Itt a nyár, költözz ki az erkélyre: filléres ötletek az igazi otthoni oázishoz

2017. június 8. 11:00

Szeretnéd minél kellemesebben tölteni a nyarat? Akkor költözz ki az erkélyre! Képzelj csak el egy szőlőlugast, ami alá befeküdhetsz esténként olvasni, vagy egy üdítő oázist, ami mellett elkortyolod a reggeli kávédat. Mindezt akár egy néhány négyzetméteres erkélyen, vagy kisebb teraszon is megvalósíthatod, a saját ízlésednek megfelelően. Bár az egész csak fantázia kérdése, adunk néhány ötletet, hogy hogyan láss hozzá az átalakításhoz, és azt is megnéztük, mennyibe kerül most egy erkély felturbózása.

Ha csak egy talpalatnyi erkély is tartozik a lakásodhoz, érdemes a maximumot kihozni belőle a nyári szezonra. Igazi feltöltődést jelenthet a forró napok végén egy kellemes kinti vacsora, vagy akár egy kis olvasgatás, borozgatás a szabad levegőn. Néhány kiegészítő kell csak hozzá, és valódi otthoni oázist alakíthatsz ki magadnak, minimális befektetéssel, főleg ha kihasználod az áruházláncok szezonindító akcióit.

Kerti bútorok az erkélyen

Az erkély mérete nagyban meghatározza, hogy mit hozhatunk ki belőle, de már a legkisebb helyekre is vannak praktikus megoldások.

Jellemzően a teraszok, erkélyek esetében is a kerti bútorok köszönnek vissza, így nem meglepő, hogy a műrattan darabok a legkeresettebbek. Ez az anyag abszolút ellenáll az időjárás viszontagságainak és tisztítása is egyszerű, problémamentes

- tudta meg a Pénzcentrum a KIKA-tól. Fontos ugyanis a bútorok kiválasztásánál figyelni arra, hogy erős szelet, viharokat kell majd kiállniuk, így olyan robosztus darabokat válassz, melyeknek nem árt, ha esetleg órákon át áztatja őket az eső.

A bútorlánc tapasztalatai szerint a tömörfa megoldások is népszerűek, mert hívogató, meleg hangulatot teremtenek, a tisztításukra viszont nagyobb figyelmet kell fordítani. A küllem mellett persze a funkcionalitást is fontos szem előtt tartani: ha egészen pici a terasz, egy kisasztal és két szék elég lehet, ha viszont bőven van hely, a komplett étkező - vagy ülőgarnitúrák is képbe kerülhetnek, hogy az egész család kellemesen elférjen.

Egy-egy összecsukható kerti szék már 10 ezer forinttól kaptható, a nagyobb családi szettek 20 ezer forintnál kezdődnek, és mérettől, anyagtól függően drágulnak.

Napernyő és lampionfüzér az összhatásért

Ha megtaláltuk a megfelelő bútort, az árnyékolás kérdése következik, amire a napernyő a legjobb megoldás.

Nem is gondolnánk, hogy mennyire nagy és színes ez a piac: a 10 ezer forint alatti daraboktól egészen a több százezer forintba kerülőkig találunk napernyőt rengeteg színben: a visszafogott, természetes árnyalatoktól a vidám, harsány darabokig

- tette hozzá a KIKA szakértője, aki elmondta, hogy a komolyabb modelleknél legtöbbször a váz, az ernyő és a vázhoz tartozó napernyőtalp külön vásárolható meg.

A bútorok és az árnyékolás mellett kiegészítőkkel készítheted fel az erkélyedet a nyárra, például a különböző kerámia- és cement-dekortárgyak segítenek, hogy még otthonosabb legyen az összhatás. A világítás is rendkívül fontos: az egészen modern stílusú LED-lámpáktól kezdve a klasszikus megjelenésű darabokon át egészen a vidám lampionfüzérekig számos megoldás elérhető. A terasz felkészítésére a június 8-a különösen alkalmas lehet, mert a KIKA-tól megtudtuk, hogy minden termék 10 százalék kedvezménnyel lesz megvásárolható ezen az estén (18 órától).

Mi van a muskátlin túl?

Érdemes figyelni arra, hogy növények is kerüljenek az erkélyre, ha kellemes, nyári hangulatra vágysz, fontos, hogy olyat válassz, aminek biztosítani tudod a környezeti feltételeket. Mostanában sokan fűszernövényeket vagy zöldségpalántákat ültetnek az egynyári dísznövények mellett.

Erkélyeken főleg a paprika és a paradicsom olyan típusai praktikusak, amelyek nem nőnek magasra, például a cseresznye- és a koktélparadicsom, illetve a chilipaprika vagy a jalapeno

- véli Kovács Nóra, az Agrárszektor szakértője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fűszernövények közül szinte bármelyik elfér és jól érzi magát kisebb területen, ezeket azonban a szakértő szerint érdemes nem szupermarketekben, hanem kertészetben beszerezni. Szóba jöhet például bazsalikom, oregáno, kakukkfű, citromfű, menta, illetve a rozmaring vagy a levendula is jól mutat, de utóbbiakat inkább konténerben termeszteni a nagyobb helyigény miatt. Ezeket kisebb hely esetén  az erkély korlátjának külső oldalára is felfüggesztheted, vagy akár az üres falfelületekre, esetleg a falnak támasztott létra fokaira is teheted a cserepeket, virágládákat. Ha nagyobb hely áll rendelkezésre, díszítheted az erkélyt szőlőlugasal, vagy akár apró termetű gyümölcsfákkal, melyek magassága csupán 1-2 méter között van.

Kevesen tudják, hogy a bab és a borsó is jól megélnek akár kisebb erkélyen is, ha egy rácsot támasztunk a falnak, és azon felfuttatjuk. Szintén jó megoldást jelentenek a bébizöldségek - bébicékla, bébirépa, illetve új divat a balkoncukkini

- tette hozzá Kovács Nóra, aki szerint a dísznövények közül általában azokat ültetik erkélyre, amelyekkel nincs sok gond, miközben szépek. Ilyenek a kis helyet foglaló, rövid szárú növények, mint a muskátli, büdöske vagy a nefelejcs.

Ezek ár szempontjából is kedvező megoldások, az Oázis kertészetben például:

  • a cserepes muskátli darabja 499 forint;
  • 10 darabos egynyári pakk 1190 forint;
  • balkonzöldségeket  699 forintért vásárolhatunk.

A burkolat is sokat számít

Fontos, hogy mindenképpen kültérre tervezett burkolatot válasszunk az erkélyre, ami kevésbé csúszik, és az eső vagy a fagy sem tesz benne kárt. A szőnyegezés például nem jó ötlet, hiszen a legkisebb eső esetén is azonnal szaladnunk kell menteni a menthetőt

 - tudtuk meg az Új Ház Centrum szakértőjétől.

Sokan vágynak valódi faburkolatra, hiszen nagyon szép, azonban sok vele a gond. Ahhoz, hogy ellenálljon az időjárásnak, mindenképp speciális - és drága -, általában trópusi faanyagra van szükség, valamint rendszeres ápolásra. E nélkül szinte biztos a csalódás, mert a fa hamar tönkremegy.

A legmodernebb megoldás, ha úgynevezett WPC-burkolatot választunk. Ez a fa-műanyag kompozitanyag a két alap összetevő kiváló tulajdonságait ötvözi, vagyis szép és természetes megjelenésű, mint a fa, míg a műanyag és a hozzáadott egyéb anyagok a tartósságot garantálják.

"Ahhoz, hogy tartós legyen, természetesen ez esetben is szakszerű lerakásra van szükség, melyet magunk is könnyednén elvégezhetünk, viszont később nem igényel külön ápolást. Ellenáll az időjárásnak anélkül, hogy lakkozásra, olajozásra lenne szükség. A kiválasztáskor viszont érdemes figyelembe venni, hogy a lapok színe egy picit világosodik a lerakás után" - hívja fel a figyelmet a szakértő.

A WPC kültéri burkolatok ára széles skálán mozog, azonban a 10 és a 30 ezer forintos négyzetméterárak különböző minőséget is takarnak, amely nem csak esztétikumban, de tartósságban is megmutatkozik. Aki hosszú távú befektetésként gondol a padlócserére, annak nem érdemes a burkolaton spórolni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm