14 °C Budapest

Kezdődik: megint tömeg van a magyar boltokban

Pénzcentrum
2011. december 27. 11:04

A Pénzcentrum.hu információi szerint több budapesti bevásárlóközpontban már a keddi nyitásnál nagyobb sorok alakultak ki. A vevők elsősorban a műszaki üzletek vevőszolgálatainál várnak arra, hogy kicserélhessék vagy megjavíttassák karácsonyra kapott ajándékaikat.


Mikor indulnak a nagy leárazások? - KATTINTS!

Sokan gondolják, hogy kínos az ajándék mellé odaadni a blokkot, pedig minőségi kifogás esetén a kereskedő csak akkor köteles foglalkozni a panaszunkkal, ha be tudjuk mutatni a bizonylatot (blokk, számla, nyugta).

A jótállás alá tartozó termékekhez (többnyire műszaki cikkek) a kereskedőnek jótállási jegyet kell mellékelni, amelyen fel van tüntetve a forgalmazó neve és címe, a cikk megnevezése, típusa, gyártási száma, a gyártó és az importáló neve és elérhetősége, hogy a jótállás alapján milyen jogok illetik meg a fogyasztót, és azt mennyi időn belül lehet érvényesíteni, illetve a vásárlás vagy az üzembe helyezés időpontja - tájékoztat az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Mi a különbség a szavatosság és a jótállás között?
A jótállás és a szavatosság között jogi szempontból az a lényeges különbség, hogy a jótállásnál az eladónak kell bizonyítania, hogy az eladott termék hibájáért őt nem terheli felelősség, a termék az eladáskor hibátlan volt (hanem pl. a hiba más okból merült fel), úgy a szavatosság esetén a vevőnek kell azt kétséget kizáróan bizonyítania, hogy a termék hibája már az adásvétel pillanatában megvolt, és a hibáért az eladó a felelős.


Ha nem adtak a termékhez jótállási jegyet, vagy azt szabálytalanul állították ki, az nem érinti a jótállási kötelezettségvállalás érvényességét.

Van, amikor csak a kereskedőn múlik

Kellemetlen lehet az is, amikor a karácsonyfa alatt derül ki, hogy az ajándékba szánt holmi nem tetszik a megajándékozottnak, esetleg nem jó a méret, vagy már van neki belőle.

Az üzletben vásárolt termékeknél, ha nem minőségi kifogásról van szó - jogszabályi kötelezettség hiányában - kizárólag a kereskedő döntésén múlik, hogy becseréli-e másra, esetleg visszafizeti-e a vételárat. Célszerű, ha a vásárláskor ezt tisztázzuk a kereskedővel, sőt a biztonság kedvéért jó, ha a blokkra rá is íratjuk a bolt feltételeit (például, hogy hány napon belül vihetjük vissza, esetleg, hogy csak bontatlan csomagolású terméket vesznek vissza, visszaadják-e a pénzt vagy le kell vásároljuk az összeget).

Mikor lehet 3 napon belül cserét kérni?
Ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a forgalmazó nem hivatkozhat aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.


A kereskedők gyakran forgalmuk növelése érdekében már karácsony előtt is vásárlási akciókat tartanak, ám ilyenkor igyekeznek előre kikötni, hogy a leértékelt termékeket nem veszik vissza később. Fontos tudni, hogy, amennyiben a terméknek valamilyen hibáját észleljük, és ezért minőségi kifogással kívánunk élni, a kereskedő nem utasíthatja vissza a termék kijavítását, kicserélését, az ár leszállítását vagy a termék visszavételét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben interneten vásároltunk, főszabály szerint a termék kézhezvételétől számított 8 munkanapon belül indoklás nélkül elállhatunk a szerződéstől. A szolgáltatóhoz e-mailben és postai úton (lehetőség szerint ajánlott, tértivevényes levélben) is fordulhatunk. Ha a webshop rendelkezik üzlethelyiséggel, reklamációnkat személyesen is közölhetjük az eladóval.

Az e-mailen vagy postai úton elküldött panaszunkra legkésőbb 30 napon belül köteles az eladó érdemben írásban válaszolni, és ha a panaszt nem tartja jogosnak, köteles ezen álláspontját megindokolni. Az üzletben közölt szóbeli panaszt az eladónak haladéktalanul ki kell vizsgálnia, és ha nem fogadja el igényünket, akkor köteles a panaszról jegyzőkönyvet felvenni, majd azt 30 napon belül érdemben megválaszolni.

Mi történik, ha nem tudjuk visszaszállítani a terméket?
A rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikket (például egy plazmatévé) - a járművek kivételével - az üzemeltetés helyén kell megjavítani. Ha a javítás az üzemeltetés helyén nem végezhető el, a le- és felszerelésről, valamint az el- és visszaszállításról a forgalmazó gondoskodik.


Amennyiben a kereskedő nem fogadja el a jogszabályi rendelkezésekkel összhangban álló elállási jogunk gyakorlását, és nem fizeti vissza az általunk kifizetett összeget - mint minden szerződéssel kapcsolatos jogvitában - bírósághoz vagy a lakóhelyünk szerint illetékes békéltető testülethez fordulhatunk.

Természetesen online vásárlásnál is megilletnek minket az általános szavatossági és garanciális jogok. Hibás termék leszállítása esetén az általános garanciális és szavatossági szabályok alapján első körben kijavítást vagy kicserélését követelhetünk, másodlagosan pedig árleszállítást is kérhetünk vagy végső esetben a vételár visszakövetelésével egyoldalúan megszüntethetjük a szerződést.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem