Kincset rejt a magyar föld: nagyot kaszálhat, aki tudja, mit, hol keressen

2017. július 23. 07:00

Az elmúlt napokban foglalkoztunk olyan ehető gyomnövényekkel, melyek nemcsak, hogy ingyen vannak, hanem egészségesek is. Most itt vannak receptek és egyéb ötletek arra, hogy mire jók még az ehető gyomnövények. Saláták, főzelékek, szinte csak gyomokból, és a borsra is mutatunk ingyenes alternatívát.

Nemrég jártunk egy előadáson, ahol az ehető gyomnövényekről volt szó. Höhn Mária egyetemi docens, a Szent István Egyetem Növénytan Tanszékének vezetője, a Leonardo Kertbeli rendezvényen többek között arról beszélt, hogy

  • a gyomnövényeknek nincs természeti értéke, jónéhány viszont ehető közülük,
  • ezek megtalálhatók járdák repedéseiben, kertekben és erdőkben is, ugyanakkor figyelni kell arra, hogy tiszta területről szedjük csak le őket, valamint,
  • hogyha kétségünk van afelől, hogy milyen növénnyel állunk szemben, akkor inkább hagyjuk ott, mivel rosszul létet, mérgezést kockáztatunk.

KATTINTS! Itt a nagy bolti trükk: méregdrágán árulják azt, ami amúgy ingyen van

Ha az előző cikkünkből felkészültünk az ehető gyomnövénygyűjtés alapjaiból, akkor maradunk a témánál és arra keressük a választ, hogy milyen elkészítési módjai vannak az egyes ehető gyomnövényeknek.

A receptek az egyetemi docens 2017. július 18-i nyilvános előadásán, a hallgatóságnak kiosztott segédanyagból származnak.

Lándzsás útifű - fűszerként

Ezt a gyógynövényt használják sebek kezelésére, azonban fűszerként is kiváló. Túrónak, tejfölnek ad speciális ízt.

Útszéli zsázsa - bors és csilipaprika helyett

Nem kell többé borsot venni, csípős levelei ugyanis bors és csilipaprika helyett is használhatóak.

Vízitorma - fűszervajhoz

Ízletes fűszervajat készíthetünk belőle, össze kell keverni egy-egy kiskanálnyi apróra vágott vízitormát, snidlinget és petrezselymet, majd hűtőbe rakva meg kell várni, hogy megkeményedjen.

Kányazsombor - pestohoz 

Levelét és gyökerét felhasználva pesto készíthető belőle. Szükség van 4 gerezd fokhagymára, 3 evőkanál aprított kányazsombor gyökérre, 3/4 csésze petrezselyemzöldre, 1 csésze kányazsombor levélre, 1 csésze bazsalikomra, 2 csésze dióra, sóra és olíva olajra.

A fokhagymát és a gyökereket géppel fel kell aprítani, ehhez hozzá kell adni a többi növényt, a legvégén pedig a diót és az olíva olajat. Sót tetszés szerint lehet beletenni.

Szúrós csorbóka - szószos brazil ételhez

Brazil ételt készíthetünk belőle, melyet rizzsel, babbal, rántottával és paradicsommal esznek. Kell hozzá 1 nagy csokor csorbóka levél, 5 gerezd apróra vágott fokhagyma, 5 evőkanál olíva olaj, só és fekete bors.

Fel kell forrósítani az olajat egy mély serpenyőben, a fokhagymát meg kell dinsztelni benne, hozzá kell adni a csorbókát, a sót és a borsot. Párolni kell, egészen addig, amíg a térfogata a felére nem csökken.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fehér libatop - piritóshoz

Szükség van hozzá 4 csésze zsenge libatop levélre, 2-3 evőkanál olíva olajra, 2 evőkanál citromlére, sóra, egy egész fej fokhagymára, egy egész cipó kenyérre, szeletekre vágva illetve parmezán sajtra.

Be kell gyújtani a sütőt 200 fokra. A kenyerek egyik felét be kell dörzsölni fokhagymával, majd egy tepsiben sütni kell őket körülbelül 8 percig. A maradék fokhagymát fel kell vágni, a libatopot pedig fel kell aprítani. A hagymát meg kell dinsztelni az olíva olajon, majd ezen meg kell párolni a libatop leveleket, és 2 perc után hozzá kell adni egy kis citromlevet. Hagyni kell az egészet egy kicsit hülni, majd meg kell kenni vele a kenyérszeletek tetejét, és mindegyik szeletre tenni kell egy vékony szelet parmezán sajtot.

Kövér porcsin - fűszernek és főzeléknek

Omega 3 zsírsavakban, C- és E-vitaminban, valamint béta-karotinban gazdag növény. A fiatal levelek és hajtások fagyasztással és befőzéssel is tartósíthatóak. Grillezett ételekhez, főtt és sült húsokhoz, valamint paradicsomsalátához is hozzá lehet adni a felaprított leveleket. 

A porcsinfőzelékhez szükség van 2-3 maréknyi friss porcsinhajtásra, 5 gerezd fokhagymára, 1 evőkanál olajra, 1 liter tejre, 2 evőkanál keményítőre vagy lisztre és sóra. A hagymát meg kell dinsztelni az olajon, ezen meg kell párolni a megmosott porcsint, majd az egészet fel kell önteni tejjel és be kell sűríteni.

Pirók ujjasmuhar - kása

Egyéves gyom, nyár végén érő kalászaiból kását lehet készíteni.

Komló - leves

Tavasszal hatásaiból leves főzhető belőle.

Nagy csalán - főzelék

Tavaszi zsenge hajtásait önálló főzelékként is meg lehet főzni, de más ételekhez is hozzá lehet keverni. Magas vitamin-, ásványi anyag- és fehérjetartalma miatt tápláló ételeket lehet készíteni belőle.

Húsos som - önállóan fogyasztható termés

Szeptemberben válnak fogyaszthatóvá piros termései

Tyúkhúr - salátába, teába, főzelékbe

A tyúkhúr tavasztól őszig megtalálható jól öntözött helyeken, a legjobb nyersen megenni illetve teát készíteni belőle, mely ital gyógyír lehet hólyagproblémákra.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem