2020. augusztus 8. szombat László

Jön az azonnali utalás: versenytársat kapnak a magyar bankkártyák


A tervek szerint 2019. július 1-től jöhet az azonnali átutalás Magyarországon. A komplex pénzforgalmi fejlesztés alapjaiban változtathatja meg a mindennapjainkat. Az új rendszer a jövőben számos élethelyzetében helyettesítheti a készpénzt, de akár a bankkártyát is.


Bár ma még futurisztikusnak tűnik, de hamarosan alapelvárás lesz az azonnali utalások teljesítése hazánkban.  Jelenleg 1-1,5 óra alatt mennek végbe a banki utalások, az azonnali utalás bevezetése azonban egy komoly dimenzió váltást jelent - kezdte előadását Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrák igazgatója, a Portfolio Pénzügyi IT konferenciáján.  Bár már külföldön is megtalálgató ez a technológia, ehhez azonban a legtöbb esetben a bankok önkéntesen csatalakozhatnak. Ellenben Magyarországon nem lesz választás, 2 évben belül minden pénzintézetnek nyújtania kell majd ezt a szolgáltatást.

A rendszer 2019. július elsején indulhat el.

Minek kell megfelelni a bankoknak?

Az elvárások többsége jogszabályokban vagy technikai szabványokban fog megjelenni. Ezek közé tartozik többek között:

  • Folyamatos működés - az év minden napján működnie kell a rendszernek
  • Az utalásoknak 5 másodpercen belül kell teljesülniük
  • És lesznek másodlagos azonosítók is.

Ez azt jelenti, hogy nem lesz szükség minden élethelyzetben 16 és 24 számlaszámból álló azonosítókat használni, hanem elég lesz tudni az e-mail címét, vagy a telefonszámát és kezdetben az adószámát annak, akinek utalni szeretnénk. Később pedig további másodlagos azonosítok jöhetnek a rendszerben.

A jelenleg ismert leghatékonyabb fizetési módokat szeretnénk Magyarországon bevezetni

- tette hozzá Bartha Lajos.

Kinek lesz ez jó?

Magyarországon a készpénz használata nagyon költséges. Évente 400 milliárd forintot költünk arra, ahogy fizetünk. Bartha Lajos szerint ebből legalább 100 milliárd forintot lehetne megspórolni az új rendszer bevezetésével.

A fogyasztók pedig az eddigieknél jóval gyorsabb elektronikus fizetési rendszert használhatnak majd.  Ráadásul a másodlagos azonosítókkal a tranzakciók indítása sokkal kényelmesebb lesz, és a fizetési helyzetek szélesebb körében is alkalmazható lesz az azonnali utalás, így olyanokban is, ahol jelenleg csak a készpénz jelenti a megoldást.

Változás jöhet például:

  • az autó, ingatlan vásárlásakor,
  • szolgáltatások (pl. egy szerelő) kifizetésekor,
  • a magánszemélyek közötti pénzküldésben,
  • az online vásárlásban,
  • de a számlák kifizetésének jelenlegi módja is megváltozhat.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az átutalások azonnali teljesülése alapjaiban érinti a jelenlegi fizetési rendszerek működését és mind a központi rendszerek, mind pedig a bankok részéről egy rendkívül komplex pénzforgalmi fejlesztést jelent.

Persze emiatt a bankkártyák és a készpénz még jó pár éven keresztül nem fog eltűnni a boltokból, de vélhetően képes lesz majd ezeket leváltani az azonnali átutalási rendszer. Hiszen az MNB által bevezetni tervezett azonnali fizetési rendszer, ill. az arra épülő szolgáltatások jelenthetnek versenytársat a kártyás fizetéseknek.

Az azonnali fizetési szolgáltatás néhány másodperces lebonyolítási ideje kellően gyors ahhoz, hogy akár a fizikai elfogadóhelyeken (pl. bolti vásárlásnál) is alternatívát nyújtson a készpénznek vagy a kártyás fizetésnek, emellett számos előnnyel is rendelkezhet, pl. a kártyás fizetéshez képest a kedvezményezett kereskedő nem néhány nappal később, hanem pár másodperc múlva juthat hozzá pénzéhez.

Magánszemélyek esetén a személyek közötti és a kiskereskedelmi fizetéseknél egyaránt használható, új fizetési megoldások jöhetnek létre, a gyors teljesítés pedig csökkentheti a vállalati szektorban megfigyelhető bizalomhiány készpénzhasználatot ösztönző hatását is. Emellett az új alapinfrastruktúra támogatja az innovatív fizetési megoldások létrehozását, amely egyrészt hosszú távon is növeli a hazai bankszektor versenyképességét, másrészt pedig egyszerűsíti az innovatív szolgáltatásokat nyújtó új szereplők piacra lépését.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.