2 °C Budapest

Jótékony hangulatban készülnek a magyarok az ünnepekre: így segíthetsz idén télen

2018. december 13. 11:15

Egy tavaly novemberi kutatás szerint 2017-ben kifejezetten karácsonyi jótékonykodásban a lakosság több mint fele (57%) tervez részt venni. Ez is alátámasztja, hogy az ünnepek közeledtével nagyobb figyelmet kapnak a rászorulók és a jótékonykodás. A társadalom peremén élőknek segítő Magyar Máltai Szeretetszolgálat az idei karácsonyi időszakban is nagyszabású adománygyűjtő akcióval készül, így aki szeretné, a következő napokban a SPAR áruházakban is adakozhat a rászorulóknak. Romhányi Tamással, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjának kommunikációs vezetőjével arról beszélgettünk, mire van leginkább szüksége a nehéz anyagi helyzetben élő családoknak, hogyan és mit érdemes adományozni és hogyan segíthet az, aki segíteni szeretne.

Közeleg a karácsony, ilyenkor pedig a figyelem középpontjába kerül az adományozás kérdésköre. Egy tavalyi felmérés rámutatott, 2017 őszén a lakosság több mint fele, 57 százaléka válaszolta azt, hogy részt vesz valamilyen karácsonyi jótékonysági akcióban. A legjellemzőbb jótékonykodási formák - amelyekbe a lakosság több, mint negyede legalább a tervek szintjén bevonódik - áruházi élelmiszergyűjtés (30%), a rászoruló gyerekek, árvák (29%) és a környezetünkben élő rászorulók (26%) támogatása, illetve jótékonysági szervezetek segítése (26%).

Advent időszakában a rászoruló emberek, közösségek kéréseinek száma megsokszorozódik, ugyanakkor az adományozó, támogató szándék is ilyenkor a legerősebb

- mondta a Pénzcentrumnak Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjának kommunikációs vezetője. A Szeretetszolgálat küldetése csakúgy, mint az év más időszakában, ilyenkor is kétirányú: támogatni a rászorulókat, valamint lehetőséget adni a segíteni vágyó embereknek arra, hogy jól segítsenek. Vagyis elősegíteni, hogy az adományok időben és jól célozva megérkezzenek, aki pedig szeretne, az önkéntesként részt vállalhasson a rászoruló emberekért végzett szolgálatban.

Idén december 13. és 18. között már a 22. alkalommal rendezi meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a SPAR csoport kijelölt üzleteiben az Adni Öröm! jótékonysági akciót.

A karitatív szervezet több mint 160 SPAR és INTERSPAR üzletben, több mint 3500 önkéntes, köztük több száz középiskolás diák részvételével tartós élelmiszert gyűjt a rászoruló embereknek. A csomagok egy része hajléktalanok számára készül, főként azonnal fogyasztható tartós élelmiszerekből, más részét nagycsaládosoknak és idős embereknek juttatja el a szeretetszolgálat.

Tavaly 309 tonna élelmiszer, azaz 34 ezer darab ajándékcsomag gyűlt össze a SPAR vásárlóinak köszönhetően - tudtuk meg az áruházlánctól. Idén még célzottabban szeretnének segíteni: készült egy bevásárlólista, az ezen található élelmiszerekből állítja majd össze a szeretetszolgálat a csomagokat.

Gondolj másra is a bevásárláskor!

Az idei Adni Öröm! akció vásárlók tízezreinek nyújt lehetőséget arra, hogy az ünnep előtt rászoruló embereken segítsenek. A gyűjtésről az www.adniorom.hu honlapon lehet részletesen tájékozódni, az oldalon a jótékonykodást segítő praktikus információk mellett az akcióban résztvevő üzletek is megkereshetők, az adományszámláló segítségével pedig az összegyűlt élelmiszer mennyiségét lehet nyomon követni.

Idén is elsősorban tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükség, a bevásárló listára érdemes felírni például az adományozni kívánt lisztet, tésztát, cukrot, olajat, konzerveket és édességet is.

A legkisebb felajánlás is nagy segítséget jelent

 - mondta Romhányi Tamás.

Adományozz okosan!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményei és csoportjai az Adni Öröm! akció előtt is folyamatosan fogadják a tartósélelmiszereket és ruhaadományokat.

Aki szeretné, korántsem csak az adventi időszakban, hanem egész évben támogathatja a szegénységben élő gyermekeket a 200 és 500 forintos adománykártyák megvásárolásával a SPAR és INTERSPAR áruházakban, az OMV töltőállomásokon és az interneten. Az adománykártyákért nemcsak készpénzzel, hanem SuperShop-pontokkal is fizethetünk.

A Szeretetszolgálat 1350-es adományvonalán hívásonként 250 forinttal támogatható a máltai szervezet munkája, a www.adomanyozz.hu oldalon online átutalással is lehet segítséget nyújtani.

A hideg idő beálltával a tartós élelmiszer adományok mellett olyan tárgyi felajánlásokat is fogad a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, melyek a hajléktalan emberek ellátásában nyújthatnak életmentő segítséget, épp ezért vidéken és a fővárosban több intézményében is várják a meleg ruhákat, zoknikat, alsóneműket, nagyméretű férficipőket.

Ha viszont ruhaneműt vagy más használati tárgyat szeretnénk adományozni, arra figyeljünk, hogy csak olyan adományokat ajánljunk fel, melyeket mi is szívesen fogadnánk.

A karitatív szervezeteknek nincs lehetőségük, anyagi keretük, illetve emberi erőforrásuk arra, hogy megjavítsák, megvarrják, megfoltozzák az adományokat

 - jegyezte meg Romhányi Tamás, aki arra kéri a jó szándékú felajánlókat, hogy olyan adományokat ajánljanak fel, melyek jó állapotúak és használatra alkalmasak.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a SPAR Magyarország támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem