15 °C Budapest

Itt a figyelmeztetés: ezt a babakekszet inkább ne vedd meg a boltban

2017. július 8. 12:00

A "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakekszből az ajánlott maximális akrilamid érték több mint tízszeresét mutatta ki a belga hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesült a bejelentésről, és azonnal megtette a szükséges lépéseket.


A termékvisszahívás kizárólag az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékeket érinti:

A termék neve: "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakeksz hozzáadott cukor nélkül 6 hónapos kortól

  • Gyártó: CRV Corthouts NV, Belgium
  • Tételszám: 164802
  • Kiszerelés: 150 g
  • Minőségmegőrzési idő: 29.11.2017.

A termékből Magyarországon kívül Bulgáriába, Franciaországba, Litvániába, Hollandiába, Lengyelországba és az Egyesült Arab Emirátusokba is szállítottak.

KATTINTS! Tudtad? Ezért életveszélyes a hűtőben tartani a krumplit

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magas akrilamid szint feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütés) követően alakulhatott ki. A NÉBIH vizsgálata szerint a forgalmazásban érintett hazai vállalkozásokat a gyártó - a termék polcokról való mielőbbi visszagyűjtése érdekében - már értesítette a felmerült kifogásról.

A hatóság azt javasolja, hogy a fenti azonosító adatokkal ellátott terméket ne adják gyermekeknek és ne fogyasszák el.

Az akrilamidról

Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 °C felett) végbemenő reakciók során - amelyek az élelmiszer "barnulását" és számos íz összetevő kialakulását is eredményezik - akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben, mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé előfordul.

Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák. Az akrilamidról részletes információ olvasható a NÉBIH honlapján.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem