14 °C Budapest

Kamu kürtőskalácsok lepték el az országot: mutatjuk, hogy ismerd fel őket

2017. december 29. 05:45

Az elmúlt nyáron a Földművelésügyi Minisztérium megalkotta a kürtőskalácssütés új szabályait, amit viszont úgy néz ki, hogy elfelejtett. Nemcsak, hogy nem küldték el lapunknak a pontos szabályokat, ellenőrizni sem ellenőrzi senki, hogy az karácsonyi vásárokon felállított bódékban betartják-e azt. Mutatjuk a Pénzcentrum kürtőskalács-tesztjének eredményeit.

Korábban több helyen megjelent a sajtóban, hogy a Földművelésügyi Minisztérium nyáron megalkotta azt a szabályrendszert, amely alapján a kürtőskalácsot sütni kéne hazánkban. Mivel lapunknak többszöri ígéretük ellenére sem küldték el a pontos leírást, ezért kénytelenek voltunk a már máshol megjelent információkra támaszkodni. Ezek alapján a kürtős kalácsnak általános jelleggel

  • kelt tésztából
  • sütődorongon,
  • hősugárzó mellett kell megsülnie,
  • legalább 17 cm magasnak és
  • a belső átmérőjét tekintve 5 cm szélesnek kell lennie.

A külső máznak fényesnek és ropogósnak, a tésztájának pedig egyenletesen átsütöttnek, puhának és foszlósnak kell lennie.

A szabályozás két kategóriát különböztet meg. Az egyik a hagyományos, a másik pedig a vásári változat. A hagyományos változat csak vaníliás, diós, mandulás vagy fahéjas bevonattal készíthető. Kakaós, csokis vagy például kókuszos bevonat csak a gyengébb minőségű, azaz a "vásári" megjelölésű verzión lehet.

A két kategória között további különbség, hogy a vásári verzióban a vajat margarinnal vagy olajjal, a tejet tejporral, a tojást pedig tojásporral lehet helyettesíteni. Fontos eleme a szabályozásnak, hogy a vásári minőséget a csomagoláson fel kell tüntetni.

A fentiek alapján a Pénzcentrum szerkesztőségének vállalkozó szellemű tagjai nyakukba vették a várost (és az országot), és egy viszonylag komplex pontozólappal a kézben elindultak kürtőskalácsárusokat kérdezgetni arról, hogy akkor most margarin, vaj vagy olaj felhasználásával, tejből vagy tejporból, illetve tojásból vagy tojásporból készült-e a portékájuk.

Nem az állaggal volt gond

A jó hír, hogy mindenhol viszonylag készségesen válaszolgattak a kérdéseinkre. Olcsó poén, de egy csirkés gyorsétteremteszten nem biztos, hogy minden helyen ennyi kérdést fel mertünk volna tenni, pláne, ha amúgy helyben akartuk volna megenni a csirkedarabokat.

Na de visszakanyarodva az eredményekhez. Négy helyen teszteltük a kürtőskalácsot. Az Allee bevásárlóközpontnál, a Vörösmarty téren, a Bazilika előtti Szent István téren és egyetlen vidéki helyszínként az egri Dobó térivásár is bekerült a tesztbe.

Megnyugtató, hogy az összes helyen kelt tésztából, sütődorongon, hősugárzó mellett sült ki a kalács, ráadásul méretbeli problémák sem voltak. Mindenhol 17 centiméternél magasabb volt a termék, a belső átmérője pedig meghaladta az 5 centimétert.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tészta állaga illetve a külső cukormázborítás teljesen vagy nagyjából rendben volt majdnem minden esetben, egyedül az Egerben tesztelt kürtőskalácsról kellett megállapítanunk, hogy a tésztája bizony hagyott maga után kívánnivalót. Tesztelőnk leírása szerint

a tészta átsült, de nem mindenhol volt puha, foszlós pedig nagyon kevés helyen, hamar kihűlt persze és tépni kellett.

A kürtős kalácsokkal a problémát nem is feltétlenül a tésztában vagy a külső borításban kell keresni, hanem, hogy nem volt sehol sem megjelölve, hogy a vásárolt árucikk másodlagos, tehát vásári kategóriájú, pedig 

mind a négy helyen fennállt olyan körülmény, amely kizárta, hogy a minisztérium által felállított osztályozás alapján a hagyományos kategóriába essen. A vásári kategóriájú kürtőskalácsokat pedig jelölni kellett volna a csomagoláson, ám ez minden esetben elmaradt.

Készítettünk egy összefoglaló táblázatot, amelyből kiderül, hogy mik voltak azok az okok, melyek miatt nem tekinthettük hagyományosnak a tesztelt kürtőskalácsokat.

A hagyományos minőséghez egyébként a Bazilika előtt vásárolt kürtőskalács állt a legközelebb. Esetükben ugyanis vajat és tejet használtak a tésztához, ám tojás helyett tojáspor került a süteménybe, ami miatt őket is csak a vásári kategóriába tudtuk sorolni.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy mennyi értelme van ilyen részletességgel szabályozni, hogy mi számít egyáltalán kürtőskalácsnak, ha viszont egy minisztérium kiad egy ilyen típusú leírást, akkor talán megfontolandó lenne azt nyilvánosan elérhetővé tenni, de legalább a sajtó munkatársainak kiadni, ha kérik. A tájékoztatáson túl pedig az ellenőrzés is fontos lenne, ha már felállították ezeket a szabályokat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem