2019. március 26. kedd Emánuel

Itt a trükkös bankó: hoppon maradhatsz a boltban, ha nem vagy észnél


Ha nem vagy észnél, könnyen hoppon maradhatsz a boltban, ugyanis az eladók olykor összekeverhetik, melyik bankókat vonták ki a forgalomból: így járt most egyik olvasónk is, aki megosztotta velünk a történetet. Az esetből levonható tanulság: nem árt ismerni a forintbankókat!

Különös eset történt meg olvasónkkal, aki először arra panaszkodott a Pénzcentrumnak, hogy egy budapesti bankautomatából "régi" tízezer forintos bankjegyeket kapott, ezeket pedig a boltban nem fogadták el, mondván a bankók már nem érvényesek. Mivel járatlan volt a témában, és a közelmúltban valóban több forintbankjegyet is bevontak, bosszankodva indult el az első postára, hogy kicseréltesse velük a pénzt - itt azonban közölték vele, a boltos tudta rosszul, érvényesek a régi tízezresek is.

És valóban, az MNB ugyan 2014-ben kiadta az új tízezres bankjegyeket, de az addig érvényeseket még nem vonták ki a forgalomból - egyelőre csak tervezik, konkrét időpontról nem tudni -, így mindkét bankót el lehet fogadni a boltokban. Olvasónk vélhetően azért járt pórul, mert az eladó fejében élt, hogy a közelmúltban kivonták a forgalomból a régi 2000-est és az ezrest is, így pedig "automatikusan" érvénytelennek tekintette a régi tízezrest is.

A ténylegesen bevont bankók listáját itt találod!

Megújul a forint

Legutóbb november elsején vezettek ki hazánkbban bankjegyet, az ezerforintosból nem lehet tovább használni a 2018. márciusa előtt kiadott bankókat. Akkor sincs baj azonban, ha maradt nálunk belőle, hiszen a postán, valamint a kereskedelmi bankokban 2021. október 31-ig még beválthatjuk azt. Ha esetleg három éven belül sem sikerül megszabadulni tőle, az MNB még további 20 évig, 2038-ig biztosítja a beváltás lehetőségét.

A Magyar Nemzeti Bank fokozatosan vonja ki a forgalomból a régi bankjegyeket: korábban ez történt a kétezressel, ötezressel és húszezressel. Az MNB tájékoztatása a 2017-ben bevont bankjegyeket 2020. október 31-ig még beválthatjuk a bankfiókokban, valamint a postán, a Jegybank azonban a bevonástól számítva 20 évig, 2037-ig beváltja nekünk a régi bankjegyeket. Már csak az 500 forintos bankjegy vár bevonásra, ez 2019 október 31-én történik majd meg. A három és húsz éves beváltási határidők természetesen az 500-as esetén is érvényesek lesznek.

Az új ötszázasok már februárban forgalomba kerülnek, így a helyzet ugyanaz lesz, mint a tízezresnél: bizonyos ideig érvényes lesz a régi és az új is!

Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb magyar bankjegy

A megújult bankjegyek biztonsági elemei jóval összetettebb, komplexebb védelmet nyújtanak az esetleges hamisítások ellen, mégis akadnak olyanok, akik továbbra is próbálkoznak. Kiderült, melyik címlet sokszorosítják illegálisan a leggyakrabban, és az is, milyen módszerekkel.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy egyáltalán próbálkoznak-e még illegális sokszorosítással és kiderült, hogy folytatva az előző évek trendjét,
a forintbankjegyek hamisítása továbbra is kedvező mértékű. Egymillió darab forgalomban lévő bankjegyre mindössze 1,5 darab hamisítvány jut. 2018 első félévében alig több, mint 300 db hamis forintbankjegyet vizsgáltak a jegybank szakértői, ami nemzetközi összehasonlításban is kifejezetten jónak számít - tudtuk meg a Magyar Nemzeti Bank Kommunikációs Osztályától. Az előző években is folyamatos csökkenés volt tapasztalható.

A csekély mennyiségben előforduló forint hamisítványok többsége (több mint 80 százaléka) a magasabb értékű címletek, főként a 10 000 és 20 000 forintos bankjegyek közül került ki, ám míg 2016-ban, a húszezresek voltak népszerűek, addig tavaly már inkább a tízezreseket sokszorozták illegálisan. Az elmúlt években a hamisítási módszerek nem változtak, továbbra is az irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, printerek) használata jellemző.

Ne szaladjunk beváltani azonnal

Ha esetleg maradt még a birtokunkban régi bankjegy, akkor sem érdemes búsulni. Egyrészt ahogy az látható, bőven van még időnk a jegybanki beváltás határidejéig, másrészt viszont

lehet, hogy jobban járunk, ha nem beváltjuk, hanem megtartjuk és később eladjuk a bankjegyet.

A most még ezer forintot érő papírdarab ugyanis lehet, hogy pár év vagy évtized múlva névértékének sokszorosát éri majd. Korábban egy 1992-es százforintosról derítettük például ki, hogy a névleges értékének többszörösét éri.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 26 778 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 13,69%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 26 823 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a Cofidis, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Itt a legális hiteltrükk: működik, tízezreket is foghatsz a törlesztőn
Nem mindegy, hogyan kezdesz neki a tartozásaid visszafizetésének.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.21-03.27
Országos

Spar

03.21-03.27
Országos

Aldi

03.21-03.27
Országos

Lidl

03.21-03.27
Országos

Auchan

03.21-03.27
Országos

Tesco

03.21-03.27
Országos

Interspar

Tavasz
03.13-04.20
Országos

Aldi

Húsvét
03.10-04.14
Országos