2020. augusztus 8. szombat László

Különleges, négyzet alakú forintérmét adnak ki Magyarországon: így fog kinézni


Július 9-én folytatódik az MNB emlékérme-kibocsátás programja, aminek legújabb darabját Kandó Kálmán születésének 150. évfordulójára időzítette a pénzintézet. A Kandó-érmék 2 000 forintos névértéken kerülnek bevezetésre, összesen 10 000 darabot lehet belőlük verni. Ám a pénzérmék igazi különlegessége egyedi, négyze talakú méretük lesz, amilyet nem gyakran lát a magyar közönség.

Folytatódik az MNB emlékérme-kibocsátási programja, aminek következő állomása, egy különleges, négyzet formájú színesfém ötvözetű érme lesz, amint Kandó Kálmán születésének 150. évfordulójára adnak ki. A "Magyar találmányok" c. sorozatnak így ez az érme lesz a 12. darabja, ami július 9-től lesz kapható.

A Kandó-érmét 2 000 forintos névértéken adják ki, anyaga 75 ezrelékes réz, illetve 25 ezrelékes nikkel lesz. Érdekes, hogy bár összesen 10 000 darab lesz belőle verhető, az MNB tájékoztatása szerint, 4 000 darabnyi ebből selyemfényes (BU) érme lesz, míg a gyűjtők által kedveltebb, legtöbbször ritkább - mert általában ebből verne kevesebbet - tükörfényes, azaz proof példányból most 6 000 darab lesz verhető. 

Az érmét Bitó Balázs tervezte, és azok igazi különlegessége a méretük lesz, ugyanis a megszokott körforma helyett, most egy 28,43x28,43 mm-es négyzet alakban lesz elérthető a forintérme. Aminek súlya egyébként 14 gramm lesz.


Forrás: MNB

Ahogy az a képen látható, az érme egyik oldalán Kandó Kálmán portréja lesz látható, a feltaláló nevével, illetve születési és elhalálozási idejével. Míg a másik oldalon Kandó egyik leghíresebb találmánya, a villanymozdony kapott helyet, ami mellett olvasható a névérték, azaz a 2 000 forint, a kiadás éve és helye, azaz 2019, BP. Továbbá az érme alján helyet kapott a "Magyarország" felirat is. 

Fizethetünk is vele?

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék

forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

Gyűjtőnek állnál?

Az MNB és a numizmatikusok is egyetértenek abban, hogy az MNB emlékérme sorozat rengeteg embert érdekel, sokan gyűjtik tematikusan az így kiadott darabokat. Így aki például a Kandó-érme hatására vágna bele a gyűjtésbe nem árt, ha tisztában van azzal, hogy 

sok kezdő gyűjtő elköveti azt a hibát, hogy a megvásárolt darabokat kiveszi a tartóból, és összefogdossa azokat. A tükörfényes darabok például úgy vannak polírozva, hogy azokban az ember láthatja saját magát. Ezeken már egy ujjlenyomat is komoly értékcsökkenést eredményezhet. Szóval pucolni még véletlenül se álljon neki senki, de lehetőleg ne is nagyon fogdossa őket senki

- modnta el a Pénzcentrumnak korábban egy numizmatikus, aki szerint persze az sem hátrány, ha az ember örömét leli az érmék gyűjtésében, hiszen "ez valahol mégiscsak egy hobbi" is, továbbá érdemes arra is figyelni, hogy aki belevágna a gyűjtésbe, az próbáljon tényleges gyűjteményben gondolkodni. A szakértő szerint azzal nem lehet mellélőni, ha a névértéken kibocsájtott darabokból 1-1-et folyamatosan elkezdünk megvásárolni.

Persze ezektől a daraboktól nem kell óriási csodát várni, hiszen az MNB emlékérmék többnyire elég nagy példányszámban kerülnek ki a pénzverdéből. Bődületes értékük ezért nem valószínű, hogy valaha is lesz, de azért pénzt is lehet rajtuk fogni, ha ügyes az ember. A többieknek pedig még ott marad a gyűjtés öröme.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.