Jól jár, aki itt vesz lakást: nagyot nőhet az értéke pár éven belül

2019. április 25. 15:00

A Budapesti Mobilitási Tervben vázolt fejlesztések közül jónéhány nagy hatással lehet a főváros ingatlanpiacára is. Ahol megújulnak a közterek, vagy kényelmesebbé válik a tömegközlekedés, ott a kereslet is megnőhet az ingatlanok iránt. A tervezet már mindenki számára nyilvánosan elérhető és véleményezhető. Az elképzelések közül több, már elfogadott és az elkövetkezendő években elinduló fejlesztés várható piaci hatásait vizsgálta az OTP Ingatlanpont.

A Budapesti Mobilitási Tervben több olyan nagy ívű városfejlesztési projekt is szerepel, amely kivitelezése már megkezdődött. A legtöbbeket érintő nagyprojekt, a 3-as metró felújításának első szakasza véget is ért, és várhatóan 2022-re a teljes vonal megújulhat. Az 1-es villamosvonal Kelenföldi pályaudvarig tartó új szakaszán pedig már nyártól utazhatnak a fővárosiak. 

Az inkább turisztikai, mintsem aktív tömegközlekedési funkcióval bíró 60-as vonal, vagyis a fogaskerekű felújítása is folyamatos. Számos olyan projekt sorsa dőlt már el, amelynek munkálatai azonban még nem kezdődtek meg, mégis, megvalósulásuk után nagy hatással lehetnek a környék mindennapjaira és természetesen a lakásáraira is.

Az I. és II. kerület határán lévő Széna tér szinte egybenőtt "nagytestvérével", a Széll Kálmán térrel, és szintén jelentős közúti és tömegközlekedési forgalmat bonyolít. Míg délnyugati szomszédjának teljes rekonstrukciója három évvel ezelőtt megvalósult, addig a Széna tér nem kapott ekkora figyelmet. Ez azonban hamarosan megváltozik, hiszen idén elkezdődhetnek a munkálatok, melyek hatására egy kisebb forgalmat bonyolító, több zöldfelülettel rendelkező, élhetőbb közteret kapnak a környékbeliek. Ez minden bizonnyal az ingatlanárakra is hatással lesz, amelyek már ma sem alacsonyak: a teret övező három irányítószám (1015, 1024 és 1027) alatt átlagosan 755 ezer, 622 ezer és 617 ezer forintba kerül egy négyzetméter. 

A környéken további gyors áremelkedés mehet végbe, hiszen a közeli Csalogány és Kapás utcában két, egyenként nagyjából százlakásos ingatlant építettek, az egyiket már át is adták nemrég, a másiknak még zajlik a kivitelezése - ezek önmagukban szintén jócskán feltornásszák az átlagos négyzetméterárakat

 - mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A XVII. kerületben élők és közlekedők mindennapjai is egyszerűbbé válhatnak, hiszen döntés született a Cinkotai út és Keresztúri út közvetlen összekötéséről, amivel csökkenhet a Jászberényi út és Pesti út forgalma. Ez sokat hozzátehet a rákosligeti kertvárosi ingatlanok értékéhez, ahol azért még a budapesti árszint alatt, nagyjából 35-40 millió forint között lehet hozzájutni egy átlagos sor- vagy családi házhoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az M3-as autópálya bevezetője közelében élők is felsóhajthatnak, hiszen a főváros tovább építi a már megkezdett zajvédő falat a XV. kerületi Wesselényi utca és a Szentmihály út között. A környék lakóinak így kevesebb zajterheléssel kell megküzdeniük a mindennapokban, és visszakaphatják a csöndes zöldövezeti kisházas környezetet, tovább növelve a jelenleg átlagosan 350 ezer forintos négyzetméterárat.

Az utóbbi évtizedek tudatos városrehabilitációjának köszönhetően mára a korábban rossz hírű II. János Pál pápa tér vagy a Teleki tér jó hangulatú, világos és élhető köztérként éledt újjá, amely maga után húzta a környék átlagos ingatlanárát is, ami mindkét területen meghaladja a 410 ezer forintot. Az Orczy tér nagyszabású rekonstrukciós munkálatainak eredményétől is ez várható, a tervezési munkákat már meg is kezdték. Ma még éppen csak 400 ezer forint a környéken az átlagos négyzetméterár, így a felújítások és a negyed rehabilitációja miatt jó befektetés lehet a környéken ingatlant vásárolni.

Aki tudatosan keres kiváló befektetési lehetőséget, az biztos, hogy az elkövetkezendő évtizedek nagy fejlesztéseit is igyekszik figyelembe venni döntésénél. Ezek az információk azonban nem mindig állnak rendelkezésre

- hangsúlyozza Valkó Dávid és hozzátette, hogy aki befektetési céllal vásárolna, mindenképp forduljon olyan szakértőhöz, aki naprakész információval rendelkezik a közép- és hosszú távú fejlesztésekről.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem