Itt az új magyar forintérme: mutatjuk, mi benne az extra

2018. május 10. 12:00

Új, ezüst és színesfém emlékérméket bocsát ki névértéken a Magyar Nemzeti Bank május 10-én a Szózat megzenésítésének 175. évfordulójára. A különlegesen nagyméretű érmék ráadásul már rövid időn belül is többet érhetnek annál, mint amilyen értéken kibocsájtásra kerülnek. Pár dologra azonban nem árt figyelni ahhoz, hogy ez az értéknövekedés biztosított legyen.

Újra, különlegesen nagy, 52,2 mm átmérőjű ezüst, illetve színesfém változatú emlékérmét bocsájt ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A kibocsájtás apropója a Szózat megzenésítésének 175. évfordulója. Az ezüst emlékérme 925 ezrelék finomságú, azaz szinte színezüstből készül, és 20 000 forintos névértéken kerül kibocsájtásra, míg a színesfém változat 2 000 forintos névértéken lehet a gyűjtőké, és 75 százalékban rézből és 25 százalékban nikkelből készült. Az érméket Kereszthury Gábor iparművész tervezte.

A 77,76 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes, azaz proof (ez később a gyűjtés-érték szempontjából lesz fontos), míg a 76,5 grammos színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készül, és mind a kettő változatból 5000-5000 darab készíthető. Fontos megjegyezni, hogy a 20 000 forintos névértékkel rendelkező ezüstérmét 3 hónapig, míg a színesfémötvözetet korlátlan ideig lehet névértéken megvásárolni.

A Szózat megzenésítésének 175. évfordulója - Ezüstérme (proof); forrás: MNB

Az emlékérmék előoldalán nemzeti lobogóval a háttérben a Szózatot író Vörösmarty Mihály félalakos ábrázolása látható, melyet Barabás Miklós festménye ihletett. Bal oldalon Magyarország címere jelenik meg, jobb oldalon a Szózat eredeti kéziratából vett idézetet, a költemény leghangsúlyosabb versszakát ("A’ nagy világon e’ kívűl / Nincsen számodra hely: / Áldjon vagy verjen sors’ keze, / Itt élned, halnod kell.") a költő kézjegye zárja.

Szintén az előlapon helyezkednek el az érmék kötelező alaki kellékei is: felső köriratban a MAGYARORSZÁG felirat, alatta a 2018 verési évszám, valamint jobbra lent három egymás alatti sorban a 20 000 illetve a 2000 FORINT értékjelzés és a BP. verdejel, amelyben - az emlékérmék hamisítás elleni védelmére - mikroírással készült biztonsági elemek is szerepelnek.

A Szózat megzenésítésének 175. évfordulója - Színesfém változat (BU); forrás: MNB

Az emlékérmék hátlapján a Szózat zeneszerzője, Egressy Béni félalakos ábrázolása jelenik meg, melyet szintén Barabás Miklós festménye inspirált. A háttérben az egykori Nemzeti Színház épülete látható, ahol a darab ősbemutatójára is sor került. A "175 ÉVES A SZÓZAT ZENÉJE" felirat utal a kibocsátás apropójára. Egressy alakja mellett fent a Szózat kottájának részlete, a későbbi művekben is gyakran idézett kezdő dallamsorok láthatóak, alul pedig a zeneszerző kézjegye található.

Fizethetünk is vele?

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék

forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

Erre figyelj

Az MNB által kibocsájtott emlékérmék későbbi értékét illetően a legfontosabb szempont, hogy mekkora példányszámban adják ki. Minél kisebb a példányszám, annál többet fog érni az érménk. Az 5 000 darabos kibocsájtás ma az átlag, viszont ami 3 000 vagy az alatti példányszámban jelenik meg, már kispéldányszámban kibocsájtott érmének minősül

- mondta el a Pénzcentrumnak Kovás Péter, érmekereskedő. A szakember azt is hozzátette, hogy a névértéken kiadott érméken gyakorlatilag nem lehet bukni, hiszen ha azokra 20 000 forint van írva, akkor 10 év múlva is annyit fognak érni. Kérdés persze, hogy tíz év múlva mennyit ér 20 000 forint. Kovács Péter szerint a portfóliónk egy részét érdemes lehet névértékes emlékérmébe tartani, hiszen kellően likvid megtakarításnak minősül, könnyen darabolható és gyakorlatilag kockázatmentes.

A szakértőnek rossz híre van viszont azoknak, akik a nemesfém tartalommal operálnának, elmondása szerint ugyanis

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a mostani magyar emlékpénzek annyira magas névértéken kerülnek kibocsájtásra, hogy az ezüstár gyakorlatilag 40 százaléka a névértéknek, az arányé pedig 60-70 százaléka. Ezek alapján nagy nemesfémár robbanásnak kellene történnie ahhoz, hogy ezekkel spekulálni lehessen. Erre rövid-közép távon nem látok nagy esélyt.

A május tizediki kibocsájtással kapcsolatban Kovács Péter megjegyezte, hogy az emberek általában szeretik ezeket a különlegesen nagy érméket és hamar elfogynak. Ami azt jelenti, hogy

a 20 000 forintos névértékű darab akár már fél év múlva is érhet 22 000-25 000 forintot.

A potenciális értéknövekedéshez azonban be kell tartani egy nagyon fontos dolgot, nevezetesen, hogy a tükörfényes (proof) érmét semmi esetre sem szabad kivenni a tároló kapszulájából.

Sok kezdő gyűjtő elköveti azt a hibát, hogy a megvásárolt darabokat kiveszi a tartóból, és összefogdossa azokat A tükörfényes darabok például úgy vannak polírozva, hogy azokban az ember láthatja saját magát. Ezeken már egy ujjlenyomat is komoly értékcsökkenést eredményezhet. Szóval pucolni még véletlenül se álljon neki senki, de lehetőleg ne is nagyon fogdossa őket senki

- figyelmeztet az érmekereskedő. Kovács Péter szerint persze az sem hátrány, ha az ember örömét leli az érmék gyűjtésében, hiszen "ez valahol mégiscsak egy hobbi" is, továbbá érdemes arra is figyelni, hogy aki belevágna a gyűjtésbe, az próbáljon tényleges gyűjteményben gondolkodni. A szakértő szerint azzal nem lehet mellélőni, ha a névértéken kibocsájtott darabokból 1-1 folyamatosan elkezdünk megvásárolni.

Egy érme több ár

A fentiek fényében nem csoda, hogy egyetlen érme többféle áron is elkelhet. 2003-ban például az összesen hatezer példányban kibocsátott Rákóczi szabadságharc 5 000 forint névértékű ezüst emlékérmét a 2003-as kibocsátáskor névértéken, azaz 5 000 forintért értékesítette a Pénzverő. Manapság ez az érme 4 300 forintot ér az alapján, mennyi az ezüsttartalma. 2006-ban az utolsó, még készleten lévő selyemfényes változatokat a Pénzverő 8 000 forintos áron kínálta, a tükörfényes - már készletről kifogyott - érme utolsó eladási ára 9 000 forint volt.

Ugyanez az érme egy-egy darabja 2008-ban árverésen selyemfényű kivitelben 28 euróért, azaz 8 400 forint körüli összegért, tükörfényes kivitelben 50 euróért, azaz több mint 15 000 forintért kelt el. A 2012-es magyar érmekatalógus ezt az érmét selyemfényű változatban 10 000 forintra, tükörfényes kiadásban 20 000 forintra tartja. Azaz az 5 000 forintos névértékű érme sokféle áron kelt el az évek során.

Ennél is durvább értéknövekedésen ment át a Szent István Király Intelmei Imre Herceghez 500 000 forintos aranyérméje, amit 2010-es augusztusi megjelenésekor 850 ezer forintért, 2010 szeptemberében már 2 millió 200 ezer forintért lehetett megvásárolni. Ugyanezen érme 50 000 forintos kiadása 2010 szeptemberében 110 ezer forintot ért.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem