2019. február 16. szombat Julianna, Lilla

Így vetődhetsz árnyékra a tűzifával: könnyen átverve érezheted magad


A Budapesti Békéltető Testülethez (BBT) beérkező kérelmekben a szervezet sokszor találkozik olyan fogyasztói problémákkal, ahol a fogyasztók nincsenek tisztában a megvásárolt tűzifa típusával, minőségével vagy akár annak mennyiségével. Az esetleges felmerülő problémák elkerülése végett azonban nem árt körültekintően tájékozódni a tűzifa árak összehasonlítása és a mennyiségek valamint a csomagolások tekintetében.

A BBT közleményében beszámol egy esetről, melyben a fogyasztó megvásárolt összesen 6,4 m3 tölgy tűzifát és a szállításért is külön fizetett. A fát 4 db úgynevezett Big Bag zsákban kiszállították. Egy zsák a tájékoztató szerint 1,6 m3 ömlesztett fát tartalmazott. A fa kirakodása után kiderült, hogy a leszállított áru kevesebb mennyiségű, mint a kifizetett mennyiség. A fogyasztó szerint a zsákok mérete 90x90x130 cm volt, amibe csak 1,05 m3 mennyiség fért bele. A problémát jelezte a zsákok visszaadásakor a vállalkozás felé, de arra hivatkoztak, hogy a megrendelt fa ömlesztett áru.

A vállalkozás hangsúlyozta, hogy a megrendelt termék Big Bag zsákban árult tűzifa, melyet nagy sikerrel árusítanak 2014 óta a vevők teljes megelégedésére. A zsák tartalma 1,6 ömlesztett köbméter tűzifa 25 cm vagy 33 cm hosszban vágva és hasítva. A zsákok 95x95x150 cm méretűek, melyek mivel nem merev tároló eszközök feltöltésekor kihasasodnak, így henger formájúak lesznek. Feltöltve átmérőjük 120 cm és magasságuk 140 cm. A henger köbtartalmának a kiszámításával ez 1,58 m3.

A fentiek alapján álláspontjuk szerint nem károsították meg a fogyasztót, mert az ömlesztett tűzifa mennyisége nem egyezik pontosan az egyenlő méretű fadarabok mennyiségével - írja a BBT. A fogyasztó a cég internetes reklámját látva telefonon adott le rendelést, amikor is minden esetben tájékoztatják a vevőket a pontos mennyiségekről. Mivel a weboldalukon egyértelműen hirdetik, hogy az általuk készített Big Bag zsákos kiszerelés ömlesztve tartalmazza az 1,6 m3-t, ezért nem érzik, hogy bárkit is félretájékoztattak volna. Végül az eljárásban egyezség született és a vállalkozás méltányosságból a törzsvásárló fogyasztó részére gyújtósnak való fatörmeléket ajánlott fel.

Mire figyeljenek a fogyasztók?

Ehhez hasonló panaszok és fogyasztói jogviták elkerülése érdekében a következő fontos tanácsokat szedte össze a testület:

  • A tűzifát térfogatra vagy köbméterben (m3) érdemes vásárolni, mert így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
  • Ha tömegre vásárol tűzifát, akkor figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért tűzifára vonatkozó, mérlegjegy alapján kiállított számla ellenében fizessen!
  • Csak olyan legálisan működő értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és Tűzifavásárlói tájékoztatót is biztosít!
  • Győződjön meg az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról és annak egységárát hasonlítsa össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával.
  • Ha nincsen tapasztalata tűzifa vásárlásában, akkor bővebb tájékoztatást kaphat a portal.nebih.gov.hu/eutr honlapon!
  • Amennyiben interneten vásárol tűzifát, akkor a weboldalon alaposan olvassa át a kiválasztott termék minőségére, mennyiségére és csomagolására vonatkozó fontosabb információkat! Ne feledje, hogy a megrendeléssel egyidejűleg automatikusan elfogadja a vállalkozás weboldalán feltüntetett Általános Tájékozatóját vagy Általános Szerződési Feltételeit!
  • A tűzifa átvétele előtt mindig ellenőrizze a leszállított tűzifa fafaját, mennyiségét (térfogatát), egészségi állapotát, összerakottságát és feldolgozottsága fokát!
  • Minden esetben őrizze meg az írásbeli megrendelést, kérjen számlát vagy nyugtát!
  • Ha a vásárlást követően úgy érzi, hogy megtévesztették és a vitát nem tudja a vállalkozással közvetlenül rendezni, akkor forduljon a Budapesti Békéltető Testülethez, vegye igénybe az ingyenes, gyors eljárást akár már mobilapplikáción keresztül is!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 44 388 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 12,57%), de nem sokkal marad el ettől a Cofidis 46 911 forintos törlesztőt (THM 15,34%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, az OTP, valamint az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS