Karácsonyi rohamra készülnek a magyar boltok: újra megindul a felhalmozás?

2020. november 17. 05:53

A járvány ellenére is karácsonyi rohamra számítanak a legnagyobb hazai üzletláncok. A Spar például már most azt ajánlja, hogy mindenki időben foglaljon házhozszállítási, vagy bolti átvételi időpontot. Bár a tavaszihoz hasonló, nagy felhalmozást még egyik mégkérdezett boltlánc sem tapasztalt, de a Lidl-nél például úgy számolnak, hogy a korlátozások akár újra elindíthatják a hullámot. Az Aldi is úgy látja, hogy a hagyományos karácsonyi szezon mellett a járvány is megdobja a forgalmat, hiszen még többen fognak otthonaikban főzni, sütni.

Elég rosszkor jött a járvány újabb hulláma, és a korlátozás, hiszen nyakunkon a karácsony, ilyenkor amúgy is nagy a felfordulás a boltokban - mindenki igyekszik jóelőre bevásárolni. Ha szerencsénk van, két héttel karácsony előtt enyhíteni fognak a szigoron, mindenesetre a magyarországi boltokat nem mindennapi kihívások elé állíthatja a rendkívüli helyzet. A Pénzcentrum most körbekérdezte a legnagyobb hazai üzletláncokat, hogy mivel készülnek az ünnepekre, lesznek-e bármilyen intézkedések, illetve számítanak-e a tavaszihoz hasonló felhalmozási lázra.

A Spar és az Interspar válaszában kifejtette, hogy egyelőre ők nem tapasztalnak pánikvásárlást, így általánosságban nem is készülnek nagyobb árukészlettel az ilyenkor szokásosnál.

Azonban minden évben a legkeresettebb termékek esetében december elejétől megemelt készlettel várjuk a vásárlókat

- tetták hozzá.

A Lidl-nél lassú emelkedés tapasztalható ugyan, de nem indult el olyan mértékű extrém felvásárlás, mint tavasszal. Az azonban a boltlánc szerint nem zárható ki, hogy az aktuális korlátozások

a későbbiekben hatással lesznek arra, hogy a vásárlók ismét elkezdjék felhalmozni az élelmiszereket.

A Lidl is törekszik arra, hogy a mindenkori vásárlói igényeket maximálisan kiszolgálják. Minden évben kiemelt figyelmet fordítanak a karácsonyi időszakra, hiszen ez az év egyik legforgalmasabb periódusa. A vállalat a korábbi évek tapasztalatai alapján tervezte meg kínálatát és készült fel az ünnepekre, ugyanakkor a pandémiás helyzet és az annak megelőzésére bevezetett korlátozások hatásait nehéz előre megmondani.

Vállalatunk november közepétől egészen az ünnepekig különböző tematikájú termékkínálattal várja a vásárlókat, melyben nagy számban jelennek meg a karácsonyhoz kapcsolódó mind élelmiszer, mind nem élelmiszer jellegű termékek. Néhány fontosabb termék a teljesség igénye nélkül: ajándékok széles választéka mind felnőttek, mind gyermekek számára, lakásdekoráció, konyhai felszerelések, barkácstermékek, széles friss hal- és húsválaszték és hetente átlagosan 140-féle zöldség és gyümölcs is a kínálat részét képezi

- válaszolták. Az árukészlet kapcsán még hozzátették, folyamatosan figyelemmel követik a vásárlói igényeket, de jelenleg nem készülnek nagyobb mértékű változásokra az előző évhez képest.

Az Aldi az első hullám tapasztalatai alapján tudatosan készül a legkeresettebb termékkategóriák előrendelésére és tömeges elraktározására; mindent megtesz dolgozói és vásárlói egészségének védelme; valamint a megszokott magas színvonalú ünnepi kiszolgálás érdekében.Mint írták, a koronavírus-járvány mellett is az elmúlt években tapasztalt forgalomra számítanak, és arra készülnek, hogy a vevők a szokott módokon fogják beszerezni az ünnepi fogásokhoz, süteményekhez elengedhetetlen minőségi alapanyagokat, ajándékokat, dekorációs termékeket.

A szezonból fakadóan és a járványügyi intézkedések miatt feltételezhetően még többen fognak otthonaikban főzni, sütni, ez valószínűleg tovább fogja növelni számos termék forgalmát.

Az áruházlánc tapasztalatai szerint az év vége jelentősen befolyásolja az egyéb non-food termékek forgalmát is. Elsősorban a játékok terén élénkül meg a kereslet, emellett komolyan megnő az igény az ajándékcsomagok, az elektronikai termékek - például kávéfőző, különböző hangszerek, távirányítós játékok - iránt is. Az ünnepi asztal fontossága évről-évre nő, így ennek tartozékai - étkészletek, poharak, asztalterítők - szintén egyre népszerűbbek a kínálatban, akárcsak az egész lakást hangulatosabbá tevő dekorációs termékek (LED fényfüzérek vagy adventi kalendáriumok).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szezonális kínálat egy része már szeptember közepe óta elérhető az üzletekben elhelyezett külön blokkban, ahol a karácsonyi finomságok találhatók, és a következő hónapok során többek közt puszedlik, csokoládék, szaloncukrok, stollen-kalácsok, marcipános édességek lesznek kaphatók - írta az Aldi.

Készülnek plusz munkaerővel? Mi lesz a kiszállítással?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a boltok terveznek-e létszámbővítést az ünnepi időszakra. Az Aldi válaszában kifejtette, hogy a korábbi évek tapasztalatából kiindulva úgy szervezi meg az ünnepek előtti kiemelt időszak munkaidő beosztását, hogy a vásárlókat ebben az időszakban is a megszokott magas színvonalon tudja kiszolgálni és a termékek is folyamatosan elérhetőek legyenek mind a 146 magyarországi üzletben. Az Aldi egész évben keresi azokat a munkavállalókat, akik elkötelezettek a vásárlók magas színvonalú kiszolgálása iránt.

Hasonló a helyzet a Spar és az Interspar üzleteiben is. Hozzátették, a házhozszállítás tekintetében megerősített kapacitásokkal készülnek az ünnepekre, kimondottan decemberben.

Érdemes mielőbb választani a rendelkezésre álló házhozszállítási vagy áruházi átvételi idősávokból.

Főképpen, mert a második hullámban újra fellendült a házhozszállítás: a Sparnál látnak emelkedést a rendelések számában és egyre többen választják az áruházi átvételt is. Jelenleg teljes kapacitással üzemel a kiszállítás, mely 29 teherautót és közel 60 fő sofőrt jelent, az igények ismeretében döntenek esetleges újabb idősávok megnyitásáról.

A Lidl válaszában kifejtette, hogy az áruházak és az áruházakban dolgozó munkatársak fel vannak készülve a karácsonyi időszakban érzékelhető megnövekedett forgalomra és a vásárlói igények magas szinten történő kiszolgálására, maximális lefedésére.

Kollégáink folyamatosan nyomon követik a forgalmi tendenciákat és minden pillanatban azon dolgoznak, hogy mind a kiszolgálás minőségében, mind a termékválaszték tekintetében minden vevőnk elégedetten távozzon áruházainkból ebben a kiemelten forgalmas időszakban is

- írták, majd hozzátették, hogy a Lidl Magyarország több mint 7000 munkavállalójával immár a 11. legtöbb alkalmazottat foglalkoztató cég Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem