Itt lehet a leggyorsabban eladni egy lakást Magyarországon: panelek előnyben

2020. március 8. 10:57

Egy friss rangsor megmutatja, hogy egyes ingatlantípusok hol kelnek el a leggyorsabban Magyarországon. A nagyvárosok ranglistáját ezúttal is Budapest vezeti, de Szeged és Debrecen is a top ötben szerepel. Országos átlagban 69 nap alatt lehet eladni egy panellakást. Mindez azt mutatja, hogy töretlen az ingatlantípus iránti kereslet, vagyis a korábbiakhoz hasonlóan a panellakások pörögnek a leggyorsabban a piacon.

A régióközpontokban két hónapon belül új tulajdonosa lesz egy panellakásnak, míg egy kisvárosban ez egy kicsivel hosszabb időt, három hónapot vesz igénybe

- ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője a cég tavalyi adatait. Soóki-Tóth Gábor elmondta, Budapesten a budai oldalon ugyancsak elég volt két hónap az értékesítéshez, csak a belső kerületekben tapasztaltak három hónapos eladási időt. 

A panelek népszerűsége nem újdonság, áruk még mindig kedvező a piacon, másrészt a lakóközösségek befektetései, illetve az államilag támogatott programoknak köszönhetően mára sok panellakás szigetelése megújult, sőt ezek az épületek sok helyen kívül és belül egyaránt megszépültek. Az is erősíti a vásárlói bizalmat, hogy az élettartamra vonatkozó korábbi félelmek megdőltek, a panelházak rendszeres karbantartás esetén igenis hosszú távú lakhatást tudnak biztosítani. A panellakások felértékelődése azzal is magyarázható, hogy gyorsan eladhatóak, a tulajdonosnak vagy befektetőnek nem kell attól tartania, hogy az ingatlan beragad a piacon, és pénze sokáig az ingatlanban áll. 

A legfrisebb kimutatások szerint a XVI. kerületben keltek el a legrövidebb idő alatt a panellakások, itt gyakorlatilag egy hónap elég volt ahhoz, hogy új tulajdonosa legyen az ingatlannak (32 nap). Szegeden kicsivel tovább tart az értékesítés (40 nap), míg a kategóriában tavaly a veszprémi (90 nap) és a IX. kerületi lakások találtak a leglassabban (100 nap) gazdára. 

A téglalakások értékesítése ennél tovább tart, országos átlagban majdnem három hónap (87 nap). A leggyorsabban a megyei jogú városokban keltek el a téglalakások (80 nap), míg legtöbbet a kistelepüléseken élőknek kellett várniuk a sikeres értékesítésre (125 napot). A gyorsasági rangsort Csepel vezeti a téglalakások esetében (44 nap), vidéken Salgótarjánban pörög a leggyorsabban a piac (53 nap). Nyilván összefügg a magas, egymillió forintos belvárosi négyzetméterárakkal, hogy Budapest V. kerületben lehet a leglassabban eladni egy téglalakást, a sikeres üzletre átlagosan több mint négy hónapot (122 napot) kell várnia az eladónak, míg vidéken Pécs a gyorsasági lista utolsó helyezettje (117 nappal). 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakások értékesítésében egyértelműen megfigyelhető trend, hogy az olcsóbb városokban és kerületekben jelentősen rövidebb időt vesz igénybe az értékesítés, mint a felkapottabb és drágább területeken kínált ingatlanok esetében

- összegezte az OC forgási sebesség alapján összeállított rangsorát Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető megjegyezte, ez alól csak az olyan, rosszabb közbiztonságú területek jelentik a kivételt, ahová az emberek az ingatlan olcsósága ellenére sem szívesen költöznek. 

A tavalyi tranzakciók alapján összeállított rangsor szerint a piacon a családi házak értékesítéséhez kell a legtöbb idő. Az országos átlag 172 nap, ám a különböző településtípusok jelentősen eltérhetnek egymástól. A fővárosban kelnek el a legrövidebb idő alatt a családi házak: Budán és külső Pesten mindössze négy hónap alatt, míg a 25 ezer főnél kisebb települések esetében az értékesítési idő továbbra is fél éven túl nyúlik. A megyei jogú városokban ez az idő öt-öt és fél hónapra tehető.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem