13 °C Budapest

Ilyen egyszerűen keresheted magad rommá a saját lakásoddal

2017. július 7. 11:00

A belföldi és külföldi utazók is egyre többen foglalnak az Airbnb-n lakást vagy szobát a hagyományos szállodák helyett. Csak Budapesten több ezer ilyen típusú szálláshely érhető el: lassan már azok is inkább rövid távban gondolkodnak, akik évtizedek óta hosszútávú lakáskiadással egészítik ki a keresetüket. Egy ilyen lakást a tévhittel ellentétben nem elég a család által lelakott, leselejtezett bútorokkal teledobálni, de minimális pénzügyi ráfordítással is otthonossá és népszerűvé lehet tenni. Elmondjuk, hogyan lehet a tiéd a legkeresettebb magyar szálláshelyek egyike.

Az Airbnb által kínált lehetőségek sokak fantáziáját megmozgatták az elmúlt néhány évben a turisták és a lakástulajdonosok körében egyaránt. Az utazóknak így lehetőségük van arra, hogy belekóstoljanak a helyiek életébe, lakáskultúrájába, miközben a legkülönfélébb otthonokban szállhatnak meg. Ahogy a hoteleknél, az Airbnb kínálatában is megvannak a különböző stílusok és kényelmi szintek: az egyszerű garzonoktól a hatalmas luxuslehetőségekig minden megtalálható az oldalon.

A világ legnépszerűbb helyei között szerepelnek gyönyörű villák, átalakított szélmalom, nem beszélve az Eiffel-toronyra néző modern stúdiólakásokról, a világhírűvé vált világítóan fehér kagylóházról Mexikóban vagy a Jack Sparrow tematikájú faházikóról Angliában.
Persze nem minden ház készülhet hófehér kagylóból vagy nézhet a világ egyik legnépszerűbb turistalátványosságára, de mivel lehet kitűnni a Budapesten is egyre nagyobbra duzzadó Airbnb-piacon?
Forrás: Airbnb.hu

Jedikkel lakást kiadni is gyerekjáték

Sokan megüresedett ingatlanjukat adják ki az Airbnb-n, de az sem ritka, hogy valaki csak azért vásárol lakást, hogy aztán szálláshellyé alakítva kivegye a maga részét a virágzó magyar turizmusból. Egy már kialakított otthon esetében sem árt újragondolni a berendezést, hiszen egy turistának kissé mások az igényei, mint egy állandó lakónak, még akkor is, ha pont az otthonosság az Airbnb egyik legtöbbet hangsúlyozott előnye. Egy új lakásnál pedig teljesen szabadjára engedheti az ember a fantáziáját, de ilyenkor is érdemes figyelembe venni, hogy rövidebb időre megszálló vendégeket kell majd kiszolgálnia az ingatlannak.

Istenes Mária Éva, az Ingatlankiadás Okosan oldal tanácsadója szerint az egyik legfontosabb szempont a belső kialakításnál is az, hogy hol helyezkedik el a lakás.

Ha például a bulinegyed kellős közepén van az ingatlan, akkor ne kisgyerekes családoknak rendezd be, illetve egy nagyobb irodaház közelében lévő lakással érdemes kifejezetten az üzleti utazókat megszólítanod, és ennek megfelelően választani berendezést

- mondta a Pénzcentrumnak a szakértő.

Lehet ezenkívül egyedi a szálláshelyed attól is, hogy akadálymentesített a mozgásukban korlátozottak számára, de vonzó lehet egy kutyabarát hely is a kis kedvencekkel utazóknak. A tematikus lakások is nagyon felkapottak az utóbbi években, és egyre több példa akad erre a budapesti szállások között: van már Star Wars- és Harley Davidson-témájú lakás is. Lényeges, hogy ezek az információk mindig jól láthatóak legyenek a szálláshely leírásában és a képeken, hogy könnyebben egymásra találjon a kereslet és kínálat.

Forrás: lakasmuveszet.cafeblog.hu

Mi kell a turistáknak?

A fentiek mellett persze praktikusság szempontjából is ajánlott megvizsgálni a lehetőségeket. Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a vendégek a világ bármelyik részéről érkezhetnek, így míg nekünk például lehet, hogy teljesen hétköznapi dolog egy felültöltős mosógép használata, ez rengeteg vendégnek problémát okozhat.

A szakértő szerint javasolt főpróbát is tartani minden ingatlan Airbnb-s karrierjének elindítása előtt: egy jóbarát (vagy akár mi magunk) töltsön el pár napot az ingatlanban a "nyitás" előtt, és jegyzeteljen fel mindent arról, hogy mik a tapasztalatai, mi hiányzik még a kényelemhez, amire egy átlagban 3 éjszakát ott töltő vendégnek szüksége lehet. Amire például sokan nem gondolnak, de jól jöhet, az eldobható borotvák, sminkelmosó, hajzselé, fogkefék és fogkrémek kikészítve a fürdőszobában. Ha a vendég végül nem is használja ezeket, mindenképpen figyelmes gesztus egy házigazda részéről, ami általában pozitív értékelésben nyilvánul meg.

A KIKA arra hívja fel a figyelmet, hogy a rövidtávú lakásbérléssel gyakran a külföldi turisták élnek, akik magas elvárásokat támasztanak, és nem elégszenek meg a nagymamától örökölt, szedett-vedett bútorokkal.

Mindenképp érdemes az olyan alapvető bútorok cseréjét átgondolni, mint az ágy, a nappali kanapé, vagy a konyhabútor. Ilyenkor azzal kell számolni, hogy a bútorok fokozott igénybevételnek lesznek kitéve, ezért strapabíró anyagból készült, könnyen tisztítható darabokat válasszunk

- javasolják a bútorlánc szakértői, hozzátéve, hogy épp most hétvégén boltjaikban 13% kedvezmény jár minden termékre.

Az apróságokon is sok múlik

Ha szóba sem jöhet a bútorcsere, akkor is bőven találunk olyan kiegészítőket, amelyek otthonossá varázsolják a lakást: egy díszpárna, szép ágytakaró vagy különleges lámpa csodákra képes. Fontos azonban, hogy ne csak a nappalira és a hálószobára gondoljunk, hiszen bármelyik helyiséget fel lehet dobni néhány aprósággal, akár a fürdőszobát vagy a konyhát is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hangulatos fürdőszoba például a legtöbb lakásból hiányzik, aminek pont az az oka, hogy amikor tervezgetünk, azokra a szobákra koncentrálunk, ahol a legtöbb időt töltjük. Ez általánosságban sem feltétlenül jó, de szálláshelyeknél még inkább érdemes hangsúlyt helyezni a kisebb helyiségekre is

- tették hozzá a KIKA szakértői.

A fürdőben például jól mutatnak:

  • a színes szappantartók, színben passzoló törölközőkkel, kádkilépővel;
  • különböző formájú tükrökkel;
  • üvegpolcok vagy rusztikus fapolcok, kisebb dísznövényekkel.

A konyhában pedig:

  • érdemes a konyhai textileket újakra cserélni, egy szép függöny és asztalterítő teljesen új színt visz a konyhába;
  • a bögréknél, poharaknál sem árt, ha nem a régi maradékok alkotnak egy ütött-kopott készletet, hanem új, egységes szett áll a vendégek rendelkezésére;
  • ugyanez igaz az étkészletekre, evőeszközökre is.

Utóbbi helyiségekbe ugyan nem igazán szokás növényeket vagy képeket tenni, pedig ezek is kellemesebbé teszik a légkört, ráadásul megfizethetőek. Apróság, de szintén fontos szerepe van a bejárati ajtónál elhelyezett lábtörlőnek: ebből is érdemes újat venni, és egy szebb darabot választani, hogy már az első benyomás is pozitív legyen.

Lehet alacsony ráfordítással népszerű a lakás?

A legfogósabb kérdés, hogy mennyi pénzt szánj arra, hogy vonzóvá tedd a lakást. Ha nagyon le van lakva, akkor mindenképp érdemes költeni rá, és ha szeretik a vendégek, akkor gyorsan vissza is jön a befektetett pénz. Ha viszont nincs keret komolyabb felújításra, akkor lehet pont az a bája egy lakásnak, hogy retro stílusban van berendezve, illetve filléres kreatív megoldásokkal is csodákat lehet művelni.

Ha viszont egy luxus szinten felújított szálláshely pazar elhelyezkedéssel párosul, akkor egészen biztosan visszahoz minden egyes ráköltött forintot, mivel ezeket a lakásokat az átlagár többszöröséért ki lehet adni hihetetlen foglaltsági ráta mellett

 - véli Istenes Mária Éva.

Számos dolgot kell tehát mérlegelni, amikor a pénzügyi ráfordítással kapcsolatban hozol döntést. Az viszont mindenképpen alapvető elvárás, hogy legyen nagyon tiszta a lakás, és próbálj meg a lehető legjobb - kommunikatív és segítőkész - házigazda lenni. A leendő vendégeid bármennyire is szeretnek utazni, ilyenkor is élvezni akarják az otthon kényelmét, aminek megteremtéséhez először is makulátlan tisztaságra van szükség, különös tekintettel a konyhára, a fürdőszobára, az ágyneműre és a törölközőkre. Ha ez mind megvan, akkor a pozitív értékelések egész biztosan rengeteg vendéget fognak hozni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem