2020. július 6. hétfő Csaba

Kórházba kerülhetsz: ezt az italt mindenképp kerüld


Önmagában az alkoholfogyasztás is sok veszélyt rejt magában. Nemrég viszont arra jöttek rá a kutatók, ha energiaitallal kevered, megsokszorozod a balesetek esélyét. Mutatjuk, melyik italokat utasítsd inkább vissza.

Az orvosok már évek óta próbálják óva inteni az alkoholfogyasztókat, ne keverjék az alkoholt olyan magas koffeintartalmú energiaitalokkal, mint például a Red Bull, mert veszélyesen megnöveli a pulzusszámot, és becsapja az agyat. Kanadai kutatók azt vették észre, hogy a sérültek között magas az aránya azoknak, akik vodka-Red Bullt isznak. Úgy vélik, a fokozott sérülés abban csapódik le, hogy az adott személy a túlzott energia vakmerőségbe hajtja őket.

Számos kutatás volt már ebben a témában, és mindegyikben találtak kapcsolatot a sérülések és az energiaitallal kevert alkoholok között. Azt a következtetést szűrték le, hogy sokkal gyakrabban történik baj, mintha csak simán alkoholt fogyaszt az ember. A sérülések között volt véletlen balesetek, gépjármű-balesetek, verekedések is.

Általában, ha alkoholt fogyaszt az ember, akkor elfárad, és hazamegy. Az energia italok viszont mintha átverik az agyat: ennek következtében az emberek alábecsülik, hogy mennyit is ittak valójában, ennek hatására még többet isznak, és a kockázatos helyzetekbe is belemennek"

- mondta Audra Roemer, a tanulmány vezető szerzője. Elmondása szerint, mivel az energiaitalok növelik a pulzusszámot, nem fáradnak el annyira az emberek az alkohol hatására, és nem érzik annyira részegnek sem magukat, mint amennyire valójában azok. Ennek következtében rosszul mérik fel saját részegségi szintjüket (alábecsülik), és olyan dolgokat is tesznek, amit egyébként a részegségük azon fokán már nem tennének, vagy nem tudnának tenni.

A kutatás még nem zárult le teljesen, jelenleg egy sürgősségi osztályon végeznek további felméréseket. Azt viszont már ki merik jelenteni, hogy a sérülések és balesetek esélyét nagyban növeli, ha töményeket magas koffeintartalmú italokkal kevernek a bulizók.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS