6 °C Budapest

Kivégeznék az akciós újságokat, az óraátállítást és a Sopronit: jó ötlet ez?

2017. december 28. 11:00

Évente több alkalommal kérdezzük meg a Pénzcentrum olvasóit különböző témákról, cikkekbe helyezett szavazásokkal. Most eljött az ideje, hogy kivesézzük az idei eredményeket. A Pénzcentrum olvasói elmondták idén véleményüket a Heinekenről, az eldobható szatyrokról, és azt is elárulták, mi segítene szerintük a magyar nyugdíjasokon. Nézzük 2017 legérdekesebb szavazási eredményeit.

Már alig-alig emlékszünk, de az év elején óriási csata zajlott a Heineken és az Igazi Csiki Sör gyártója között. A vita lényege az volt, hogy a holland sörös multinak nem tetszett, hogy Igazi Csiki Sör néven kezdtek 2014-ben sört gyártani Romániában, mivel álláspontja szerint ez összetéveszthető az általa birtokolt Ciuc Premium (ejtsd: csik prémium) márkával. Az igazághoz az is hozzátartozik, hogy a Ciuc Premiumot csiki sörként emlegetik csak helyben.

A Heineken bíróságra vitte az ügyet, ahol sokáig úgy tűnt, hogy elveszti a pert, de aztán egy román táblabíróság mégiscsak neki adott igazat. Innentől karolta fel a kérdést a hazai politika, és ezek után lett beszédtéma hazánkban is, hogy akkor most mi legyen a Heineken-fogyasztással.

Az esetleges bojkott szempontjából problémásnak tűnt, hogy a Heineken rendkívül sok sörmárkát birtokol, például az itthon népszerű Sopronit is, ezért feltettük a kérdést olvasóinknak, hogy akkor most mi legyen.

A szavazatot leadó olvasónk 37 százaléka úgy nyilatkozott, hogy bizony bojkottot hirdet a Heineken ellen, a többiek viszont (63%) különböző okokból, de nem támogatták ezt a típusú nyomásgyakorlást.

Bár meglehetősen nagy médiavisszhangot kapott az Igazi Csiki Sör hazánkban, az értékesítésük nem ment túl jól, legalábbis erről is olvashattunk később. A Heinekennel azóta egyébként már megegyeztek peren kívül, és maradhatott a nevük is.

Genderszerepek, óraátállítás, nyugdíjasok

Bár igazán csak 2017 végére pörgött fel a nemi szerepekről szóló vita a világon, miután kiderült, hogy Harvey Weinstein hollywoodi producer évtizedeken át zaklatott és erőszakolt meg színésznőket, modelleket és olyan nőket, akik fölött visszaélhetett hatalmi helyzetével, a Pénzcentrum olvasói már februárban szavazhattak arról, hogy problémákat szül-e egy kapcsolatban, ha a nő többet keres, mint a férfi.

A válaszadók 70 százaléka azt gondolta, hogy ez középkori, ostoba felfogás, 30 százalék szerint viszont a nőknek házimunkával és otthonteremtéssel kéne foglalkozniuk.

Március végén kérdeztük meg az olvasókat, hogy megszűntetnék-e az óraátállítást, erre a kérdésünkre több mint 12 463-an válaszoltak, és egyértelmű ítélet született: a véleményüket kifejtők 84,8 százaléka szerint nincs szükség óraátállításra. Amikor viszont arról kérdeztük az olvasókat, hogy mi legyen helyette, akkor már megosztottabbak voltak a kérdésben.

A válaszadók 60 százaléka szerette volna, hogy végleg maradjunk a nyári időszámításnál, 22 százalék szerette volna, ha végleg a télinél maradunk, a fennmaradó közel 19 százalék pedig nem szeretett volna változást.

Március végén tettük fel a kérdést olvasóinknak, hogy szerintük mi segíthetne igazán a nyugdíjasokon, a szavazásunknál több válasz is megjelölhető volt. 

Toronymagasan az kapta a legtöbb szavazatot, hogy a 120-150 ezres nyugdíjminimum lenne az igazi segítség, de sokak szerint az is segítene, ha csak megőriznék a nyugdíjak reálértékét, illetve a nyugdíjas bónuszt, azaz a 13. havi nyugdíjat is sokan tartanák megfelelő megoldásnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Így aprították volna be az Aldit, Lidlt, Auchant, Tescót

A kormány deklarált célja, hogy növelje a hazai tulajdon részarányát a hazai élelmiszerpiacon, ezért időnként elő-előjön egy-két ötlettel, amivel a multik életét nehezítené meg. Az egyik ilyen ötlet egyelőre úgy néz ki, hogy hamvába halt, olyan jogszabályt szerettek volna alkotni, ami a marketingköltéseket illetve magukat a népszerűsítési módszereket is korlátozta volna, a saját weboldalukon való hirdetést és az akciós újságok készítését konkrétan ellehetetlenítette volna. Ezt végülis nem lépte meg a kabinet, mi viszont megkérdeztük az olvasókat, hogy jó ötlet lenne-e az akciós újságok betiltása. 

1823-an válaszoltak a kérdésünkre, közülük 1552-en mondták, hogy nem. Bár a szavazásunk nem volt reprezentatív, jól tükrözte a kérdésben kialakult közhangulatot.

Ehhez kapcsolódik, hogy májusban feltettük a kérdést, hogy olvasóink átlagosan mennyit költenek élelmiszerekre és alkoholmentes italokra naponta. Ez akkor azért volt aktuális, mert a KSH 2016-ra vonatkozó adatai szerint az átlagos napi élelmiszerköltés 670 forint volt hazánkban.

A válaszadó olvasóink mindössze 10 százaléka költött ennyit, 13 százalékuk kevesebbet, 77 százalékuknak meg ennél jóval több ment el naponta ezekre az árucikkekre saját állítása szerint.

Élet, siker, csillogás

Júliusban már-már szinte filozófiaira vizekre eveztünk. Azt kérdeztük az olvasóktól, hogy boldogít-e a pénz. Több mint hatezren válaszoltak a feltett kérdésre

  • 14,4 százalék szerint a pénz nem boldogít,
  • 72,8 százalék szerint a pénz önmagában nem boldogít, az abból megvásárolható javak viszont igen, és
  • 12,7 százalék szerint pedig már önmagában is boldogít a pénz, nekik tehát valószínűleg elég csak nézegetni is a bankszámlájukat vagy a pénztárcájukat.

Júliusban még távoli kérdésnek tűnt, de egy azóta csúnyán elhasalt népszavazási kezdeményezés kapcsán tettük fel a kérdést, hogy munkaszüneti napnak kéne-e nyilvánítani szenteste napját (december 24.). Több mint 8 ezren válaszoltak a kérdésünkre, és a túlnyomó többség (90%) szerint ez jó ötlet lett volna. A népszavazási kezdeményezéshez ugyanakkor nem jött össze elegendő szavazat, így egyelőre december 24-én is húzhatjuk az igát.

A végére pedig két életvezetéssel kapcsolatos szavazás eredményét tartogattuk. Az első kérdésünk arra vonatkozott, hogy mi a legfontosabb a jó élethez. A lenti csárton jól látszik, hogy a legtöbb szavazatot sorrendben a biztonságos családi élet, a szex, a pénz és az alvás kapták. 

A másik kérdésünk arra vonatkozott, hogy havi 300 ezerért belépne-e a válaszadó az Éjjel-Nappal Budapest című sorozatba, ami az RTL Klubon fut. A kérdés érdekessége, hogy a cikkben egy tanácsot kérő potenciális szereplőről írtunk, de azt nem tudtuk, hogy a 300 ezres ajánlat nettó vagy bruttó összeget takar. Az 1126 válaszadó 36 százaléka viszont ennek ellenére ment volna a sorozatba, 56 százalék mondott volna nemet az ajánlatra, és 8 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem