Itt a nagy energiaital-teszt: nem is gondolnád, melyik a legfinomabb

Pénzcentrum
2015. július 11. 07:01

Itt a nyár, javában dübörög a fesztiválszezon, ennek apropóján pedig a Pénzcentrum utánajárt, melyik a legfinomabb energiaital. Persze az sem mindegy, hogy melyikből mennyit iszunk, és hogy mivel keverjük.

Vaktesztünkre 5 merész kolléga vállalkozott, a kihívás a következő volt: kóstolj végig 20 különböző energiaitalt! A kínálat tehát rendkívül széles, pedig csak az alap "tutti frutti" ízesítésűeket vásároltunk meg. Azt el sem tudjuk képzelni, hány italt kéne végigkóstolni, ha a különböző gyümölcsös ízesítéseket is tesztelnénk.

Bár az íz mindegyik energiaitalnál elméletileg egyforma, de fontos különbség, hogy nem minden energiaitalnak ugyanolyan az éberséget kiváltó koffeintartalma. Akadnak alacsonyabb és magasabb koffeintartalommal rendelkező italok is. Magasnak mondható a 32mg/100ml-es nagyságrend, a legkevesebb koffein tartalmú ital pedig a 15mg/100ml-es variáció.

Az ízek mellet kíváncsiak voltunk az energiaitalok hatására is: vajon mi történik akkor, ha ennyi féle energiaitalt végigkóstol az ember? Ezért vérnyomásmérővel is felszerelkeztünk a teszteléshez, minden tesztalanynak a kóstolás előtt és utána félórával is megmértük a vérnyomását.

Nagy meglepetésünkre nem volt tapasztalható komoly változás, a pulzus szám 1-2 embernél enyhén megemelkedett, de akadt olyan is, akinek alacsonyabb értéket mutatott a mérő az italok elfogyasztása után.

Bár a vérnyomásra nem volt nagy hatással az energiaital - ami akár abból is eredhet, hogy bátor tesztelőink viszonylag óvatosan fogyasztottak (1-2 cl jutott mindenkinek) - ennek ellenére egytől egyig azt mondták, hogy elérték a várt hatást, tehát sokkal éberebbnek érezték magukat.

Mikor ne fogyasszunk energia italt?

A túlzásba vitt energiaital fogyasztás senkinek nem ajánlott, nem csak a magas koffeintartalom miatt, de akad olyan doboz is, ahol a felirat szerint a túlzott fogyasztásnak akár hashajtó hatása is lehet. Továbbá valamennyi doboz hátulján rajta van, hogy ne fogyasszák kisgyermekek, terhes nők, vagy koffein érzékenyek, illetve magas vérnyomásban szenvedők, szívbetegek sem.

Habár az energiaitalok fogyasztása - ahogy az szinte valamennyi dobozon fel is van tüntetve - alkohollal sem ajánlatos, ennek ellenére sokan előszeretettel fogyasztják ezt az italt tömény alkohollal együtt, legyen szó whiskyről, pálinkáról vagy vodkáról. Sőt, a legtöbb szórakozóhelyen (vagy fesztiválon!) a pultokban is kérhetjük ezt a koktél variációt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem véletlenül foglalkoznak a témával már régebb óta a jogalkotók is; Litvániában például - a világon elsőként - már meg is tiltották az energiaitalok fiatalkorúaknak történő értékesítését. Nemrég hazánkban is előkerült a téma; Rétvári Bence államtitkár például egy képviselői kérdésre a következőket válaszolta:

A területet érintő tervezett intézkedések között szerepel az energiaitalok fogyasztásának korlátozására vonatkozó szabályozás kidolgozása, amelynek egyik lehetősége a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok maximális térfogategységeinek meghatározása és annak ellenőrzése.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a  2012-es EMMI-rendelet kimondja, a Neta hatálya alá tartozó termékek nem árusíthatók nevelési-oktatási intézményekben.

Vitamin is van benne?

A koffeinen kívül még három olyan összetevő van, ami az energiaitalból nem maradhat ki, és amiért többet kell érte fizetnünk, mint egy pohár üdítőért. Íme, az energiaitalok alap pillérei:

  • 1. Koffein
  • 2. Cukor
  • 3. Vitaminok
  • 4. Tartósítás

Az energiaitalokban általában 5 fajta vitamin található: B3, B5, B6, B2, B12. A tartósítás sem mindegy! Számos ital készül hozzáadott tartósítószer nélkül, ebben az esetben hőkezelést használnak a termék minőségének megőrzése érdekében. Dietetikusok szerint, ha már energiaitalt fogyasztunk, akkor mindenképp ilyen típust válasszunk, mintsem olyat amiben még tartósítószerek is vannak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm