2020. január 22. szerda Vince, Artúr

Jön az újabb csipszadó? Népszerű termékek drágulhatnak nagyot


Újabb termékekre terjesztheti ki a Népegészségügyi Termékadót, azaz a csipszadót a kormány - írja a Népszava. Az édes termékek lehetnek az érintettek, amelyek után akkor is meg kéne fizetni a csipszadót, ha csak édesítőszert tartalmaznak.

A csipszadó alól a magas gyümölcstartalmú (75 százalék) levek élvezhetnek mentességet, az egyéb üdítőitalok literét 5 forint, a szörpökét 80 forint adó terhelheti. Az édesítőszeres kakaóporok után kilogrammonként 30 forint, cukrozott készítményeknél 50, a gyümölcsízeknél 200 forint illeti meg várhatóan januártól a közkasszát.

A javaslat több új terméket is bevon az egészségügyi adó hatálya alá. Így például a 100 grammonként 8 grammnál kevesebb rostot tartalmazó reggelizőpelyheket, illetve az egyéb cukrozott, kandírozott magvakat és gyümölcsöket, valamint nőhet a pattogatott kukorica adóterhe is.

Az energiaitalok sem maradnak ki. A gyártók korábban elhagyták a taurint, hogy így mentesüljenek az adó alól, ám azt más, továbbra is egészségtelen stimulánssal pótolták. Így adóköteles lehet a koffeint tartalmazó energiaital is - ezekért literenként 100 forintot kellene fizetni.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS