7 °C Budapest

Kétségbeesetten keresik a munkaerőt a magyar boltok: senki sem akar dolgozni?

2019. október 24. 15:02

Karácsony előtt két hónappal nem csökkent az eladókeresési láz a korábbiakhoz képest, sőt! A friss álláshirdetések is ezt vetítik előre, de a statisztika is hasonló képet jelez. Nincs ezen mit csodálkozni, a karácsony mindig is ilyen volt.

Ez már sok-sok évvel ezelőtt is így volt, igaz, akkor másként jövedelmeztek a boltok. Ám ha karácsony, akkor megugrik a költekezés, az ajándékvásárlás mellett többet költünk élelmiszerre. A decemberben megugró vásárláshoz több munkáskéz is kell, hiszen a polcokra kell tenni a karácsonyi portékát, meg is kell mutatni a vásárlónak, aki kéri, és a végén ott a pénztár - olvasható a blokkk.com elemzésében. Nyilván nem véletlen a webáruházak népszerűségének megugrása, hiszen a legvonzóbb oldala a kényelem: ott nincs sorállás- bár egyes átvevőpontoknál azért van erre is példa, de legalább nem kell a tömegben lökdösődve válogatni.

A statisztika szerint a teljes kereskedelemben (amiben a boltok mellett a nagykereskedelem és a járműkereskedelem is benne van) 2019 első felében tovább emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma, a mutató hatezer fő felett mozgott. Az alkalmazottak száma a teljes foglalkoztatotti körön belül 308 ezer volt a boltokban, 12 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez azonban nem csillapította az eladókeresési lázat.

A nagyobb (négy főnél többet foglalkoztató) boltos vállalkozásoknál nem változott a fizikai dolgozók létszáma év eleje óta (eladók, pénztárosok, árufeltöltők), 151-152 ezer fő környékén jár a mutató.

Hirdetnek ezerrel 

A nagyobb üzletláncok saját honlapjaikon meghirdetett álláslehetőségeinek összegzése azt jelzi, hogy bár kisebb elmozdulások ugyan vannak, egy-egy húzás egy-egy láncnál kedvezőbb helyzetet is sejtet, de összességében sok bolti dolgozót keresnek még mindig. Hirdetni pedig saját honlapjaik mellett máshol is hirdetnek: az egyik leggyakoribb álláshirdetés a boltosoké.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az álláshirdetések számának változása mögött többféle ok is lehet, például a teljes és részmunkaidősök arányának változása, vagy például belső átszervezés. A Tesco "Fixen-fix" rugalmas foglalkoztatási lehetősége például egy-egy műszakban több embert igényelhet. Nem véletlen az sem, hogy az Aldi 5 órás sávokban emelve hirdet részmunkaidős lehetőségeket, heti 10-35 óra között. A Penny pedig például nemrégiben megjelölte hirdetéseiben az elérhető bérlehetőségeket: kevesebb állást is hirdet azóta.Egyes bolti álláshirdetései áttekinthetőek, ha összegezni akarunk, másokéban csoportosítgatva lehet csak lekérdezni, de van, ahol nem egyértelmű, hogy egy meghirdetett pozíció hány üres helyet takar.

Összességében megállapítható, sok eladó kell még a boltokba, még akkor is, ha a korábban tízezresre becsült eladóhiány valamelyest enyhülhetett is, hiszen szépen emelték a boltosok a béreket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem