2020. december 5. szombat Vilma

Jól járunk azzal, ha forint helyett euróval fizethetünk majd?


Az önálló pénzpolitikai elvesztésének ellenére hosszabb távon sokat nyerne az ország az euró bevezetésével - írja a Magyar Hírlap.


Nagy visszhangot váltott ki Varga Mihály tegnapi bejelentése, miszerint akár már az évtized végén csatlakozhatunk az euróövezethez. Madár István, a Portfolio vezető elemzője a lapnak azt mondta: váratlan, amit most mondott Varga Mihály, amennyiben azonban ez valós szándékot és nem csak elvi lehetőséget takar, akkor Magyarországnak legkésőbb jövő tavaszig be kell lépnie az euró előszobájába, az ERM-II árfolyamrendszerbe.

Ugyanis, ha 2020-ban már euróval szeretnénk itthon fizetni, a felvételi döntésnek 2019 tavaszán meg kell születnie, vagyis addigra meg kell lennie a kétéves ERM-II tagságnak.

Sarkadi-Szabó Kornél, a Shark Vision ügyvezető igazgatójának elmondása szerint pozitívum, hogy hazánk képes teljesíteni az euró bevezetésének kritériumait, s az EU-s csatlakozáskor tett vállalásunk is egyértelmű: a közös pénznek kell majd felváltania a forintot. A forint-euró árfolyam stabilitása pedig nem csupán az exportban közvetlenül érintett vállalatok, hanem az egész gazdaság számára kedvező lenne. Ugyanakkor, együtt járna az önálló magyar pénzpolitika elvesztésével.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk