8 °C Budapest

Költekezünk, mintha nem lenne holnap, de tényleg van miből?

2018. december 12. 15:30

A karácsonyi időszak minden család költségvetését kihívások elé állítja. Egy friss kutatás azonban azt mutatja, hogy a tavalyi évhez képest biztosabb anyagi körülmények között készülünk az ünnepi szezonra. Csökkent a túlköltekezési hajlandóság és kevésbé aggódunk amiatt, miből tudjuk megvenni az ajándékokat. A kedvező változások mögött a háztartások pénzügyi helyzetének javulása áll.

24 európai országból 24 098 - köztük 1004 magyar - állampolgár közreműködésével készült el az Intrum követeléskezelő Európai Fogyasztói Fizetési Jelentése.

Jobban odafigyelünk a karácsonyi ajándékvásárlásra

Jobban odafigyelünk a karácsonyi bevásárlásra, mint egy évvel korábban. Míg 2017-ben a magyar családok közel 40 százaléka költött többet ajándékokra, addig 2018-ban ez az arány 30 százalékra csökkent. Mindez megegyezik az európai átlaggal. A vizsgált országokat figyelembe véve a magyar adat javult a legnagyobb mértékben - holtversenyben a norvég, a finn és a lett mutatókkal.

A 18-24 éves korosztályhoz tartozó fiatalok körében magasabb a túlköltekezési hajlandóság, mint az idősebb generációk esetében. A kutatás szerint minden második fiatal hajlamos többet költeni karácsonyi ajándékokra, mint megtehetné. Mindez jól mutatja, hogy mennyire fontos a fiatalok pénzügyi edukációja. 

A túlköltekezési hajlandóság csökkenésében nagy szerepet játszik, hogy a háztartások jobb anyagi helyzetben vannak, magasabb elkölthető jövedelem áll rendelkezésükre. Ennek következtében az ajándékok megvásárlása már kevésbé terheli meg a családi kasszát.

Ezt támasztja alá, hogy a magyarok a tavalyi évhez képest sokkal kevésbé aggódnak amiatt, miből fogják megvásárolni a karácsonyi ajándékokat - ez a mutató 7 százalékponttal javult egy év alatt, így csak kismértékben tér el az európai átlagtól.

Nem hitelből vásárolunk

Továbbra sem szeretünk karácsonykor hitelből vásárolni: tavaly még nagyjából minden 5. ember élt e lehetőséggel, míg az idei évre 16 százalékra csökkent azok aránya, akik kölcsönből is finanszíroznák a bevásárlást. Ez szintén egybevág a háztartások javuló pénzügyi pozícióival.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nemcsak a karácsony, az újév is könnyebb

A háztartások javuló pénzügyi helyzetét az is mutatja, hogy egyre kevesebben érzik úgy, hogy pénzügyileg a január az év legnehezebb hónapja. Tavaly még minden második magyar tartotta így, 2018-ban azonban már 40 százalék körülire csökkent ez a mutató. 

 

Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója: "Az adatok azt mutatják, hogy egy év alatt is jelentős javulás ment végbe a családok pénzügyi helyzetét illetően. A kutatás szerint egyre kevésbé tartunk a karácsonyi kiadásoktól, és kevesebben érzik megterhelőnek a januárt. Viszont az is látszik, hogy a pénzügyi tudatosság tekintetében van még hova fejlődünk: a fiatalabb generációk hajlamosak a túlköltekezésre. Pontosan ezért indítottuk el két éve a Zsebpénzügyes elnevezésű vetélkedőnket."

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem