12 °C Budapest

Ilyen mobilt vegyél a mamának, papának karácsonyra: nem nyúlhatsz mellé vele

2020. november 20. 17:32

A tudatos vásárlói döntések különösen időszerűek év végén, amikor előbb a Black Friday, majd a karácsonyi ajándékvásárlás időszakában talán még a korábbiaknál is többen vásárolnak majd mobiltelefonokat. Az idősebbek jellemzően gyerekeik, unokáik tanácsait követik ebben a kérdésben, akik azonban eddig egyetlen kézlegyintéssel letudhatták a dolgot azzal, hogy a nagyi "úgyis csak telefonálásra használja majd". A koronavírus-járvány azonban alapjaiban változtatta meg hétköznapjainkat. A kiemelten veszélyeztetettek közé tartozó időskorúak tartós otthonlétre kényszerültek. A kényszerű bezártság enyhítésére tökéletes eszköz lehet az internet: a világhálón keresztül kapcsolatot tarthatnak szeretteikkel, barátaikkal.

Segítségkérés, ügyintézés, kapcsolattartás: egy friss, reprezentatív kutatás szerint a koronavírusjárvány következtében a hatvan év fölöttiek körében is megnőtt az igény a telefonáláson és sms-küldésen túlmutató, adatforgalmat igénylő mobilkommunikációra. Az újszerű igények kiszolgálására azonban már nem feltétlenül alkalmasak az idősebb korosztály által többségében használt 2G-s és 3G-s telefonok, így a közelgő Black Friday akciók vagy a karácsonyi ajándékvásárlás során érdemes az idősebbek számára vásárolt készülékek esetében is figyelni arra, hogy már a fejlettebb technológiájú és gyorsabb internetkapcsolatra alkalmas 4G-s vagy akár 5G-s készülékeket, valamint az adatigényüknek megfelelő mobilelőfizetést válasszunk - figyelmeztet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A pandémia az idősek digitalizációját is gyorsította

A járvány hatására a nagyszülők generációjában is egyre többen ismerik fel a digitális kapcsolattartás modern eszközeiben rejlő lehetőségeket, hiszen így nem csupán hangban lehettek együtt az unokákkal, barátokkal, hanem - például egy videóchatben - vizuálisan is. Ehhez a döntő többség mobiltelefont használ. Az NMHH megbízásából készült, a szüleivel rendszeresen kapcsolatot tartó 35-59 évesek körében végzett kutatásból az látszik, hogy

a nagymamák 82, a nagypapák 78 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, az idős nők mindössze 12, a férfiak 14 százaléka képes vagy lenne képes egyedül elboldogulni egy okostelefon funkcióival.

Pedig a kiemelt rizikócsoportba tartozó hatvan év felettiek is egyre gyakrabban végeztek adatforgalmat igénylő tevékenységeket a COVID-19 első hulláma alatt. "Az idősebb korosztály tagjai egyre nagyobb rutinnal használják a videóhívást, amikor például nem tudnak részt venni egy családi eseményen (52%), vagy ha valaki a családból elutazott (50%). Ötödük (22%) pedig már akkor is használja, ha csak rossz napja van, vagy éppen meg akarja beszélni a napi történéseket" - mondja Karl Károly, az NMHH Hírközlés-felügyeleti Főosztályának vezetője.

Az már most látható, hogy az okostelefonok nagy szolgálatot tesznek majd a kapcsolattartás megkönnyítésében az ünnepek idején is.

A mobilon a megfelelő applikációk segítségével könnyen és gyorsan lehet segítséget kérni, ha baj van, el lehet intézni rajta létfontosságú dolgokat, de legfőképp tartani lehet a kapcsolatot a külvilággal olyan időkben is, amikor a személyes találkozás nem ajánlott vagy kifejezetten kerülendő

- véli Karl Károly. Hozzátette: "az alapfunkciókat meghaladó igényeket már nem feltétlenül fedik le a korábban - kedvező áruk és rendkívül egyszerű kezelhetőségük miatt - népszerűnek számító 2G-s és 3G-s telefonok. Célszerű olyan okostelefont választani, amely mind megbízhatóságát, mind az alkalmazott technológiát (4G és 5G) tekintve képes hosszútávon is kiszolgálni a használóját".

Az NMHH 10 pontos ajánlással segíti a mobiltelefon-készülék vásárlásban a fogyasztókat:

1. Érdemes a készüléket Magyarországról, a szolgáltatók egyikétől vásárolni, hogy biztosan kompatibilis legyen a hazai technológiákkal, és szükség esetén érvényesíteni lehessen a garanciát.

2. Lényeges szempont az üzemidő: az újgenerációs mobilok fejlett, maximális kapacitású akkumulátorral rendelkeznek. A régebbi, vagy használt készülékekről ez nem minden esetben mondható el.

3.Célszerű végiggondolni, mekkora kijelzőre van szükség. Az újabb eszközök jellemzően nagyobb kijelzővel rendelkeznek, így jobban látható rajtuk a tartalom, ráadásul olyan kisegítő lehetőségekkel is rendelkeznek, mint például a nagyobb betűméret.

4. Aki sok fényképet vagy videót néz a telefonján, figyeljen a kijelző felbontására is. A nagy felbontású készülékeken jobb minőségben tekinthetők meg a képek és a videók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5. A vizuális tartalmak esetében az átviteli sebesség sem mellékes szempont: az akadozás nélküli le-, illetve feltöltéshez a korszerű hálózatokhoz való kapcsolódásra alkalmas készülékre és megfelelő hálózati lefedettségre van szükség.

6. A korszerű készülékekben fellelhető hangvezérlés a funkciók kiválasztását, az okos eszköz vezérlését, a hívandó partner keresését támogatja, valamint lehetőséget nyújthat szöveg bevitelére a nehézkes gépelés helyett.

7. Az újabb eszközökbe számos biztonságos megoldást építettek be a jelszavak tárolásához, így elkerülhető ezek adatvédelmi szempontból kiemelten kockázatos papíralapú tárolása.

8. A vezeték nélküli töltés fokozza a felhasználó kényelmét: ezzel megspórolható az apró csatlakozókkal való vesződés.

9. A modern készülékek nagyobb valószínűséggel vízállóak, ezekválasztásával megkímélhetjük magunkat a kisebb balesetek okozta bosszúságoktól.

10. Érdemes megfontolni a felhőalapú társzolgáltatások használatát: az adatok, képek felhő alapú biztonsági másolatai akkor is megmaradnak, ha a telefon meghibásodik vagy véletlenül törlünk fontos dolgokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm