16 °C Budapest

Jön a fehér csekk, de ez is sokba kerül a magyar családoknak

Pénzcentrum
2012. december 2. 08:02

Egyre inkább úgy néz ki, lőttek a sárga csekknek. Nem az alternatív fizetési módok lettek egyre népszerűbbek, hanem maga a Posta állít konkurenciát egyik legjövedelmezőbb termékének. Jön a fehér csekk, ami olcsóbb lesz a szolgáltatóknak. De vajon mi lesz azokkal, akik még ma is 20-30 percet töltenek a sorbaállással havonta, ők mennyit fizetnek majd a számláik befizetéséért?

Nemcsak jelentősen megemeli a sárga csekk díját a Magyar Posta, hanem egy új termékkel, a fehér csekkel konkurenciát is állít a bevétele 15-16 százalékát generáló készpénz átutalási megbízásnak. Számolt be a héten a Népszabadság. A jelenlegi nettó 112 forintról 137 forintra változik az ára . A díjat továbbra is az fizeti, akinek a számláján jóváírják a pénzt, vagyis jellemzően a szolgáltató cégek. A befizetőknek továbbra is látszólag ingyenes a szolgáltatás. Az emelésre elsősorban a 2013-as költségek emelkedésével magyarázza a Posta, számításaink szerint elsősorban itt az új tranzakciós illetékről van szó, amit így áthárítanak a szolgáltatókra. Azok viszont valószínűleg beépítik áraikba, tulajdonképpen a fogyasztók fizetik meg, vagyis mi mindannyian.

Tudod hogy működik a sárga csekk?

Csak a befizetett sárga és fehér csekkeken van haszna a Postának- mondta el lapunk kérdésére Varga Dezső a magyar Posta üzleti és koordinációs vezérigazgató-helyettese. Minden befizetett csekket a nap végére összegez a Posta és törvényi kötelezettségeinek megfelelően maximum 2 napon belül elküldi a hitelintézetek MNB-nél vezetett számlájára. A Posta haszna maga a pénzügyi szolgáltatásért felszámolt díj. Sárga csekkenként 137 forint.

A csekkek többletköltségeit a szolgáltatók a novemberben elfogadott Hírközlési Törvény értelmében nem háríthatják át a fogyasztókra, nyáron a közműcégekkel szemben vezettek be hasonló korlátozást. A szolgáltatók többsége tehát nem fizettetheti meg a postai fizetés díját, akik ténylegesen használják. Beépül az alapszolgáltatás árába, így mindenkit terhel. Azt is, aki az átutalással vagy beszedési megbízással fizet.

Nem csak ez lehet a probléma és nem csak az, hogy mindenki zsebéből kikerül egy kicsi. Az MNB egy tanulmánya szerint évente 39 milliárdos kárt okoz a gazdaságnak csak a sárga csekkes fizetés, ezt az összeget még növeli az ide kapcsolódó készpénzhasználat költsége.

A látszólag ingyenesség ráadásul sokakat megtéveszt. Sokan lehetnek azok, akik valóban a postán tudják befizetni a legkönnyebben rezsiköltségeiket, de még többen azok, akik amiatt választják mert költségkímélőnek hiszik. A Posta kommunikációja erre erősít rá, amikor azt állítják, hogy a befizetőknek ingyenes.

Minél többen nyúlnak az sárga vagy jövőre már a fehér csekkhez, annál többe kerül a szolgáltatás, amiért fizetünk vele. Legtöbben ezt fel sem ismerik, ráadásul élvezik annak az előnyét, hogy az összes fogyasztó velük együtt szenved a nagyobb díjak miatt. Ha százból 40-en használnak sárga csekket, ami így 5480 forintba ( 40*137) kerül, akkor mindenkinek 54,8 forinttal többe kerül a befizetése. Az összes rezsiköltséget tekintve ez már több száz forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyes szolgáltatóknál próbáltunk utánajárni, hogy mennyi lehet a valós aránya, de ezt üzleti titoknak nevezték. Azt tudjuk, hogy ezek tranzakciók a háztartások készpénzigényének jelentős részéért elelősek. A tranzakciók darabszáma alapján az összes tranzakció 8%-a, a készpénzeseknek pedig a 10%-a sárga csekk befizetése, értékben viszont az összes tranzakció 27%-a, és a készpénzzel történő fizetések egyharmada.


A fehér csekk se lesz jobb

A fehér csekkről Varga Dezső elmondta: ennek kibocsátására és beszedésére a bankok kihagyásával közvetlenül a partnereikkel kötnének szerződést. Az igénybevett egyéb szolgáltatások mennyiségétől függően a fehér csekk után egyedi árat ajánlanak partnereiknek. Maga ez előállítás 2-3 forinttal lehet csak alacsonyabb. A Magyar Posta vezérigazgató helyettese ismét hangsúlyozta, hogy a lakossági ügyfeleknek sem a sárga csekk, sem a fehér csekk postai befizetése nem jelent többletterhet, mert mindkettőnél ingyenes a feladás, és a befizető már kitöltve kapja.

.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem