Kiadták a figyelmeztetést: ezek a játékok ártanak a gyerekeknek

2017. november 19. 07:00

A karácsonyi ünnep egyik legjobban várt része kétség kívül az ajándékozás. Sokaknak azonban komoly fejtörést okoz, hogy miként válasszanak ajándékot szeretteik számára. Kiváltképp igaz ez, ha a gyerekeknek szánt meglepetésekről van szó. Nehéz ugyanis az olyan ajándékok beszerzése, amik örömet okoznak, ugyanakkor elősegítik az ifjoncok fejlődését és még a pénztárcát is kímélik. A dilemma megoldásáért a Pénzcentrum szakértő segítségével járt utána, hogy milyen játékokat érdemes beszerezni a gyerekek számára és, hogy ezek mennyibe kerülnek.

Alig több mint egy hónap és itt a karácsony. Bár az ajándékok beszerzésére még bőven van lehetőség, nem árt jó előre felkészülni és körvonalazni, hogy milyen ajándékokkal rukkoljunk elő szeretteink számára. A legfrissebb kutatások szerint a magyar internetezők átlagosan 35 ezer forintot szánnak idén a karácsonyi ajándékokra és ebből 5-6 embert lepnének meg. Így egy főre körülbelül 7 ezer forint jutna a családi kasszából.

A slágertermékek pedig évek óta változatlanak: legtöbben valamilyen kozmetikumot, parfümöt vásárolnak, amit szorosan követnek a könyvek, játékok, társasok és az édességek. Természetesen a háztartási kiegészítők és a műszaki cikkek sem maradnak el sokkal a dobogósoktól.

Egy jó ajándék kiválasztása azonban nehéz feladat, kiváltképp akkor, ha a gyerekeknek szánt meglepetésekről van szó. Ekkor ugyanis rengeteg szempontot figyelembe kell vennünk. Először is fontos, hogy az ajándékot akarja és szeresse a gyerek, emellett a játékoknak olyan tulajdonságokkal is rendelkezniük kell, amik elősegítik az ifjoncok fejlődését, esztétikusak, szórakoztatóak és adott esetben akár meg is mozgatják őket. Ilyet pedig manapság nehéz találni, legalábbis akkor, ha a szülők vagy a rokonok nem szánnak megfelelő energiát a kutatáshoz.

Hiába ugyanis a manapság tapasztalható játékdömping, egyáltalán nem biztos, hogy az agyonreklámozott, túlajnározott játékok megfelelő ajándékoknak bizonyulnak majd a fa alatt.

Mindent a képzeletért

A legnagyobb gond, hogy a mai játékok többsége túlságosan is készen van, maguktól működnek és a gyerekek kész eredményeket kapnak tőlük. Ha például megnyomnak egy gombot, akkor némelyik zenél, hangokat ad ki, míg egy játékbaba akár be is kakil és ehhez hasonlók. A gyerekeknek tehát nincs kreatív továbbvariálásra lehetőségük velük kapcsolatban. Ráadásul az ilyen játékokat hirdető reklámok azt hitetik el a fiatalokkal (és szüleikkel), hogy ezekre mindenképpen szükségük van ahhoz, hogy boldogak lehessen

- mondja dr. Nuridsány Eszter, gyermek- és ifjúságpszichiáter, kiképzett pszichoterapeuta. A szakember ezzel azt szeretné nyomatékosítani, hogy egy gyereknek szánt ajándék kapcsán a legfontosabb, hogy az kreatív gondolkodásra sarkallja őket.

A kreativitás fejlesztése nagyon fontos a gyerekeknél. Hiszen később, felnőtt korukban, például a munkájuk során vagy a családi élet területén, csak akkor tudnak majd jó problémamegoldóként és konfliktuskezelőként fellépni, ha kellően fejlett a kreativitásuk

- teszi hozzá a terapeuta. A ma oly népszerű digitális játékok, a fent elhangzottak szerint például nem jelentik a legmegfelelőbb választást egy gyerek számára, hiszen azok nem egyszer komplett világokat jelenítenek meg, olyan varázslatos grafikával, amikben könnyen el lehet veszni. Jelenlétük ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen, éppen ezért az ellenük való tiltás nem jó módszer.

Fontos, hogy helyén kezeljük ezeket a nagyon színes és gombnyomásra működő világokat, hiszen a mindennapjaink részét képzik. A szülőknek ugyanakkor résen kell lenniük. Természetesen nem az a megoldás, ha az anyuka vagy az apuka katonásdit játszik és felügyelőként ellenőrzi vagy éppen tiltja el a különböző kütyük elől a csemetéket

- hívja fel a figyelmet a szakember. Nuridsány szerint fontos a mérték, hogy a gyerekek ne tölthessenek naponta 2-3 órát a számítógép vagy a tévé előtt. A szülőknek jó megoldás lehet például, ha a gyerekek szobájában nem helyeznek el olyan elektronikai eszközöket, amin azok bármikor játszhatnak, vagy ha például a gyerek okostelefonját egy bizonyos esti időpont után félre rakatják mondjuk egy fiókba.

JÓL JÖNNE KARÁCSONYRA 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 12,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, a Cetelem, és a Cofidis gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hatost dobtál, megint te jössz

Az ideális ajándék tehát első sorban kreativitásra sarkallja a gyereket. Ilyen lehet például egy jó könyv, ami már az egészen kicsiknek is megfelelő lehet. A későbbiekben pedig a fantasy, ifjúsági és a szépirodalmi művek egész tárháza nyílik meg a serdülők, így az ajándékozók előtt is.

A könyvek mellett a társasjátékok is kiváló ajándékok. Hiszen a kicsomagolásukat követően akár az egész család leülhet közösen játszani, így teremtve egy meghitt közösségi hangulatot. Ami csodálatos az ifjoncok számára is. A társasok mellett az építős játékok is jó választásnak számítanak, hiszen összerakásukhoz tervezésre van szükség, ráadásul a fantázia révén az egyes részekből a tervrajzokon is túlmutató, radikálisan új eszközöket lehet létrehozni.

... ezek mellett a játékok mellett nagyon fontosak azok is, amikkel a gyerekek a szabad levegőn érezhetik jól magukat. Több kutatás is bizonyítja ugyanis, hogy az intelligencia fejlődéséhez nagyon fontos a mozgás és a szabad, friss levegőn eltöltött idő, ahol a gyerekek kifutkározhatják magukat, ezzel is fejlesztve a szürkeállományukat. Úgyhogy jöhet a trambulin, a bicikli, a síléc és minden olyan eszköz, aminek a segítségével a fiatalok mozoghatnak

- emeli ki a gyermek- és ifjúságpszichiáter.

De nekem akkor is ez kell

Az ideális játék megtalálása nehéz feladat, a szülők pedig könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy szívük szerint nem azt a játékot vennék meg gyermekeik számára, amit azok követelnek. Ugyanakkor nem akarják azt sem, hogy utódaikat ne adj' isten kiközösítsék az iskolában, azért mert nem rendelkeznek valami olyannal, amivel a többiek nagy része igen.

Ha a gyereknek rendben van az élete, ölelő, biztonságos, aktív, színes életet él, akkor némi puffogás után megfogja érteni szülei döntését. A lényeg a kommunikáció, hogy a szülő elmondja, mit miért cselekszik és, hogy megértesse ezt gyermekével. Ha ez jól működik, akkor a gyereket nem fogja traumatizálni valamilyen eszköznek a hiánya vagy veszélyeztetni az ebből fakadó kirekesztettség érzése

- hívja fel a figyelmet a szakember. Akinek az okostelefonok korai beszerzéséről is megvan a véleménye. Véleménye szerint, ugyan szükséges lehet egy ilyen készülék, de már csak akkor, ha a gyerek képes akár mindenhová egyedül közlekedni, és nem harmadikos, negyedikes korában, amikoris ez még korai, viszont annál inkább elterjedtebb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A naivitás nem lehet magyarázat arra, hogy valaki ártson a gyerekének

- hangsúlyozza Nuridsány. Ez azt jelenti, hogy egy okostelefonra vagy számítógépre igenis fel kell telepíteni olyan programokat, amik blokkolnak bizonyos tartalmakat, amit a szülő nem akar, hogy a gyereke lásson. Ugyanez, azonban fordítva is igaz, nevezetesen egy-egy erőszakosabbnak kikiáltott sorozatot, például a Tom & Jerryt vagy egy filmet, számítógépes játékot a szülő bevonódásával jól lehet kezelni.

Azaz nem kell rögvest tiltani, hiszen egy gyerekkel könnyen meglehet értetni, hogy hol húzódik a határ valóság és fikció között.

Mennyi az annyi

Kis odafigyeléssel és gyerekünk megértésével tehát rengeteg kitűnő ajándékot vásárolhatunk. Nem szabad, azonban túlzásba esni.

Nem érdemes sok játékot beszerezni, hiszen azok egy része gyorsan a padláson köthet ki. Ráadásul a gyerek elhalmozása a későbbiekre nézve is káros hatással lehet. A gyerkőcök ingerküszöbe, ugyanis könnyen akkorára nőhet, hogy a kisebb vagy kevesebb mennyiségű ajándékot nem tartják majd elegendőnek. Felnőtt korban pedig ez odáig fajulhat, hogy nem tudnak majd értékelni egy jó szót, egy nevetést vagy egy ölelést

- figyelmeztet a szakember.

Egy könyv ára ma 1 500 és 6-7 ezer forint között mozog, ami egy kis kiegészítéssel tökéletes ajándék lehet a fa alá. A társasjátékok ára ennél valamivel magasabb, így egy ma népszerű játékért 6 000-17 000 forint körüli összeget kell kifizetni. Ezeknél azonban nem szabad elfelejteni, hogy egy egész családnak okozhatnak éveken át tartó örömöt és kikapcsolódást.

A sok-sok évre szóló, szabadba csábító ajándékokért ugyanakkor mélyen a zsebbe kell nyúlni. Egy bicikli 40-120 ezer forint között érhető el manapság. Itt azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy jól kiválasztott típussal akár több mint 10 évre is letudhatjuk az ilyen jellegű vásárlásokat. A manapság egyre menőbb longboardok például 20 illetve 60 ezer forint között mozognak, így ezek megfelelő alternatívái lehetnek a bicikliknek. Ugyancsak jó választás lehet a roller is, ami nagyjából a bringák és a longboardok között helyezkedik el árfekvésben.

Az építős játékok zászlóshajója természetesen még mindig a Lego. Egy-egy tematikus csomag ára akár a 30-40 ezer forintot is elérheti, ugyanakkor, ha évek hosszú sora alatt sikerül felhalmozni egy kisebb gyűjteményt, akkor a gyermekek szinte végtelen variációvá építhetik a meglévő paneleket. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy egy-egy helyettesítő termékkel több ezer forintot is meg lehet spórolni.

Mindezek mellett természetesen egy-egy jól megválasztott számítógépes játék vagy éppen egy okostelefon is landolhat a fa alatt. Utóbbinál azonban fontos, hogy ár-érték arányban a lehető legjobb készüléket válasszuk, nem utolsó sorban olyat, aminek a tudása megfelel a gyereknek, nem pedig olyat, ami messze túlszárnyalja azt, fölöslegesen. A digitális játékok piaca is óriási, és egy-egy új játék 15 ezer forintba is kerülhet. Ezeknél érdemes figyelembe venni, hogy mennyi ideig tart a végigjátszás, hányszor lehet újra elővenni, lehet-e online másokkal együtt játszani.

Érezd jól magad

A legfontosabb tehát, hogy addig kutakodjunk, amíg meg nem találjuk a legideálisabb játékot. Ne intézzük el tehát annyival a karácsonyi ajándékvásárlást, hogy a leginkább ajnározott játékból vásárolunk be, mondván, hogy az biztos jó lesz majd. A játék ugyanis nem szabad, hogy csak kidobott pénz és a padlásra felhordott kacat legyen. Olyan eszköznek kell lennie, ami a gyerekeknek örömet okoz, és ez idő alatt fejleszti is őket.

Az önbizalmat az adja, amit magunknak teremtünk meg, amit én építek, én hozok létre, én alkotok meg... ez építi az önmagunkról kialakított képet

- zárja gondolatait, dr. Nuridsány Eszter.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm