19 °C Budapest

Itt a trükkös bankó: hoppon maradhatsz a boltban, ha nem vagy észnél

2019. január 9. 14:30

Ha nem vagy észnél, könnyen hoppon maradhatsz a boltban, ugyanis az eladók olykor összekeverhetik, melyik bankókat vonták ki a forgalomból: így járt most egyik olvasónk is, aki megosztotta velünk a történetet. Az esetből levonható tanulság: nem árt ismerni a forintbankókat!

Különös eset történt meg olvasónkkal, aki először arra panaszkodott a Pénzcentrumnak, hogy egy budapesti bankautomatából "régi" tízezer forintos bankjegyeket kapott, ezeket pedig a boltban nem fogadták el, mondván a bankók már nem érvényesek. Mivel járatlan volt a témában, és a közelmúltban valóban több forintbankjegyet is bevontak, bosszankodva indult el az első postára, hogy kicseréltesse velük a pénzt - itt azonban közölték vele, a boltos tudta rosszul, érvényesek a régi tízezresek is.

És valóban, az MNB ugyan 2014-ben kiadta az új tízezres bankjegyeket, de az addig érvényeseket még nem vonták ki a forgalomból - egyelőre csak tervezik, konkrét időpontról nem tudni -, így mindkét bankót el lehet fogadni a boltokban. Olvasónk vélhetően azért járt pórul, mert az eladó fejében élt, hogy a közelmúltban kivonták a forgalomból a régi 2000-est és az ezrest is, így pedig "automatikusan" érvénytelennek tekintette a régi tízezrest is.

A ténylegesen bevont bankók listáját itt találod!

Megújul a forint

Legutóbb november elsején vezettek ki hazánkbban bankjegyet, az ezerforintosból nem lehet tovább használni a 2018. márciusa előtt kiadott bankókat. Akkor sincs baj azonban, ha maradt nálunk belőle, hiszen a postán, valamint a kereskedelmi bankokban 2021. október 31-ig még beválthatjuk azt. Ha esetleg három éven belül sem sikerül megszabadulni tőle, az MNB még további 20 évig, 2038-ig biztosítja a beváltás lehetőségét.

A Magyar Nemzeti Bank fokozatosan vonja ki a forgalomból a régi bankjegyeket: korábban ez történt a kétezressel, ötezressel és húszezressel. Az MNB tájékoztatása a 2017-ben bevont bankjegyeket 2020. október 31-ig még beválthatjuk a bankfiókokban, valamint a postán, a Jegybank azonban a bevonástól számítva 20 évig, 2037-ig beváltja nekünk a régi bankjegyeket. Már csak az 500 forintos bankjegy vár bevonásra, ez 2019 október 31-én történik majd meg. A három és húsz éves beváltási határidők természetesen az 500-as esetén is érvényesek lesznek.

Az új ötszázasokmár februárban forgalomba kerülnek, így a helyzet ugyanaz lesz, mint a tízezresnél: bizonyos ideig érvényes lesz a régi és az új is!

Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb magyar bankjegy

A megújult bankjegyek biztonsági elemei jóval összetettebb, komplexebb védelmet nyújtanak az esetleges hamisítások ellen, mégis akadnak olyanok, akik továbbra is próbálkoznak. Kiderült, melyik címlet sokszorosítják illegálisan a leggyakrabban, és az is, milyen módszerekkel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kíváncsiak voltunk rá, hogy egyáltalán próbálkoznak-e még illegális sokszorosítással és kiderült, hogy folytatva az előző évek trendjét,
a forintbankjegyek hamisítása továbbra is kedvező mértékű. Egymillió darab forgalomban lévő bankjegyre mindössze 1,5 darab hamisítvány jut. 2018 első félévében alig több, mint 300 db hamis forintbankjegyet vizsgáltak a jegybank szakértői, ami nemzetközi összehasonlításban is kifejezetten jónak számít - tudtuk meg a Magyar Nemzeti Bank Kommunikációs Osztályától. Az előző években is folyamatos csökkenés volt tapasztalható.

A csekély mennyiségben előforduló forint hamisítványok többsége (több mint 80 százaléka) a magasabb értékű címletek, főként a 10 000 és 20 000 forintos bankjegyek közül került ki, ám míg 2016-ban, a húszezresek voltak népszerűek, addig tavaly már inkább a tízezreseket sokszorozták illegálisan. Az elmúlt években a hamisítási módszerek nem változtak, továbbra is az irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, printerek) használata jellemző.

Ne szaladjunk beváltani azonnal

Ha esetleg maradt még a birtokunkban régi bankjegy, akkor sem érdemes búsulni. Egyrészt ahogy az látható, bőven van még időnk a jegybanki beváltás határidejéig, másrészt viszont

lehet, hogy jobban járunk, ha nem beváltjuk, hanem megtartjuk és később eladjuk a bankjegyet.

A most még ezer forintot érő papírdarab ugyanis lehet, hogy pár év vagy évtized múlva névértékének sokszorosát éri majd. Korábban egy 1992-es százforintosról derítettük például ki, hogy a névleges értékének többszörösét éri.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem