11 °C Budapest

Itt a nagy rezsicsökkentő trükk: könnyebben átvészelheted a fűtési szezont

2017. szeptember 23. 07:03

Beköszöntött az ősz, szeptember 15-én hivatalosan elkezdődött a fűtési szezon is. Ráadásul egyre hamarabb sötétedik, ez pedig az áramfogyasztáson is meglátszik. Ez azzal is együtt jár, hogy nő a családok havi kiadása. Ha kicsit odafigyelünk, és bizonyos lépéseket teszünk, akkor viszont jelentősen csökkenthetjük a rezsiköltségeket. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég ha lecseréljük a régi izzókat LED-re, vagy vásárolunk néhány időzítős konnektort.

Szeptember 15-én hivatalosan elkezdődött a fűtési szezon. Vagyis ez azt is jelenti, hogy mostantól nő a családok havi kiadása. A fűtési szezon megterheli a családi kasszát, mivel még a csökkentett rezsi is nagy kiadást jelent sokaknak.

A KSH adatai szerint a háztartási kiadások egyik legnagyobb szelete a lakásfenntartás és háztartási energia. 2016-ban az erre fordított 17 ezer forintos egy főre jutó havi összeg reálértéken 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A lakásfenntartáson belül a legnagyobb, 64,1 százalékos részarányú kiadás a 10,9 ezer forintos fejenkénti havi összeget jelentő háztartási energia volt, amin belül gázra 3824, elektromos energiára 3480, szilárd tüzelőanyagokra 2643, meleg vízre és távhőre 953 forintot költöttek a háztartások. Közülük leginkább a szilárd tüzelőanyagokra fordított kiadások volumene (8,0 százalékkal) nőtt 2015-höz képest.

Az őszi, és különösen a téli fűtési szezon idén is jelentős anyagi terhet ró a családokra. Spórolhatunk viszont a kiadásokon, ha néhány dologra odafigyelünk. Szóba jöhet például egy nagyobb lakásfelújítás, korszerűsítés. Ez jelenthet hőszigetelést, felújíthatjuk vagy kicserélhetjük nyílászáróinkat, modernizálhatjuk a fűtési rendszert. Csakhogy ez igen drága mulatság.

Ha anyagilag nem állunk annyira jól, hogy ezt megtehessük, de mégis szeretnénk lépni valamit azért, hogy csökkentsük a rezsiköltségeket, akkor sem kell elkeseredni. Néhány apró trükkel ugyanis visszavághatjuk az elektromos áram vagy a vízfogyasztás után fizetett számláink összegét. Mindezek persze szintén igényelnek némi befektetést, azonban mindez hamar megtérül.

Mire figyeljünk a lakás berendezésénél, ha fontos szempont az energiatakarékosság?

Ha nem akarunk ősszel nagyobb lakásfelújítási munkálatokba fogni, akkor is érdemes némi pénzt szánni a korszerűsítésre. Nem kell hatalmas összegre gondolni: a lakásban lévő lámpák számától függően már akár tízezer forintból lecserélhetjük például az izzókat. A LED izzók kicsit többe kerülnek, mint a hagyományosak, azonban rengeteg energiát spórolhatunk velük és az élettartamuk is többszöröse a hagyományosaknak, így bőségesen megtérül a befektetetés.

Az energiatakarékosságot sokféleképpen megvalósíthatjuk: a lámpáknál nem elég, ha LED-est választunk, ha igazán takarékos megoldást keresünk, válasszunk olyat, amelyiknek szabályozható a fényereje. Árfekvésben ezek már az abszolút megfizethető kategóriában mozognak, egy LED izzó alig párszáz forinttal drágább, mint egy hagyományos

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a KIKA bútoráruház arra a kérdésre, mire figyeljünk, ha az izzók lecserélését tervezzük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdemes ősszel vásárolni néhány időzítős konnektort is. Számos háztartási eszközt ugyanis csak bizonyos időszakonként használunk: a tévé például a legtöbb lakásban nem megy egész nap, ahogy kávéfőzőt is általában naponta egyszer, reggelente használja sok család.

A készenléti idő viszont jelentős villamos energiát emészt fel, ami éves szinten több ezer forintunkba is kerülhet.

Egy időzítős kiegészítő ára már néhány hónap alatt megtérülhet (egy darabot már akár 1000-1500 forintért vásárolhatunk), viszont akár több évtizeden keresztül spórolhatja meg nekünk az áramot.

Már 5000 forint alatt is kaphatunk olyan zuhanyfejet, amellyel állíthatjuk a vízsugár erősségét, így rengeteg vizet spórolhatunk. Csapszűrőből pedig már olyat is találhatunk mindössze 999 Ft-ért, amely levegővel dúsítja a vizet, így 50 százalékos vízmegtakarítást érhetünk el - tudtuk meg a KIKA bútorlánc szakembereitől. Az áruház egyébként a hétvégén kiemelt ajánlatokkal várja a vevőket. Szeptember 22-24-ig 15 százalékos kedvezmény jár minden termékre a lánc összes boltjában és a webshopban is, tehát ha valaki valóban a lakás energiatakarékos felújításán gondolkozik, ez most remek lehetőség.

Annak ellenére, hogy nem olcsó, érdemes lecserélni a régi háztartási berendezéseket is. Ugyanis ha egy tizenéves gép helyett egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriás készüléket vásárolunk, az éves áramszámlánk mintegy 10 ezer forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel 30 ezer forint is lehet a megtakarítás - hívták fel a figyelmet az LG Electronics Magyarország Kft. szakértői idén nyáron.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm