2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Ilyen lesz az új 10 eurós - Videó

  • Pénzcentrum.hu/InfoRádió
  • 2014. január 14. kedd 12:32

Az Európai Központi Bank frankfurti székhelyén bemutatták az új 10 euróst. Noha az új papírpénz az első pillantásra nem sokban különbözik a már forgalomban lévő 10 euróstól, a Központi Bank reméli, hogy kibocsátásával megnehezítik a bűnözők munkáját. Az elmúlt évben ugyanis a korábbinál is több hamisított pénz került forgalomba.


Az eddiginél pirosabb alaptónusban közreadott tíz eurós simább lesz, mint a jelenleg forgalomban lévő papírpénz, így kevésbé piszkolódik. A pénz szélén található hologram és a papír vízjegye a görög mitológiából ismert Európa-szimbólumot tükrözi vissza, míg az egyik oldalon látható 10-es szám színe a fény beesésétől függően smaragdzöldből sötétkék tónusba megy át.


Az új tíz eurós is egy román stílusban épült kapubejáratot ábrázol, de mint az új pénzt bemutató Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke, Frankfurtban hangsúlyozta: egyetlen konkrét műemlék sem szolgált mintaként a tervezőnek.

Pár hónap és új pénzzel fizethetünk

Kombókép az új (felül) és a jelenleg forgalomban lévő tízeurós bankjegyről az Európai Központi Bank (EKB) frankfurti székházában 2014. január 13-án.


Utalt arra is, hogy az új pénz olyan nyomdai technikával készül, amely hosszabb élettartamot biztosít a tíz eurósnak és így ritkábban kényszerül a forgalomból való kivonásra. A nemrég lecserélt 5 eurós papírpénzzel ezen a téren jó volt a tapasztalat.

Mario Draghi elmondta azt is, hogy szeptember 23-án kerül nagy mennyiségben a bankokhoz az új bankjegyből, mert a pénzkiadó készülékek, valamint automaták átállítása több hónapot is igénybe vesz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Felmondási hullám a magyar munkahelyeken: ez már a poszt-covid szindróma?
Sokan, az eddig elégedettnek, stabilnak hitt emberek közül egyik napról a másikra mondanak fel munkahelyükön, teljesen meggondolatlanul.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk