15 °C Budapest

Kenyérsütő-biblia: 7 trükk a tökéletes pékáruhoz karanténban, home office-ban

2020. szeptember 23. 16:48

Most hogy a koronavírus-járvány második hullámában gázolunk, sokaknak újra eszébe juthat, hogy inkább otthon maradjanak, és temérdek mennyiségű kenyeret süssenek. A puha kenyérbelső, ropogós héj elérésének azonban megvannak a titkai, amiket, mi most jól kikotyogunk, és mutatunk 7 trükköt, amivel ősszel, télen is tökéletes kenyeret süthetsz otthon, miközben odakint tombol majd a koronavírus, a klasszikus influenzával karöltve. 

A koronavírus-járvány első hullámakor bődületes kenyérsütési láz kerítette hatalmába a magyarokat. Vagy legalábbis lisztből, élesztőből sikerült annyit feltankolniuk a kijárási korlátozás kezdetén, hogy sokan másoknak nem igen maradt a boltok sorai között flangálva. 

Most bár térdig gázolunk a második hullámban, egyelőre kijárási korlátozásról nincs szó, de ki tudja mi vár ránk majd akkor, amikor a mostaninál még durvábban be fog robban a koronavírus-járvány. Sokan ráadásul biztos már most is inkább otthon maradnak, még többen lehetnek azok, akiket ismét home office-ba vezényelt a munkáltatójuk.

Közöttük pedig szükségszerűen temérdek, az első hullámkor született kenyérsütő fanatikus, akiknek bár a lelkesedésük, valamint a felhalmozott készleteik biztosan nagyok, ám enélkül a hét esszenciális tipp nélkül, nem biztos, hogy sok sikerélményük lesz kenyérsütéskor. Mutatjuk is a profi tippeket!

Használsz sodrófát?

Használj, de tárold is a mélyhűtőben! Fagyasztott sodrófával ugyanis sokkal könnyebb lesz olyan tésztát nyújtanuni, aminek később szép, ropogós kérge sül.

Mehet a teljes kiőrlés is

Teljes kiőrlésű liszt esetében arra kell figyelni, hogy az ilyen lisztek lassabban szívják fel a vizet. Ha tehát 100 százalékban teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, akkor a vizet óvatosan, kiporciózva adjuk a liszthez, amit ráadásul finoman is kell összekevernünk. Negyed csészényi liszthez tartsuk az egy evőkanálnyi víz adagolást, mindaddig ameddig szükséges, a megfelelően lassú eldolgozás mellett.

Turbó kelesztés

Először is, nem mindig jó ötlet mesterségesen csökkenteni a kelesztés időtartamát, de ha időhiányban van az ember, nem árt, ha van a farzsebünkben egy tartalék terv. Teljes kiőrlésű kenyértészta esetében a keverés, gyúrás közben adjunk egy evőkanálnyi citromlevet a tésztánkhoz. Más kenyértésztáknál pedig egy kis hő képes csodákat tenni.

Helyezzük a tésztát egy tálba, vagy kenyérsütő edénybe, olyanba, ami bírja a hőt, majd mindezt tegyük tűzhelyre vagy mikróba. Ha a mikrohullámú sütőt választjuk, akkor fél csésze forró vizet is tegyünk a mikró valamelyik hátsó szegletébe. Ezzel a manőverrel akár egy harmadnyi idővel is gyorsíthatjuk tésztánk megkelését. Figyeljünk azért arra, hogy a berendezés teljesítmény szintje alacsony legyen, a 10 százalékot ne nagyon haladja meg. Csak szép lassan 4-5 perces "főzés", ugyanennyi pihentetés, majd jöhet még egy menet, ha a tészta legalább nem duplázta meg a méretét. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A ropogós kéreg titka

Tegyünk néhány jégkockát egy sekély, süthető tálba, majd ezt a tálat is helyezzük be a sütőbe a kenyérrel együtt, természetesen külön. Az eljárás sűrű gőzt fog eredményezni, és amikor a víz elpárolog a kenyerünk kérge kemény és ropogós lesz. A gőz ugyanis lehetővé teszi a kenyér egyenletesebb megemelkedését, ropogós külsőt és kellemesen rágós belsőt létrehozva. 

Ne félj a fagyasztótól

A már elkészített kenyértészta-gombócokat bátran le lehet fagyasztani későbbi felhasználásra. Kelesszük meg őket, majd nyomjuk le a tésztát, csavarjuk fel, és mehet a fagyasztóba. Azért a címkézést ne felejtsük el!

Ne nyomd össze

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy sütnek egy szép, ropogós friss kenyeret, majd a szeletelésnél rátámaszkodnak a kenyerükre, hogy egy számukra megfelelő szeletet kihasítsanak abból. Ez rossz taktika, és tönkreteszi a kenyerünket. Érdemes a frissen sütött kenyeret kicsit pihentetni majd megfordítani, hogy a puhább oldalába tudjuk mélyeszteni a késünket, így egyszerűbb lesz a vágási folyamat, és csak a kívánt szeletet fogjuk lehasítani, nem roncsoljuk szét a kenyér egész szerkezetét. 

A vajas jobb

Érdemes kipróbálni, hogy a megsütött kenyeret szeletelés előtt bekenjünk egy kis vajjal. Ennek az eljárásnak köszönhetően ugyanis gyengédebb kenyérbelsőt kaphatunk, ezáltal pedig sokkal finomabb lesz a kenyerünk. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem