2018. december 15. szombat Valér

Kellemetlen meglepetés érheti a magyar autósokat: fontos változás a tankolásnál


Mától tankoláskor másfajta jelölésekkel is találkozhatunk a benzinkutakon: a jól megszokott sárga és zöld címkék mellett fekete-fehér köröket, négyzeteket és rombuszokat is kötelező elhelyezni az autósok pontos tájékoztatása érdekében. Mutatjuk pontosan mit jelentenek az ábrák, és mely országokban számíthatunk változásokra.

Komoly változások léptek ma életbe a magyar benzinkutakon: mostantól egy 2014-es EU-s irányelvnek megfelelően kötelező az egységes méretű és kinézetű üzemanyagjelölő címkék elhelyezése a kútoszlopokon és a töltőpisztolyokon. De az október 12. után forgalomba hozott új járművek tanksapkája mellett is kötelező jelölni a szükséges üzemanyag fajtáját.

A változásokra azért van szükség, hogy a jelölések harmonizáljanak egymással egész Európában, és így a vezetők biztosan és pontosan ki tudják választani a járművük számára megfelelő üzemanyagot. A már megszokott zöld és sárga címkék helyett fekete és fehér címkékkel találkozhatunk mostantól. Az alábbi videóban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat:

A benzint tehát egy körben elhelyezett E betű és egy szám jelöli, a gázolajat egy négyzetben elhelyezett B betű, az egyéb üzemanyagoknak pedig rombusz lesz a szimbóluma. 

Nagyon kell figyelni, hiszen a legnagyobb problémát a gázolaj új jelölése okozhatja, hiszen a fekete B-betűt az autósok akár benzinnek is értelmezhetnek majd.

Egészen pontosan ezt takarják mostantól az új jelölések:

  • E5 : benzin, amelynek alkoholtartalma 5% etanol,
  • E10 :benzin 10% -os etanolos alkohollal,
  • E85 : 85% -os alkoholtartalmú etanol,
  • B7 : dízel, amelynek biodízeltartalma 7%
  • B10 : dízel, amelynek biodízeltartalma 10%
  • XTL : teljesen szintetikus dízelolaj, amely nem a nyersolaj finomításából származik
  • CNG : metán autókhoz
  • H2: hidrogén
  • PB-gáz: PB-gáz
  • LNG: folyékony metán

A címke egyszerű vizuális eszköz, amely segítséget nyújt a fogyasztóknak, hogy helyesen válasszák ki a megfelelő üzemanyagot járművük számára. De nem kell megijedni a változásoktól, hiszen az eddig megismert jelölések továbbra is láthatóak lesznek.

Az új címkék mind a 28 Európai Uniós tagállamban, az EGT országokban (azaz Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában), valamint Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban, ahol szintén alkalmazzák az az európai szabvány standardjait.

A CEN (Európai Szabványügyi Bizottság) egy hasonló szabvány létrehozásán dolgozik az elektromos autókra és azok töltőhelyeire vonatkozóan. Feltételezhető, hogy az elektromos autókra és azok töltőhelyeire egy hasonló tájékoztatás fog megjelenni rövidesen.

 

Jól jönne 2 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 2 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (40 066 Ft/hó; THM 8,28%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Cetelem (44 388 Ft/hó; THM 13,07%) ajánlata, amelyhez viszont nem szükséges bankot váltanunk. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ezt sok szülő elrontja: pedig ilyen egyszerű sikeres felnőttet nevelni
Ma már a kompetencia sokkal fontosabb, mint a végzettség.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk