11 °C Budapest

Kiderült: ennyibe kerül egy Oscar-szobor

2016. március 4. 22:00

Mindenki úgy gondolja, hogy egy Oscar-szobrot csak egy zseniális alakítással vagy filmmel lehet elnyerni, de arról minden bizonyosan kevesen tudnak, hogy néha ennél jóval prózaiabb úton, a műtárgypiacon is hozzá lehet jutni egy ilyen szoborhoz - írja a műtárgy.com.

Egy Oscar-szobrot elkészíteni nem kis munka, egy tizenhét emberes csapat készíti a szobrokat és nagyjából negyven munkaórát vesz igénybe egy darab elkészülte. A 34 centiméteres szobrot 1982 óta a chicagói RS Owens & Company gyártja. Persze az sem meglepő, hogy néha piacra kerül egy-egy Oscar-szobor, hiszen az idei Oscar-gáláig összesen 2947 ilyen szobrot osztottak ki.

Másrészt az is igaz, hogy az Oscar-díjak birtokosai és annak örökösei nem gyakran dobják piacra a szobrukat, sőt, vannak, akik egy múzeumnak adják, mint például a lengyel filmrendező, Andrzej Wajda, akinek az Oscar-szobra a krakkói Jagelló Egyetem Múzeumában látható.

Az Oscar-szobrok aukciós piaca egészen különösen alakul. 2012-ben például rekordáron, összesen 3 millió dollárért kelt el 15 Oscar-szobor egy aukció keretében. 2011-ben pedig darabárra lebontva még drágábban, 860 ezer dollárért adták el azt a szobrot, amit Orson Welles kapott az Aranypolgár című filmjéért. Bár Wellest a világ egyik legjobb filmrendezőjeként szokták számon tartani, sok évtizedes pályafutása alatt csak egy Oscart nyert, így ez is hozzájárulhatott ehhez a különösen magas árhoz.

A második legdrágábban eladott Oscar-szobrot az 1933-as Calvacade című amerikai film kapta eredetileg, a legjobb filmnek járó díjként. Még a harmadik legdrágábban elkelt szobor is többet ért, mint 300 ezer dollár, mivel a Skippy című filmnek kiosztott legjobb film szobrot ennyiért vették meg a Nate D Sanders egyik aukcióján. Érdekes módon a 15 legdrágábban eladott Oscar-szobor listáján csak az 1930-as és 1940-es években kiosztott díjak vannak.

A legdrágábbak listáján megtalálhatóak a II. világháború alatt kiosztott szobrok is, melyeknek az a különlegességük, hogy a háborús fémhiány miatt csak festett gipszszobrokat osztottak ki három évig, de ezeket a háború végeztével a nyertesek becserélhették aranyozott fémszobrokra.

Nemes Jeles László és Röhrig Géza az idei Oscar-díjátadón

Sokan nem is gondolnák, de nem csak Oscar-szobrokat, hanem Oscar-plaketteket is osztottak ki a történelem során. Farciot Eduoart például egy operatőri technológiai újításért kapta ezt a bronz-plakettet 1937-ben, melyet később 72 ezer dollárért árvereztek el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Persze nem is mindig olyan könnyű eladni egy Oscar-szobrot. 2015-ben a Los Angeles-i bíróság úgy ítélte, hogy egy 79 ezer dollárért elárverezett Oscar-szobrot mindössze 10 dollárért vissza kell adni a díjat kibocsátó Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának.

Ennek az oka az, hogy egy 1951-egy akadémiai szabály szerint minden piaci alapon eladott Oscar-szoborra elővásárlási joga van az Akadémiának fix 10 dolláros áron. A kérdéses szobrot még 1942-ben kapta Joseph C. Wright a My Gal Sal című film színmunkáiért, az értékesítést pedig a hollywoodi filmes emléktárgyakra is specializálódott Nate D. Sanders aukciósház végezte.

Az Akadémia igazgatója az eset után azt nyilatkozta, hogy az Oscar-szobrot nem kereskedelmi cikknek szánják,

a szobor igazi értéke a benne foglalt művészeti elismerés.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem