2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Kettészakadt az ország: ennyivel kevesebbért vásárolnak be a szegényebb megyékben


2019-ben 3 433 forint volt az egy főre jutó napi boltos vásárlások értéke, Budapesten 4 184 forint, Nógrádban 2 216 forint. Ez a mutató persze minden megyében nőtt az elmúlt években, sőt, Nógrádban sokkal nagyobb ütemben, mint Budapesten. Az autóipar és a Balaton nagyot húzott a boltos világon. 

Budapesten 4.184 forint, Nógrádban 2.216 forint jutott naponta egy vásárlóra a boltos költekezést nézve 2019-ben. Az országos átlag 3433 forint volt. Az éves egy főre jutó boltos költekezést nézve a mutató kivétel nélkül minden megyében nagyobb lett az elmúlt években, minden megyében évről-évre többet költöttek a vásárlók. 2017-2019 időszakában a havi bruttó átlagkeresetek évente 10 százalék feletti ütemben emelkedtek, a boltos világ pedig ez alatt a három esztendőben évről-évre átlag 6,1százalékos átlagos tempóban bővült. 

Az ország megyéit nézve ugyanakkor mindig is voltak különbségek, nyilván egy-egy földrajzi térség gazdasági sajátosságaitól függően. Nem a boltos tehet arról, hogy a vásárlójának mennyi a fizetése, de hát a bérkülönbségek is rányomják a bélyegüket a boltos világra. A boltos költekezésben végül a döntő a vásárló pénztárcája, ami nem mindenütt egyformán vastag.

Sokat számít a megyék iparosodottsága. Budapestet jobbára azok a megyék követik, ahol az elmúlt időszakban megindultak a járműipari beruházások, megtelepedtek az autógyártók és beszállítóik. De egy Paks is sokat nyomott a mérlegen. Pest megye élbolyban elfoglalt helye sem véletlen, hiszen a főváros vonzereje mind a munkaerő foglalkoztatásában, mind beruházásokban erős.

Sokat számít az idegenforgalom is, így a Balatont övező megyék is előkelő helyeken szerepelnek a sorban, még alacsonyabb átlagkereset mellett is. A nagy nyári nyaralóroham felhúzza a boltos világot is.

15 megyében egymillió forint felett volt 2019-ben az egy főre jutó éves boltos költekezés értéke. A fővárosban 2017-2019 között ez 15 százalékkal nőtt, Nógrádban viszont 23 százalékkal. A második Győr-Mosonban 12 százalékkal, az utolsó előtti Szabolcsban 21 százalékkal emelkedett a mutató. Tehát a kisebb költekezők jobban tekernek, hasonló kép rajzolódik ki Pest megye és Borsod között is.

Végül ez kerekedett ki az egy főre jutó éves boltos költekezés méréséből:

 

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk