Indulhat a dinnyeháború: azt ne várja senki, hogy innentől zuhanni kezdenek az árak

2020. július 19. 16:49

A kedvezőtlen tavasz ellenére idén is nagyon jó minőségű lesz a görögdinnye. Ez részben annak köszönhető, hogy új fajtákat telepítettek a gazdák, ezeknek a minősége állandó, és a hozamuk is kedvezőbb - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Több magyar dinnye kerülhet ezen a nyáron az áruházláncok üzleteinek polcaira, mint külföldi - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. Jelenleg a magszegény dinnye sláger:

Ezek 4-8 kilósak, és a szakember szerint önmagukban garantálják a minőséget. A tavasz miatt 10 napos, kéthetes késésben van a betakarítás, de július közepétől szeptember közepéig biztosan lesz dinnye a termőtájakon

- mondta el. Idén kedvezően alakul az import és a hazai dinnyék aránya, a behozott, elsősorban spanyol, görög és olasz gyümölcsök kezdenek fogyni a boltok polcairól, és jövő héttől már mindenhol magyar dinnyét lehet találni - mondta Mártonffy Béla. A nagy áruházláncokkal folytatott megbeszéléseken azt kérték, csak friss, jó minőségű dinnyét áruljanak, a rosszabb vagy sérült termékeket ne is tegyék ki a piacra.

Az idén nem lesz olyan dömpingérés, mint az elmúlt években, a változékony idő miatt, így fokozatos érés lesz, ami azt jelzi, hogy nagy árzuhanások nem lesznek. Ez kedvező lenne a gazdák szempontjából, de a fogyasztónak is elfogadható árszintet jelent

- mondta a dinnye áráról. A nemzetközi trendek a kisebb dinnyék felé viszik a fogyasztást. Az ideális a 4-6 kilogramm közötti, nálunk az átlag még 4-8 kilogramm.

A szezon meghosszabbítása érdekében már itthon is termesztenek dinnyét hideg fólia alatt, ezek már május végén, júniusban beérnek. Ez most még kisebb mennyiség, utána jön a szabadföldi, de a jövőben ha többen áttérnek a fóliás termelésre, akkor meghosszabbítható a szezon, és még jobban kiszorítható a piacról az import dinnye.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem