2020. október 30. péntek Alfonz

Kiderült: ennyibe kerül egy Oscar-szobor

  • Portfolio
  • 2016. március 4. péntek 22:00

Mindenki úgy gondolja, hogy egy Oscar-szobrot csak egy zseniális alakítással vagy filmmel lehet elnyerni, de arról minden bizonyosan kevesen tudnak, hogy néha ennél jóval prózaiabb úton, a műtárgypiacon is hozzá lehet jutni egy ilyen szoborhoz - írja a műtárgy.com.


Egy Oscar-szobrot elkészíteni nem kis munka, egy tizenhét emberes csapat készíti a szobrokat és nagyjából negyven munkaórát vesz igénybe egy darab elkészülte. A 34 centiméteres szobrot 1982 óta a chicagói RS Owens & Company gyártja. Persze az sem meglepő, hogy néha piacra kerül egy-egy Oscar-szobor, hiszen az idei Oscar-gáláig összesen 2947 ilyen szobrot osztottak ki.

Másrészt az is igaz, hogy az Oscar-díjak birtokosai és annak örökösei nem gyakran dobják piacra a szobrukat, sőt, vannak, akik egy múzeumnak adják, mint például a lengyel filmrendező, Andrzej Wajda, akinek az Oscar-szobra a krakkói Jagelló Egyetem Múzeumában látható.

Az Oscar-szobrok aukciós piaca egészen különösen alakul. 2012-ben például rekordáron, összesen 3 millió dollárért kelt el 15 Oscar-szobor egy aukció keretében. 2011-ben pedig darabárra lebontva még drágábban, 860 ezer dollárért adták el azt a szobrot, amit Orson Welles kapott az Aranypolgár című filmjéért. Bár Wellest a világ egyik legjobb filmrendezőjeként szokták számon tartani, sok évtizedes pályafutása alatt csak egy Oscart nyert, így ez is hozzájárulhatott ehhez a különösen magas árhoz.

A második legdrágábban eladott Oscar-szobrot az 1933-as Calvacade című amerikai film kapta eredetileg, a legjobb filmnek járó díjként. Még a harmadik legdrágábban elkelt szobor is többet ért, mint 300 ezer dollár, mivel a Skippy című filmnek kiosztott legjobb film szobrot ennyiért vették meg a Nate D Sanders egyik aukcióján. Érdekes módon a 15 legdrágábban eladott Oscar-szobor listáján csak az 1930-as és 1940-es években kiosztott díjak vannak.

A legdrágábbak listáján megtalálhatóak a II. világháború alatt kiosztott szobrok is, melyeknek az a különlegességük, hogy a háborús fémhiány miatt csak festett gipszszobrokat osztottak ki három évig, de ezeket a háború végeztével a nyertesek becserélhették aranyozott fémszobrokra.


Nemes Jeles László és Röhrig Géza az idei Oscar-díjátadón

Sokan nem is gondolnák, de nem csak Oscar-szobrokat, hanem Oscar-plaketteket is osztottak ki a történelem során. Farciot Eduoart például egy operatőri technológiai újításért kapta ezt a bronz-plakettet 1937-ben, melyet később 72 ezer dollárért árvereztek el.

Persze nem is mindig olyan könnyű eladni egy Oscar-szobrot. 2015-ben a Los Angeles-i bíróság úgy ítélte, hogy egy 79 ezer dollárért elárverezett Oscar-szobrot mindössze 10 dollárért vissza kell adni a díjat kibocsátó Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának.

Ennek az oka az, hogy egy 1951-egy akadémiai szabály szerint minden piaci alapon eladott Oscar-szoborra elővásárlási joga van az Akadémiának fix 10 dolláros áron. A kérdéses szobrot még 1942-ben kapta Joseph C. Wright a My Gal Sal című film színmunkáiért, az értékesítést pedig a hollywoodi filmes emléktárgyakra is specializálódott Nate D. Sanders aukciósház végezte.

Az Akadémia igazgatója az eset után azt nyilatkozta, hogy az Oscar-szobrot nem kereskedelmi cikknek szánják,

a szobor igazi értéke a benne foglalt művészeti elismerés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Csúnya hónap jön: drágulásra, várakozásra készüljenek a magyar autósok
Egyre többen váltanak négyévszakosra, de nem mindegy, hogy milyet vásárolunk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó