Jótékony hangulatban készülnek a magyarok az ünnepekre: így segíthetsz idén télen

2018. december 13. 11:15

Egy tavaly novemberi kutatás szerint 2017-ben kifejezetten karácsonyi jótékonykodásban a lakosság több mint fele (57%) tervez részt venni. Ez is alátámasztja, hogy az ünnepek közeledtével nagyobb figyelmet kapnak a rászorulók és a jótékonykodás. A társadalom peremén élőknek segítő Magyar Máltai Szeretetszolgálat az idei karácsonyi időszakban is nagyszabású adománygyűjtő akcióval készül, így aki szeretné, a következő napokban a SPAR áruházakban is adakozhat a rászorulóknak. Romhányi Tamással, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjának kommunikációs vezetőjével arról beszélgettünk, mire van leginkább szüksége a nehéz anyagi helyzetben élő családoknak, hogyan és mit érdemes adományozni és hogyan segíthet az, aki segíteni szeretne.

Közeleg a karácsony, ilyenkor pedig a figyelem középpontjába kerül az adományozás kérdésköre. Egy tavalyi felmérés rámutatott, 2017 őszén a lakosság több mint fele, 57 százaléka válaszolta azt, hogy részt vesz valamilyen karácsonyi jótékonysági akcióban. A legjellemzőbb jótékonykodási formák - amelyekbe a lakosság több, mint negyede legalább a tervek szintjén bevonódik - áruházi élelmiszergyűjtés (30%), a rászoruló gyerekek, árvák (29%) és a környezetünkben élő rászorulók (26%) támogatása, illetve jótékonysági szervezetek segítése (26%).

Advent időszakában a rászoruló emberek, közösségek kéréseinek száma megsokszorozódik, ugyanakkor az adományozó, támogató szándék is ilyenkor a legerősebb

- mondta a Pénzcentrumnak Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjának kommunikációs vezetője. A Szeretetszolgálat küldetése csakúgy, mint az év más időszakában, ilyenkor is kétirányú: támogatni a rászorulókat, valamint lehetőséget adni a segíteni vágyó embereknek arra, hogy jól segítsenek. Vagyis elősegíteni, hogy az adományok időben és jól célozva megérkezzenek, aki pedig szeretne, az önkéntesként részt vállalhasson a rászoruló emberekért végzett szolgálatban.

Idén december 13. és 18. között már a 22. alkalommal rendezi meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a SPAR csoport kijelölt üzleteiben az Adni Öröm! jótékonysági akciót.

A karitatív szervezet több mint 160 SPAR és INTERSPAR üzletben, több mint 3500 önkéntes, köztük több száz középiskolás diák részvételével tartós élelmiszert gyűjt a rászoruló embereknek. A csomagok egy része hajléktalanok számára készül, főként azonnal fogyasztható tartós élelmiszerekből, más részét nagycsaládosoknak és idős embereknek juttatja el a szeretetszolgálat.

Tavaly 309 tonna élelmiszer, azaz 34 ezer darab ajándékcsomag gyűlt össze a SPAR vásárlóinak köszönhetően - tudtuk meg az áruházlánctól. Idén még célzottabban szeretnének segíteni: készült egy bevásárlólista, az ezen található élelmiszerekből állítja majd össze a szeretetszolgálat a csomagokat.

Gondolj másra is a bevásárláskor!

Az idei Adni Öröm! akció vásárlók tízezreinek nyújt lehetőséget arra, hogy az ünnep előtt rászoruló embereken segítsenek. A gyűjtésről az www.adniorom.hu honlapon lehet részletesen tájékozódni, az oldalon a jótékonykodást segítő praktikus információk mellett az akcióban résztvevő üzletek is megkereshetők, az adományszámláló segítségével pedig az összegyűlt élelmiszer mennyiségét lehet nyomon követni.

Idén is elsősorban tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükség, a bevásárló listára érdemes felírni például az adományozni kívánt lisztet, tésztát, cukrot, olajat, konzerveket és édességet is.

A legkisebb felajánlás is nagy segítséget jelent

 - mondta Romhányi Tamás.

Adományozz okosan!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményei és csoportjai az Adni Öröm! akció előtt is folyamatosan fogadják a tartósélelmiszereket és ruhaadományokat.

Aki szeretné, korántsem csak az adventi időszakban, hanem egész évben támogathatja a szegénységben élő gyermekeket a 200 és 500 forintos adománykártyák megvásárolásával a SPAR és INTERSPAR áruházakban, az OMV töltőállomásokon és az interneten. Az adománykártyákért nemcsak készpénzzel, hanem SuperShop-pontokkal is fizethetünk.

A Szeretetszolgálat 1350-es adományvonalán hívásonként 250 forinttal támogatható a máltai szervezet munkája, a www.adomanyozz.hu oldalon online átutalással is lehet segítséget nyújtani.

A hideg idő beálltával a tartós élelmiszer adományok mellett olyan tárgyi felajánlásokat is fogad a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, melyek a hajléktalan emberek ellátásában nyújthatnak életmentő segítséget, épp ezért vidéken és a fővárosban több intézményében is várják a meleg ruhákat, zoknikat, alsóneműket, nagyméretű férficipőket.

Ha viszont ruhaneműt vagy más használati tárgyat szeretnénk adományozni, arra figyeljünk, hogy csak olyan adományokat ajánljunk fel, melyeket mi is szívesen fogadnánk.

A karitatív szervezeteknek nincs lehetőségük, anyagi keretük, illetve emberi erőforrásuk arra, hogy megjavítsák, megvarrják, megfoltozzák az adományokat

 - jegyezte meg Romhányi Tamás, aki arra kéri a jó szándékú felajánlókat, hogy olyan adományokat ajánljanak fel, melyek jó állapotúak és használatra alkalmasak.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a SPAR Magyarország támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem