Kész, vége: búcsúzhatnak a Meki legendás hamburgerétől a magyar vásárlók?

2019. január 16. 16:30

Csatát vesztett a McDonald's: sajtóértesülések szerint bukta európai védjegyét a Big Mac márkanév használatára. Kérdés, mi lesz most a legendás szendviccsel. 

Pat McDonagh, az ír Supermac's étteremlánc vezetője 2017 áprilisában fordult az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalához (EUIPO) a 'Big Mac', illetve a 'Mc' védjegyek miatt. A Supermac's úgy gondolta, a McDonald's gyakorlatilag ellehetítlenette a védjeggyel a versenytársakat. És valóban, a Supermac's, amely jelenleg 116 éttermet üzemeltet Írországban, egészen mostanáig nem tudott Nagy-Britanniában és Európában terjeszkedni, mert a McDonald's nem hagyta, méghozzá arra hivatkozva, hogy a Supermac's és a Big Mac nevek hasonlítanak egymásra. A McDonald's ugyanis világszerte élelmiszerként és étteremnévként is levédette a Big Mac kifejezést, és erre alapozva érveltek a SuperMac név ellen.

Amikor felvettük a harcot, tudtuk, hogy ez egy Dávid és Góliát szintű összecsapás lesz, de csak azért, mert a McDonald's anyagilag kiemelkedő helyzetben van, és mi relatíve kishalnak számítunk, az nem jelenti azt, hogy ne tudnánk győzni

- idézi a Daily Mail Pat McDonagh-t, a Supermac's vezetőjét.

A cikk szerint az EUIPO most McDonagh-nak adott igazat, vagyis a McDonald's elvesztette európai védjegyét a Big Mac márkanév használatára. Az ír étteremlánc-tulajdonos szerint a döntés valójában a világ összes kis-és középvállalkozásának győzelmét reprezentálja. Azt is megjegyezte, hogy az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának határozata jól mutatja, mennyire fontosak az EU intézményei, amelyek segítenek a kisebb cégek nagyobb multinacionális vállalatok elleni harcában. 

Ezen megjegyzése különösen figyelemreméltó, miután épp tegnap este, magyar idő szerint fél 9 után szavazott a brit alsóház Nagy-Britannia EU-ból való kilépési megállapodásáról. A Theresa May vezette kormány történelmi mértékű vereséget szenvedett: a képviselők 432-202 arányban utasították el a Brexit-megállapodást. Bizonytalan most mi következik, szerda este terítékre kerül a bizalmatlansági indítvány, amit az ellenzéki Munkáspárt nyújtott be Theresa May vezette kormány ellen. Egyelőre tehát sok a bizonytalan tényező a Brexittel kapcsolatban, amellyel kapcsolatos cikkeinket itt találod.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem