6 °C Budapest

Kismamákat, családokat sem kíméltek a gátlástalan csalók

Pénzcentrum
2013. április 2. 16:03

Újabb, netes vásárlásokkal kapcsolatos csalás-sorozat szálait göngyölítette fel a rendőrség az elmúlt hetekben. Az országos kiterjedésű ügyeknek több tucat sértettje van, a kárérték összesen mintegy másfél millió forint, az egyik esetben ráadásul családok, kismamák az áldozatok.

Az egyik, napokban felderített esetnek ezidáig 20 sértettje van - mindannyian babakocsikat akartak vásárolni a világhálón. Az üzlet nem jött létre, a bolti árnál jóval olcsóbban árult eszközök az átutalt pénz ellenére nem érkeztek meg a megrendelőkhöz. Az eladó minden esetben előre utalást kért, amikor pedig a vásárló személyes találkozón akarta átvenni az árut, megszakította a kapcsolatot.

A nyomozók minden használható információt beszereztek, és ezek alapján eljutottak az ügy gyanúsítottjához. Sz. Zoltánné 41 éves bencsei lakos elismerte a bűncselekményt, vallomása alapján pedig több olyan esetre derült fény, amelyeket a Balatonalmádi Rendőrkapitányságon folyó eljáráshoz lehetett csatolni. A sértettek között több vidéki kismama is szerepel, Szentgotthárdtól Nyírbátorig számos helyen tettek feljelentést becsapott asszonyok.


13 sértettje van egy másik internetes csalás-sorozatnak is, ahol az elkövető márkás telefonokat, táblagépeket hirdetett meg. A hitelesség kedvéért a személyes átvételt ajánlotta fel, azonban arra ügyelt, hogy annak helye messze essen a vásárló lakhelyétől. Az utazást elkerülendő, a vásárló végül maga javasolta, hogy inkább átutalja a készülék árát. Fizetés után azonban a készülék már nem érkezett meg a megrendelőhöz.

A nyomozók ennek az ügynek a gyanúsítottjait is felkutatták: F.-né S. Alexandra 25 éves és M. István 28 éves garai lakosok kihallgatásuk során beismerő vallomást tettek. A gyanúsítottak lefoglalt számítógépén a rendőrök további bűncselekményekre utaló adatokat találtak.

Tekintettel arra, hogy a becsapott megrendelők sok esetben nem tesznek feljelentést, a 20, illetve 13 sértetti szám az eljárások során tovább növekedhet. Mindkét ügy gyanúsítottjai ellen üzletszerűen elkövetett csalás bűntett miatt folyik az eljárás.

Az aukciós csalás ellen is lehet védekezni

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az aukciós csalás egy internetes csalás, melyben az egyre terjedő aukciós oldalakat használja ki az átverő. Az aukciós oldalon regisztrál a csaló, majd olyan termékeket kínál eladásra, melyek valójában nem is léteznek. Hogy megbízhatóbbnak tűnjék a profil alapján, gyakran további felhasználói fiókokat is készít, és fantomvásárlásokat hajt végre a főprofillal, így annak lapján látszik majd a sok sikeres átadás, melyek valójában nem is léteztek, de bizalmat gerjesztenek.

Az aukciós csalás legegyszerűbb esete az, ha az eladó egyszerűen nem küldi az elnyert (és kifizetett) terméket, vagy küldi, de nem az, nem olyan, esetleg hamisítvány az adott tárgy. Ez utóbbi kategóriában leggyakrabban értékesnek hazudott ékszert, koncertjegyet, műszaki cikket találunk. Persze az is előfordul, hogy fiktív tárgyról van szó.

A rendőrök azt tanácsolják, óvakodjunk az olyan eladóktól, akiknek kevés értékelésük van más felhasználóktól vagy meglepően alacsonyan árulnak, esetleg nem valódi lakcímmel vagy telefonszámmal regisztráltak.

Internetes vásárlás esetén legyünk elővigyázatosak. Olvassuk el a vevőről adott értékeléseket és nagyobb összegű vásárlás esetén kérjünk személyes találkozót. "Problémamentes" eladó esetén ez nem lehet akadály, de ha az eladó elzárkózik a személyes találkozótól, akkor élhetünk a gyanúval, hogy esetleg bűncselekmény áldozatává váltunk. Ha a személyes átvételre nincs lehetőség, akkor érdemes utánvételes fizetést kérni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem