11 °C Budapest

Indul a grillszezon: mutatjuk, mennyiből leszel vérbeli "nyárspolgár"

2017. április 29. 07:00

A hosszú hétvégén még nem lesz igazi nyári idő, de kellemes, napsütéses órákra bőven lehet számítani, úgyhogy ideje izzítani a grillsütőket. Az otthoni grillezés évek óta egyre népszerűbb Magyarországon, de csak most kezd igazán felfutni. Ez abból is látszik, hogy grillsütők és -kiegészítők széles választéka érhető el a boltokban. Mutatjuk, miket kell tudni, hogy csak a finom ételekről és a szórakozásról szóljon a kerti sütés.

Míg a magyaroknál sokáig a szalonnasütésben és a bográcsozásban merült ki a közös kerti sütés-főzés, sokaknak ma már a grillpartik és a barbecue sem csengenek ismeretlenül. Ha többször gondoltál rá, hogy ennél egy jó steaket, amit magad sütsz, akkor most segítünk, hogyan láss hozzá. A hosszú hétvége pont ideális alkalom arra, hogy megnyisd a grillszezont, akár a kertedben vagy az erkélyen.

Hogy találom meg az igazit?

A grillezés bármilyen egyszerű műfajnak is tűnik, igényel némi tapasztalatot és hozzáértést. Mivel a házi grillezés - kertben, teraszon, vagy akár balkonon - egyre népszerűbb, ma már rengeteg ehhez használatos eszközt vásárolhatunk. Az első lépés a környezethez, az időbeosztásunkhoz és a tapasztalatunkhoz jól megválasztott grillsütő megtalálása. Pásztor Gábor, a Broil King grillszakértője szerint minden sütőről el lehet mondani az előnyöket vagy a hátrányokat, de az egyéni igényektől függ, hogy melyik a legjobb választás.

A két legnépszerűbb típus a piacon a gázos és a faszenes verzió. Napjainkban a gázgrillek térnyerése jellemző a faszenes berendezésekkel szemben, aminek főleg a rohanós életmód az oka.

A két eszköz használatánál az ízvilágban nincs különbség, viszont a gázgrill használata időhatékonyabb, hiszen akár 15-20 perc alatt is elkészíthető az étel. A sütő begyújtása könnyű, nem igényel különösebb előkészületet és a tisztán tartása is egyszerű.

A faszenes grillberendezéseket leginkább azok részesítik előnyben, akik élvezik a tűz látványát, és csak így tartják igazi élménynek a grillezést. A faszenes grillezés jóval időigényesebb, mivel ahhoz is idő kell, hogy a faszén elérje a sütésre alkalmas izzást, ez akár több mint 10 órán át is tarthat. Másik hátránya, hogy a hő kevésbé szabályozható.

Kevésbé közismert opció a lávaköves grillező, amit ma már egyre kevesebben használnak és forgalmaznak. Korábban a kedvező hőelosztása miatt volt kedvelt, amire ma már a modernebb sütők is képesek. Ennek hátránya a tisztán tartása nagyon időigényes.

Egy másik, teljesen más típusú alternatíva az elektromos grill, ami gyakran egyfajta kényszermegoldás azoknak, akik például egy társasház erkélyén szeretnének grillezni.

Az elektromos grillek teljesítménye viszont nem ideális, mivel a grillhúsokat általában 330-340 fokon sütjük, ezek pedig erre a hőfokra nem képesek.

Barbecue és grillezés

A barbecue-t gyakran keverik a grillezés fogalmával, mivel utóbbi gyűjtőfogalom is, illetve hazájában, az Egyesült Államokban is több jelentése van - olvasható a hazai barbecue úttörőjének számító Nyárspolgár BBQ blogon. Tágabb értelemben minden olyan ételkészítés, amely faszénnel, rácson készül grillezésnek hívható, így a barbecue is. Szigorú értelemben azonban a barbecue definíciója: füstön sütés lassú tűzön, 110-120 fokos tartományban, hosszan és indirekt hőn. A grillezés ezzel szemben közepes vagy magas hőmérsékleten, direkt hőn, például forró grillrácson történik, tehát több szempontból is éppen a barbecue ellenpontja.

Mennyit költsek rá?

A legegyszerűbb eszközökhöz körülbelül 10 ezer forintért is hozzá lehet jutni. Ha valaki ügyes, ezekkel is lehet finom húsokat sütni, de annak, aki hosszabb távon gondolkodik, érdemes beruházni egy komolyabb eszközbe.

Ha az ember élhető családi grillsütőt szeretne, ami hosszabb távon kiszolgálja, akkor körülbelül 200 ezer forintot érdemes rászánni, de még a 250-270 ezres kategória esetében is sok esetben igaz, hogy kompromisszumokat kell kötni

- mondta el a Pénzcentrumnak Pásztor Gábor.

A szakértő szerint a 10-20 ezer forintos grillberendezések esetében az alacsony ár oka, hogy kisebb a teljesítményük és alacsonyabb minőségű alapanyagokból készültek, mint a 100 ezer forint körüli sütők. Próba- vagy gyakorlóeszköznek ettől még jó lehet, illetve arra, hogy az ember lássa, beválik-e nála hosszabb távon a grillezés. Az olcsó berendezéseknél a felhasznált anyagok minősége azért probléma, mert a terheléstől jobb esetben is néhány év alatt elfáradnak, és tönkre mennek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piacon elérhető legdrágább berendezések egyike annyiba kerül, mint egy közepesen drága autó: 1,3 millió forint.

A szakértő szerint az ilyen monumentális méretű, felsőkategóriás grillberendezések nem a családi grill kategóriába tartoznak, hanem 30-40 fős társaságokat szolgálnak ki. Egy ilyen eszköz 120 kilogrammot nyom, húzott acélajtókkal, 6 égőfejjel, elkülönített égési zónákkal, belső világítással és világító gombokkal van felszerelve, illetve ezekre a prémium alapanyagok használata jellemző, vagyis többnyire kanadai vagy amerikai, helyi minőségi alapanyagokból készülnek.

A sütés lelke: a hús és a pác

Berecz István hentes (Kispé 96 Kft.) grillezéshez főleg sovány húsokat ajánl, amelyek bár enyhén szaftosak, alacsony a zsírtartalmuk. Ilyenek a tarja, a csirkemell- vagy a csirkecombfilé, marhából pedig a hátszín. A szárazabb karajt például nem ajánlott grillezni, ahogy a csontos húsokat sem. A felsoroltakból készülhet igazán kellemes állagú és ízletes hús, persze még a pácolás is hozzájárul, ami a hentes szerint az egész folyamat lelke.

Érdemes akár egy hétig is állni hagyni a pácban a húst, amit ha felöntünk olajjal, akkor nem kap levegőt, ezért nem romlik meg. Minél tovább pácoljuk, annál puhább, omlósabb és finomabb lesz, és annál gyorsabban elkészül

 - tette hozzá Berecz István, aki szerint pár óra vagy egy nap semmit sem ér, illetve a gyorspácok használatát sem javasolja. Ha valakinek nagyon nincs ideje, akkor inkább a húspuhító sót javasolja, de tényleg csak végszükség esetén, mert a több napos pácolást ez sem váltja ki teljesen.

Aki nem ragaszkodik saját készítésű páchoz, vagy egyáltalán nem is akar a pácolással bajlódni, annak előre pácolt húsokat érdemes beszerezni.

Az olyan nagy diszkontláncok polcain is érdemes körülnézni, mint például a Lidl: a Grill & Fun termékcsalád tagjai között találhatóak kifejezetten grillezésre előkészített és pácolt hústermékek. A friss csirke grilltál, a paprikás/zöld fűszeres és a friss fűszeres sertéstarja a grillszezonban gyakran akciósak. A magyar lakosság a hagyományos ízesítésű termékeket kedveli, a magyaros, a csípős, illetve a fokhagymás fűszerezésű húsokat, illetve különösen népszerűek a grillkolbászok, az áruházláncok polcain ezeket mind megtaláljuk, ahogy az alapvető grillkiegészítőket is.

Különösen az olyan grillkiegészítők szerepe fontos, mint a tisztító kefe, hosszú nyelű lapát és hosszú fémcsipesz a húsok forgatásához. Mivel a grillezőknek általában van egy alkarnyi hosszúságú mélységük, ahova nem ajánlott kézzel nyúlkálni, hasznos kiegészítő lehet még egy öntött vaslap, amin a könnyen széteső alapanyagokat, például halat vagy zöldségeket sütjük.

További tippek

Berecz István jól bevált pácolási módszerét is elárulta a Pénzcentrumnak: a legfontosabb hozzávaló a hús után a Horváth Rozi-féle grillfűszerkeverék, amely sót + 10 fűszert tartalmaz. Ezzel fűszerezi be a húst, majd borsozza, bekeni mustárral, és erre önti rá az olajat, méghozzá úgy, hogy jól ellepje a húsokat és beszivárogjon közéjük. Néha még hagymakarikákat is tesz a húsok közé, ezt pedig 4-5 napra beteszi a hűtőbe.

Ha előre pácolt húst veszünk, vagy van saját, jól bevált pácreceptünk, akkor is érdemes megfogadni a következő tanácsokat:

  • Füstölt húsárut ne grillezzünk.
  • Grillezés előtt semmiképpen ne sózzuk meg a húst, mert az elvonja a nedvességet, és a hús könnyebben kiszárad.
  • Grillezésnél mindig friss húst használjunk, sosem mélyhűtöttet.
  • Ahogy a sütőben, úgy a grillen is süthetünk alufóliába csomagolt ételeket. Ennek az előnye, hogy az így grillezett étel nemcsak zsírszegény lesz, de jobban megtartja az ízeket.
  • Fontos, hogy ne villával böködjük, forgassuk a húst, hanem grill lapáttal, mert a villaszúrás helyén elcsöpög a húsok szaftja, amitől kiszáradhat.
  • A zöldségek alacsonyabb hőfokon és rövidebb idő alatt megsülnek, ha pedig túlsütjük őket, keserűek lesznek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem