Jó hír a nyugdíjasoknak: tízmilliárdokat költhetnek el az utalványokkal

2018. március 12. 19:00

Idén már 50 milliárdot költhetnek el a nyugdíjasok az Erzsébet-utalványokkal.

Idén már 50 milliárdot költhetnek el a nyugdíjasok az utalványokkal, ez pedig tekintélyes hányada lehet az Erzsébet-utalványos piacnak. Ez az élelmiszer és vendéglátó piacnak, ahol az Erzsébet-utalvány beváltható, az 1 százaléka körül mozog - írja közleményében a blokkk.com.

A KSH 2016-ig részletes adatokat tett közzé az Erzsébet-utalványok kibocsátásáról és beváltásáról. Ez az adatszolgáltatás 2017-ben megszűnt, mivel a statisztikának információkat nyújtó Erzsébet Utalvány Zrt. - nem nehéz kitalálni - nem adott már muníciót ehhez. Nem véletlenül, hiszen az utalványos piac adózási feltételei megnehezültek 2017-ben, miközben belépett a 100 ezer forintos pénzjuttatás a cafetéria piacra. A háttér, hogy megpiszkálták az utalványos piac szabályozását azok a külföldi cégek, akik a feltételrendszer megfaragása nyomán kiszorultak innen. Ki is szabtak már a magyar államra jókora büntetéseket nemzetközi bíróságokon.

A 2017-es utalványos cafetéria piacról így csak keveset, sőt, inkább semmit sem lehet tudni, annyi azonban sejthető, hogy a 100 ezer forintos pénzjuttatási lehetőséggel éltek a vállalkozások, hiszen olcsóbb, kisebb költséggel jár az utalványadásnál az alkalmazottak részére. Feltehetően az Erzsébet-utalvány juttatás szorult vissza emiatt, bár lehet, hogy a Szép kártya is vesztett emiatt teret. A cégek persze csak óvatosan nyúlhattak bele a cafetéria juttatásokba a munkaerőhiány miatt, hiszen elvenni ilyen munkaerőpiaci helyzetben nem szerencsés (persze, ha egy vállalkozás bajban van, akkor a kényszer nagy úr), de a csere-bere utalványról készpénzre még a dolgozónak is jobb, hiszen nem kell vacakolnia a "hol is tudom és mire beváltani" történettel.

Mégis mennyi az annyi

A 2017-es esztendőt megelőző időszakról vannak azonban részletes adatok, amelyekből arra azért lehet következtetni, hogy a kormány nyugdíjasoknak adott Erzsébet-utalványa sokat visszapumpált a feltételezett piacvesztésből. 2017-ben ugyanis kétszer kaphatnak a nyugdíjasok Erzsébet-utalványt, aminek piaca együtt 50 milliárdos nagyságrendűre becsülhető (áthúzódó beváltásokkal és a be nem váltásokkal most nem nagyon számolgatva). Ez viszont az ismert esztendők Erzsébet-utalványos piacának a nagyságrendeket tekintve hozzávetőleg harmada, tehát nem kevés.

2014-ben és 2015-ben viszonylag állandó irányzatok jellemezték az Erzsébet-utalványok piacát, 140-150 milliárd forint körüli éves kibocsátással és beváltással. 2016-ban volt egy megugrás, negyedével bővült az utalványos piac a kibocsátás oldalán, aminek három oka volt. Egyrészt a munkaerőhiány miatt tolták a cafetéria juttatásokat is a cégek év közben, másrészt év vége előtt még megszórták a dolgozókat Erzsébet-utalvánnyal, kihasználva az akkor még kedvező szabályozás utolsó pillanatait. És 2016 decemberében elindult a nyugdíjasok utalványpiaca is. Az utalványbeváltás már csak közel ötödével nőtt 2016-ban, amiből látszik, hogy a nyugdíjasok a decemberben kapott utalványok egy jelentős részét csak 2017-ben válthatták be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nyilván szerepet játszott az Erzsébet-utalványok piacán 2017-ben az is, hogy az állami alkalmazottak körében azért feltételezhetően nem volt olyan nagy nyirbálás a juttatásban, ezzel is életet lehelve a kormánynak egyébként kedves utalványos piacba, hiszen azért a kibocsátásnak volt egy jó néhány milliárdos bevételi oldala is, részben a munkáltatók, részben a beváltóhelyek elszámolási terhelése révén.

A korábbi évek Erzsébet-utalvány piacát a következő mutatók jellemezték egyébként, 2014-ben 150 milliárd forintnyit bocsátottak ki és 141 milliárdnyit váltottak be. Ezek a számok 2015-ben 155 illetve 143, 2016-ban pedig 208 illetve 168 milliárd forintot tettek ki.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem