2020. október 30. péntek Alfonz

Kiszámoltuk: nem is gondolnád, ilyen sokat költesz a kutyádra


Oltások, betegség, kutyatáp és póráz - ez csak néhány dolog, amire szinte biztosan költened kell, ha úgy döntesz, hogy befogadsz otthonra egy négylábút. Ezek a tételek külön-külön apró kiadásoknak tűnnek, de az évek folyamán hatalmasra duzzadhatnak. Mutatjuk, milyen költségekkel kell számolnod, ha összekötnéd az életed egy kutyával.


Egy felelős kutyatartó nem sokat tud spórolni a kisállatán. Például nem minden oltás kötelező, de ha nem adatjuk be azokat, akkor azzal az állat egészségét veszélyeztetjük. Aztán ott van az etetőtál, a póráz és még néhány alapkellék, amit muszáj beszereznünk. Arról nem is beszélve, hogy a kutyusra fordított kiadások már a vásárlással kezdődnek. Nézzük pontosan mit is jelent a kutyatartás számokban.

Mennyért lehet  kutyát venni?

Ha egy menhelyi kutyát szeretnénk magunk mellé, akkor is általában illik, vagy kell fizetni, amikor elhozunk egy ebet. A fiezetendő összeg pedig  5 000 - 10 000 forintra tehető. A tenyésztőtől vásárolt kutyák árai 15 000 forinttól indulnak, de ennyiért általában nem kapni törzskönyvezett kutyust. Felfelé a határ a csillagos ég, az árak pedig fajtánként és tenyészőként is változnak. Találni például Golden Retrievert 30 000 és 80 000 forintért is. Francia Bulldogot például vehetünk 160 ezer forintért is, de olyan tenyésztő is akad, aki több százezer forintot kér egy ebért.

Állatorvos

Ha meg van a kutya, akkor jöhetnek az egészségügyi költségek. Rendeletileg csak a veszettség elleni oltás, a féreghajtás és 2013. január elseje óta a 4 hónapos kort betöltött kutyák esetén a mikrochipes megjelölés a kötelező. A mikrochip-et akciósan megoldhatjuk 3 000 forintból. Az oltásokból a kötelező veszettség ellenit minden évben be kell adni. Az oltás ára olyan 3 500 - 5 000 forint körül mozog, szóval például 15 oltással számolva erre az évek alatt összesen akár 52 500 - 75 000 forint között kell költenünk. A féreghajtó tablettáért egy közepes termetű kutyánál pedig körülbelül évente 1 000 forinttal számolhatunk.

KATTINTS! Ezt minden kutyásnak tudnia kell: 45 ezres bírságot is kaphatnak

Aztán ott vannak az ugyan nem kötelező, de igencsak ajánlott oltások is. Ebből rögtön legalább négyet érdemes beadatni már a kiskutyáknak, meghatározott időszakonként. Ez is legalább összesen 15 000 - 20 000 ezer forintba kerül. Az állatorvosi költségeknél azonban fontos megjegyezni, hogy a díjak állatorvosonként és persze a kutya méretétől függően is jelentősen változnak. A fenti költségekhez pedig hozzájönnek az esetleges betegség költségei. A legtöbb helyen minden alkalommal vizsgálati díjat is kell fizetni a kezelési díjon túl, ez 3000-5000 forint körül mozog. Ha pedig műtétre kerülne sor akkor az akár több tízezer, esetleg százezer forintunkba is kerülhet. Arról nem is beszélve, hogy akadnak olyan rendelők, ahol az esti-éjszakai időben és hétvégeken, ünnepnapokon, azaz az ügyeleti időszakban a szolgáltatási díjakat 100 százalékos pótdíjjal terhelik. Ez azt jelenti, hogy az ár a duplája az alapáraknak.

Etetés

Az etetés sem könnyű kérdés, ugyanis egy olcsóbb rossz minőségű táppal akár árthatunk is a kutyusnak. Egy közepes termetű felnőtt kutyának általában napi egy konzerv elég. A kiszerelések árai itt is az állat méretéhez igazodnak, egy doboz 300 forinttól körülbelül 1000 forintos árskálán mozog. A száraztápok közül pedig attól függően, hogy milyen drága kiszerelést vásárolunk az etetés költsége naponta 300 - 600 forint körül mozog. Ha egy átlagos napi 500 forintos árral számolunk, akkor a kutyatápra havonta 15 000 forintot kell elköltenünk.

Mennyi az annyi?

A fentiek mellett nem szabad elfelejtkeznünk az estleges jutalomfalatokról, a pórázról, a kutyaházról, vagy kuckóról, a kutyakozmetikusról és még sorolhatnánk. Összesítésünkben azonban most csak a fent is felsorolt költségekre koncentrálunk.

Vagyis az egyes kiadásokat átlagban nézve a 15 évig élő, közepes méretű kutyánkra rengeteget kell költenünk. A kutyus megvétele legyen 15 000 ezer forint, amihez hozzájönnek az oltási költségek: közel 80 ezer forint, a chip pedig 3000 forint. Az etetés havi 15 000 forinttal számolva a 15 év alatt 2 millió 700 000 forint. Ehhez hozzájöhet a minden egyes alkalommal kifizetett állatorvosi vizsgálati díj, ne adj isten műtéti költségek, gyógyszeres kezelések, és egyéb költségek

így könnyen elérhetjük akár a 3 millió forintot is.

Ez nagyon soknak hangzik, de...

Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezt az összeget 15 év alatt fogjuk kifizetni. Ráadásul felmérések bizonyítják, hogy akinek kisállata van, alacsonyabb a vérnyomása, koleszterinszintje, továbbá jobban és hamarabb felgyógyul egy sebészeti beavatkozás után, és a kardiovaszkuláris betegségek estében csökkennek a kockázati tényezők is. A szívinfarktuson átesett páciensek az infarktust követő egy évet jóval nagyobb eséllyel élik túl mint azok, akiknek nincsen társállatuk.

A házi kedvencek csökkentik a stresszt, így erősítik az immunrendszer is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Csúnya hónap jön: drágulásra, várakozásra készüljenek a magyar autósok
Egyre többen váltanak négyévszakosra, de nem mindegy, hogy milyet vásárolunk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó