9 °C Budapest

Indul a roham a magyar boltokban: így találd meg a tökéletes karácsonyi ajándékot

2019. december 10. 12:05

Megtalálni a tökéletes karácsonyi ajándékot nem könnyű. Szinte mindenkivel előfordult már, hogy olyasmit kapott, ami nem tetszett neki, vagy épp tökéletesen haszontalannak találta. Hogy idén ez ne forduljon elő, segítünk, hogyan érdemes kiválasztani szeretteinknek azt a meglepetést, aminek garantáltan örülni fognak.

Míg tavaly átlagosan 41 ezer, addig idén már 48 400 forintot terveznek karácsonyi ajándékokra költeni a magyarok - derült ki egy idei felmérésből. Megtalálni a tökéletes ajándékot nem könnyű. Sokakkal előfordulhatott már, hogy olyasmit kaptak karácsonykor, aminek nem örültek igazán, nem tetszett nekik, vagy haszontalannak ítélték. Hogy idén ez ne fordulhasson elő, segítünk, hogyan lehet megtalálni a személyre szóló, tökéletes karácsonyi ajándékot.

Nem az ár számít

A Journal of Experimental Social Psychology című szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknak az ajándékoknak örülnek az emberek leginkább, amelyek tükrözik az ajándékozó személyiségét.

Adrian Furnham, a University College London pszichológia professzora szerint a tanulmány igazolja, hogy minél jobban ismerik egymást, annál személyesebb ajándékot tudnak egymásnak adni az emberek, nagyobb örömet okozva ezzel, mintha valami drága, feltűnő dolgot vásárolnánk a másiknak. Vagyis nem az ár számít, nem érdemes ész nélkül költekezni.

Az ajándékok között a ruházati cikk, a szépségápolási termék, kozmetikum, valamint a játék a három legnépszerűbb termékkategória, de sokan lepik meg szeretteiket valamilyen lakberendezési tárggyal is.

Érdemes olyan meglepetéssel készülni a fa alá, amiről tudjuk, hogy a másik vágyik rá, de bizonyos okokból kifolyólag magának nem vásárolja meg

- írta megkeresésünkre a kika bútorház. Példaként a párnát említették. Sokan vannak, akik a párnán spórolnak, pedig egy jó minőségű darab legalább olyan fontos a jó éjszakai alváshoz, mint a matrac. Persze ahhoz, hogy valakinek megtaláljuk a tökéletes modellt, ismernünk kell az alvási szokásait: oldalt fekszik vagy inkább háton, esetleg hason? A keményebb vagy a puhább párnát szereti?

"Épp ezért lényeges, hogy nagyon jól ismerjük azt, akit meg szeretnénk lepni" - írta a kika, hozzátéve, decemberben rendszerint megnő a hálószobai textíliák forgalma, sokan lepik meg szeretteiket például ágytakaróval vagy ágyneműhuzattal is. Keresettek a több részes képkeretek is, amiket közös fotókkal tehetünk személyesebbé.

"Évek óta népszerű ajándéknak számít a bortartó is, idén pedig sokan vásárolnak útibögrét is" - tudtuk meg az áruháztól, amely megjegyezte, jól járhat, aki az ajándékbeszerző túrát a december 13-i hétvégére időzíti, mert a kikában minden termékre 15 százalék kedvezményt adnak.

10 kérdés, és megvan a tökéletes ajándék

Brit pszichológusok szerint 10 kérdést kell feltenni a megajándékozni kívánt személynek, és a válaszok alapján tudni fogjuk, minek örülne igazán.

1. Képzeld el, hogy van egy napod, amikor azt csinálsz, amit csak szeretnél. Mit tennél?
2. Mi az, amiben szerinted te vagy a világon a legjobb vagy legügyesebb?
3. Ha idén karácsonykor mindenedet el kellene ajándékoznod, mi az a három dolog, amit biztosan megtartanál?
4. Melyik az a könyv és/vagy film, amit akárhányszor el tudnál olvasni vagy meg tudnál nézni?
5. Van-e olyan tulajdonságod, amit mások neked tulajdonítanak, de valójában nem olyan vagy?
6. Van otthon olyan tárgyad, amit még soha nem használtál és nem is fogsz soha?
7. Kitől kaptad életed legjobb ajándékát?
8. Ki volt az, aki utoljára figyelmes volt veled szemben?
9. Mi volt a legjobb ajándék, amit valaha is adtál valakinek?
10. Mit vársz a következő évtől?

Apróságok helyett nagy családi ajándék

A sok kisebb ajándék helyett sok család választja azt, hogy meglepik magukat egy nagyobb ajándékkal. Olyasvalamivel, amire régóta szükségük lenne, de nem engedhették meg maguknak és a család minden tagja örömét leli benne.

Az év utolsó hónapjában jelentősen megnő a forgalmunk, ebben nagy szerepe van az év végi leárazásoknak is. Sokat lehet spórolni, ha valaki most szerezi be a rég áhított kanapét, nappali szettet vagy TV-állványt

- tudtuk meg a kikától. A vállalat tapasztalatai szerint minden termékcsoport iránt megnő az érdeklődés az ünnepi időszakban, de a legkelendőbbek a nappali bútorok, mint a kanapé vagy a szekrénysor, valamint az étkezőgarnitúrák.

Címlapkép: Getty Images

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a kika bútorlánc támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem