8 °C Budapest

Kiderült: ezért tiltanák be a gyűjtőcsomagolást a magyar boltokban

2017. március 20. 13:01

Mitől is balesetveszélyes a gyűjtőcsomagolás? Majd szórakozhat a boltos a kipakolással, a vásárló meg a szanaszét heverő zacskókkal, dobozokkal, ráadásul a tilalom mégcsak nem is lenne olcsó - írja a Blokkk.com. 

A tervezett áruházregula egyik legdurvább korlátja lenne az, amikor a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű, a kereskedelemről szóló törvény szerint napi fogyasztási cikket (élelmiszereket, különféle háztartási vegyiárut és kisebb lakásfelszerelési cikkeket) értékesítő üzletekben tilos lenne a termékeket gyűjtőcsomagból értékesíteni.

A gyűjtőcsomagolás egyébként nem egy újkeletű találmány. Sőt. Már régóta használják a legkülönbözőbb gazdasági területeken, hiszen gyorsabb és egyszerűbb a szállítás, ha összecsomagolják a vinnivalókat és nem egyenként pakolgatják azokat.

A boltok ugyanúgy ki vannak éhezve az újításokra, mint bármely más területen ügyködő vállalkozás. A boltosok célja is az, hogy gyorsan, egyszerűen és így persze minél olcsóbban végezzék tennivalójukat, hiszen a vásárló minden fillért a fogához ver, így nem mindegy, hogy mi mennyibe kerül a polcra kihelyezve. A kereskedők munkáját nagyon is megkönnyíti az, amikor a gyűjtőcsomagolásban elhelyezett polcravalókat egy mozdulattal a helyére tehetik, hiszen nem kell egyenként pakolgatni a sütőport, joghurtot, fűszerféleségeket, vagy éppen a csokoládét.

A gyűjtőcsomagolás, ami nyilván az árut szállító gyártónak is egyszerűbb megoldás, védi a terméket, az nem borul fel, nem csúszik el a helyéről, vagy éppen nem esik le olyan könnyen, amikor a vásárló válogat. Az a boltos viszont, aki nem gyűjtőcsomagolásban helyezi a polcra az árut, annak nem csak az a baja, hogy egyenként és sokáig pakolgathat, hanem drágább, támaszokkal, elválasztókkal felszerelt polcra van szüksége, különben sok minden többet csúszkálna és borulna a polcokon.

De hát miért is vizslatja a kormány ennek a betiltását? A válasz egyszerű: a nagyáruházak azt a sok-sok, mérhetetlen tömegű árut pontosan a gyűjtőcsomagolás segítségével tudják gyorsan és pontosan a polcra helyezni, úgy, hogy ráadásul áttekinthető is legyen a bolt árukínálata. Ez viszont rengeteg költségmegtakarítást is hoz a konyhára: hát éppen ezt az előnyt akarja a kormány lefaragni. Ez elsősorban a diszkontokat és a hipermarketeket rengetné meg - nem nagy túlzás -, de a szupermarketeknek is jutna belőle.

Nehogy már a sütőporos zacskó a lábadra essen!

A tilalom, mely szerint tilos lenne a 400 négyzetméternél nagyobb napi fogyasztási cikket értékesítő üzletben gyűjtőcsomagból értékesíteni, az indoklás alapján fogyasztóvédelmi célzatú, egyrészt a balesetveszély elkerülése érdekében a felhalmozott, nehezen kezelhető áruk tömeges jelenlétét kívánja megszüntetni, másrészt éppen a fogyasztó könnyebb és tudatosabb választását, az áru tulajdonságainak könnyebb megismerhetőségét segíti elő.

Ez azért nem egészen így van. Sőt, éppen ellenkezőleg, egy szó sem igaz belőle. Pontosan a gyűjtőcsomagolás segíti az áruféleségek könnyű kezelését, a már említett gyorsaságról nem is beszélve, ráadásul áttekinthetőbb így az árukínálat. Gyűjtőcsomagolás miatt balesetről, balesetveszélyről még nem hallott senki. A vásárlónak pedig teljesen mindegy, hogy ha egy csokoládét meg akar nézni, akkor azt egy polcra helyezett dobozból, vagy a puszta polcról veszi el. Sok apróság a boltban ráadásul éppen a gyűjtőcsomagolás nélkül válhatna kezelhetetlen kupaccá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A javaslatot kidolgozók gondosak próbáltak lenni, hiszen meg is határozták a gyűjtőcsomagolás fogalmát, igaz, ők a csomagolástechnikában régóta elterjedt és bevált fogalmat lerövidítették és egyszerűen csak gyűjtőcsomagnak nevezték: az egyes termékek meghatározott darabonkénti szállítására és csomagolására, vagy tárolására használt tálca, doboz, vagy egyéb tároló.

Ez eddig akár rendben is lenne önmagában, mint fogalom, de kísérletet tettek a kivételek elhatárolására is. Így kivétel lenne az a gyűjtőcsomagolás, ahol az állítólagos hivatalos megfogalmazás szerint egyesével az adott termék értelemszerűen nem lenne elhelyezhető. Ki is emelték a zöldség-gyümölcs és ital termékeket. De hát mint sok alkalommal máshol, lehetne majd vitatkozni azon, mi lehetne még kivétel.

Régi polc: irány az ócskavastelep, jöhet az új

Nem csak az okozna gondot a gyűjtőcsomagolást alkalmazó boltosoknál, hogy a tilalom nyomán pakolgathatnák szép komótosan, persze egyenként a polcra az áruféleségeket, hanem a régi polcok sok termék esetében a gyűjtőcsomagolás nélküli elhelyezésre alkalmatlanok. A gyűjtőcsomagolás elhelyezésére alkalmas polcok rakfelülete egy sima lap, amire a tilalom elrendelése esetében például a fűszerféleségeket, sütéshez használható apróságokat nem lehet csak úgy önmagában elhelyezni.

Hát bizony, igen, vagy a régi polcokat kellene átalakítani, hogy ne csúszkáljon rajta semmi, ne pottyanjon véletlenül a vásárló lábára, beépített rekeszekkel, elválasztó lapokkal, csúszásgátló peremekkel, vagy lehet újakat venni. Ez is pénzbe kerülne, nem is kevésbe. Persze a gyártó se rest a gyűjtőcsomagoláson feltüntetni a termék-, vagy a márkanevet, hiszen a boltossal közös az érdeke: felhívni a vásárló figyelmét a portékájára. Így olyan gyűjtőcsomagolást fabrikál, ami minél többet elárul a polcra helyezett kínálnivalóról.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm