2020. július 10. péntek Amália

Ki sem lát a szemétből Magyarország: ettől az ábrától leesik az állad


Szinte hihetetlen mennyiségű szemetet termel Magyarország, lakosonként egészen pontosan 379 kilót évente. Ezzel egyébként az alsó harmad közepén vagyunk az EU-s listán, meglepő ugyanakkor, hogy újrahasznosításban viszont majdnem hozzuk az átlagot. Nézzük, kik az EU szemétkirályai, és kik azok, akik a hulladékuk közel felét újrahasznosítják.

Érdekes ábrára bukkantunk az EU-s statisztikai hivatal, az Eurostat Facebook-oldalán. 

A bejegyzésben az olvasható, hogy 2016-ban egy átlagos európai 480 kiló szemetet termelt, a lista legalján a románok, a legtetején pedig a dánok vannak. A különbség egyébként nem meglepő. A Világbank adatai szerint ugyanis a dánok egy főre jutó fogyasztása 2016-ban 28 282 dollár volt, a románoké pedig csupán 6622. Viszonyításképpen ez a mutató Magyarország esetében 7677 dollár.

Az tehát logikus, hogy jellemzően a gazdag országok állnak a lista élén, hiszen ott fogyasztja el a legtöbb terméket és szolgáltatást a lakosság, így ott is termelik melléktermékként a legtöbb szemetet is. Ez alól a szabály alól kivétel Málta, ők nem fogyasztanak olyan kiemelkedően sokat (körülbelül Magyarország kétszeresén áll ez a mutatójuk), de ennek ellenére jó sokat szemetelnek, az EU-ban be is futottak a második helyre. A bronzérmes Ciprus lett, őt követi sorrendben Németország, Luxembourg, Ausztria, Hollandia és Görögország.

A lenti ábrán jól látható, hogy Magyarország az EU-s országok közül alulról a hatodik, több szemetet állítunk elő, mint a már említett EU-utolsó Románia és megelőztük még alulról sorrendben Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és Észtországot is. A lenti ábrán feketével van jelölve országonként a nem újrahasznosított, bordóval az újrahasznosított szemét mennyisége, a zöld vonal pedig azt mutatja meg, hogy a teljes szemétmennyiség mekkora része kerül újrahasznosításra.

A legnagyobb újrahasznosító az EU-ban Németország, a szemétmennyiségének közel felét (48%) dolgozza fel. Másodikként rögtön egy velünk együtt csatlakozott ország, Szlovénia következik (46%) és tőlük jelentősen lemaradva érkeznek a harmadik helyezett svédek és belgák, mindketten 33 százalékkal.

A románok ennek a listának is az aljára kerültek, mindössze a teljes szeméttermelésük 6 százalékát hasznosítják újra, de nem kell, hogy egyedül érezzék magukat a lista alján, nem sokkal tanyáznak csak előttük a máltaiak (7%), őket pedig sorrendben Ciprus (13%), Görögország (14%), Lettország (15%) és Szlovákia (16%) követi.

Magyarország a középmenzőnyben helyezkedik el a listán 27 százalékkal, a 28 EU-tagország átlaga 29 százalék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk