2019. április 21. vasárnap Konrád

Kiderült az olívaolaj-titok: így verik át a boltok a gyanútlan magyarokat


Az olívaolaj annyira egészséges és persze értékes, hogy az ókori görögök egyenesen folyékony aranynak nevezték. Még ma is igaz ez a megállapítás, hiszen bizonyos fajtáit majdhogynem aranyárban mérik. De vajon megéri a méregdrága változatot vásárolni? Miért kerül az egyik üveg hússzor annyiba, mint a másik?

Az extraszűz olívaolaj kifejezetten egészséges és a mediterrán étrend egyik legfontosabb alapköve, nem is beszélve megannyi pozitív élettani hatásáról. De tény, nem olcsó mulatság. Lehet ugyan már kapni 1000 forint környékén is egy fél litert belőle, ám aki a legjobb minőséget szeretné beszerezni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: 18 990 forintot is elkérnek 750 ml igazán kiválóminőségű olajért.

De amikor főzésre vagy a saláta ízesítésére kerül sor, tényleg nem mindegy, hogy a legolcsóbb vagy a minőségibb, drága változatot használjuk?

Fontos tudni, ahhoz, hogy egy olívaolajat "extra szűznek" lehessen nevezni, számos kémiai és érzékszervi vizsgálaton kell keresztülmennie. Semmiféle látható, érzékelhető hibája nem lehet, és 0,8 százaléknál kevesebb a szabad zsírsavtartalma lehet. Ezt nemzetközi egyezmények határozzák meg - számol be a Huffington Post cikke. Ám ahogy számos szabvány esetében, az olívaolajaknál is igaz, hogy már a legalacsonyabb minőségű termékek is átmennek az "extra szűz" szűrőn - mondta el a lapnak Dan Flynn, az UC Davis Olive Center ügyvezető igazgatója, hiszen Egy igazán jó minőségű olajban a szabadzsírsavak aránya csupán 0,09 és 0,12 százalék alatt van.

A maximum értékek túlságosan is megengedőek a szakember szerint, így a rosszabb minőségű olajok is átmennek a rostán, jellemzően az olcsó kémiai teszteken, ám a sokkal költségesebb érzékszervi vizsgálatokon megbuknának. Dan Flynn szerint

rengeteg olyan extra szűz olaj sorakozik a polcokon, amelyeket nem szabadna még a kategória közelébe sem engedni.

A szakértők véleménye szerint a gondosan nevelt, korán szüretelt és a nagyüzemi mennyiségi olívaolajok között ég és föld a különbség, amit egy egyszerű felhasználó is könnyen felismerhet. A minőségi olaj illata leginkább a friss gyümölcsre, virágra, gyógynövényre emlékeztet, míg az olcsónak nem ritkán nedves rongy, penész vagy éppen romlott gyümölcs szaga van.

Egészségügyi hatásaikban  azonban túl nagy különbség nincsen, legalábbis eddig még nem bizonyították, hogy a minőségibb olajok sokkal pozitívabb hatással vannak az emberi szervezetre, mint az olcsóbb változat.

Így lesz tökéletes az olívaolaj, és persze méregdrága

Ahhoz, hogy a lehető legjobb minőségű terméket tudják előállítani a termelők, mindent pontosan ki kell számolni: melyik pillanatban szüreteljék le a termést, és hogyan lehet minél előbb azt a fogyasztó asztalára tenni - ezek az erőfeszítések azonban sok időben és pénzbe kerülnek, mely természetesen meglátszik az áron.

A minőség és a mennyiség fordítottan arányos egymással: minél jobb minőséget szeretnének előállítani a termelők, annál kevesebb lesz a mennyiség.
Néhány termelő például megritkítja a fák ágait annak érdekében, hogy a bogyók minél több napfényt és oxigént kapjanak- ezáltal persze csökkenni fog a terméshozam, ám magasabb minőségű lesz az olaj.

De az is bevett szokás, hogy a minőség érdekében előbbre hozzák a szüretet, olyankor szedik le őket, amikor a bogyók még csak zöldek, ekkor ugyanis még sokkal intenzívebb az ízük és több antioxidánst tartalmaznak. A későn szüretelt bogyókban több ugyan az olaj, sokkal gazdaságosabbak, édesebb, de megrövidíti a szavatossági időt.

Az sem mindegy, mennyi idő telik el a szüretelés és a feldolgozás között, hiszen abban a pillanatban, hogy leszedik a termést a fáról, megindul annak romlása, oxidálódása. Legideálisabb esetben 3-4 órán belül megindul préselés.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 24 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 261 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 13,79%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 14 875 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk