbön: így tesz titokban csóróvá a saját mobilod


Aki sokat nyomkodja a telefonját, az nem csak az idejét pazarolja el, de az saját egészségét is kockára teszi, arról nem is beszélve, hogy képtelen lesz féken tartani költéseit.

Olyan korban élünk, amelyben a közösségi oldalak uralják az életünket, és egy pillanatra sem vagyunk hajlandóak szem elől téveszteni a virtuális teret. Sok felhasználó kerül világszerte depresszió közeli állapotba csak azért, mert nem kap elegendő pozitív visszajelzést, lájkot.

Szakértők már nevet is adtak a betegségnek, mely a túl sok képernyő előtt eltöltött idő következtében alakul ki: DFRAG (Digitális Fragmentáció szindróma). "Világszerte többszáz millió ember szenved ettől az újfajta digitális fertőzöttségtől" - mondta el Dr. Imran Rashid Dánia egyik legnagyobb magánkórházának munkatársa a Daily Mailnek. Hatása rendkívül káros az egész szervezetre, sőt, még mentális bajokat is okozhat, egészen pontosan így:

Jelentőségteljes emberi kapcsolatok hiánya

Mióta részben a virtuális térben élünk, már szinte alig érünk egymáshoz, ezáltal csökken a szervezet oxitocin szintje. Ez a hormon felelős többek között a simaizmok működésének szabályozásáért.

Több stressz

A folyamatos kényszer, hogy csekkold a telefonodat, állandó stresszben tartja a szervezetet - ezt konkrét mérések be is bizonyították.

Rossz szülő leszel

A szülői képességek is romlanak annak, aki a közösségi média által gerjesztett folyamatos kényszerben él. Ha a kütyü útban van, a szülő sosem igazán egy hullámhosszra kerülni a gyermekével, és kevésbé képes észlelni annak szükségleteit. Arról nem is beszélve, hogy a gyerek eltanulja a szülő szokásait, hiszen ők nagyrésztnem azt csinálják, amit mondunk nekik, hanem azt, amit látnak tőlünk.

Alváshiány

A túl sok képernyő előtt töltött idő alváshiányhoz vezethet - ezt már egy 2019-es a Pittsburgi Egyetemen készült tanulmányból is kiderült. Ha túl gyakran jelentkezünk be az oldalakra, az sokkal több kárt okoz a kutatók szerint, mint ha hosszabb ideig görgetjük, de kevesebb alkalommal. A telefonból érkező kék fény pedig azt az üzenetet közvetíti agyunk számára, hogy még nappal van.

Az empátia teljes hiánya

Akik telefonfüggők, azok sokkal önzőbbek a való világban. Egy a Michigan egyetemen készült felmérésből kiderült, hogy az elmúlt 20 évben a középiskolások empátiáját mérő mutatószámok 40 százalékkal csökkentek. Dr. Rashid szerint az éppen kiveszőben lévő szemkontaktus az, ami képes (lenne) fejleszteni az emberi empátiát.

A kísértés

Aki túl sokat pötyög a telefonján, az egy idő után képtelen ellenállni a kísértésnek. Aki nem képes ugyanis nemet mondani a digitális világnak, annak az impulzusokat kontroláló képessége csökken le minimális szintre. Éppen ezért sokkal könnyebben rászoknak a dohányzásra, vagy éppen az egészségtelen étkezésre, de hosszú távú terveik sem nagyon vannak, ahogy a pénz is sokkal könnyebben kicsúszik a kezük közül, hiszen képtelenek kontrolálni költéseiket.

Lustaság

A folyamatos kütyünyomkodástól az agyad is ellustul, "feladja a harcot", már nem hoz döntéseket és mindig a könnyebbik utat választja. Hosszú idő az online térben kis dózisú dopamin termeléséhez vezet: ez a hormon felelős többek között a jutalom-érzésért.

Sokkal többet költesz

Biztos te is észrevetted már, hogy a privát Facebook oldalad személyre szóló hirdetésekkel van tele, olyan termékekkel, melyeket nagy valószínűséggel megveszel. Ezen kívül még sok egyéb trükk létezik, amit a nagy cégek vetnek be a felhasználók ellen, hogy felhívják a figyelmedet olyan árucikkekre, amire amúgy túl nagy szükséged nem lenne.

Jól jönne 5 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 86 426 forintos törlesztővel a K&H Bank (THM 7,97 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank (87 194 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az CIB (87 368 Ft/hó; THM 8,17 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Készlethiány lehet a hétszemélyes kocsikból: káoszra számít az egyik legnagyobb kereskedő
Több tisztázatlan pont is van még a júliusban startoló program körül - interjú.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Tesco

06.20-06.26
Országos

Auchan

06.20-06.26
Országos

Aldi

06.20-06.26
Országos

Lidl

06.20-06.26
Országos

Spar

06.20-06.26
Országos

Interspar

06.20-06.26
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk