12 °C Budapest

Így veszik az autópálya-matricát az élelmes magyarok: a fotelből sem kell felállniuk

2019. január 3. 17:30

A 2017-es mintegy 150 ezer vignettához képest 2018-ban ennek majdnem kétszeresét, 276 ezer autópálya-matricát vásároltak a Simple applikáción keresztül. A népszerűségi listát a tíz napos országos és a megyei matricák vezették tavaly. A vignetták ára ugyan nem emelkedik januártól, de változik a díjköteles utak listája, ezért érdemes figyelmesen tervezni idei utazásainkat.

Minden várakozást felülmúlt az óév mobilos autópályamatrica-vásárlásainak eredménye. Az OTP Mobil által üzemeltetett Simple by OTP alkalmazáson keresztül 2018-ban közel kétszer annyi matricát vásároltak az autósok, mint 2017-ben, új rekordot állítva fel ezzel az alkalmazás történetében - közölte a cég. A növekedés minden kategóriában tapasztalható: tíz napos, havi, éves megyei és éves országos matricából is több fogyott az alkalmazáson keresztül a 2017-es évhez képest. Kiemelkedő a tíz napos országos és az éves megyei vignetták népszerűsége: ezek eladása több mint a duplájára emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az elővásárlási időszaknak és az ünnepek kapcsán szervezett utazásoknak köszönhetően a december évek óta az egyik legnépszerűbb hónap a matricavásárlók körében. Ilyenkor sokan már a következő évre érvényes megyei matricákat veszik a mobilon keresztül, élve az elővásárlási lehetőséggel. Elővásárlásra először 2016-ban volt lehetőség és azóta rohamosan nő a kereslet ebben az időszakban. A 2017-es számokhoz képest 2018-ban 174 százalékkal több éves matricát, kicsivel több mint 10 ezer darabot vásároltak meg a következő évre előre. Az éves matricák mellett a tíz napos volt a legkelendőbb matrica a 2018-as elővásárlási időszak ideje alatt, ami elsősorban az ünnepek körüli rokonlátogatásokkal és egyéb utazásokkal magyarázható.
Az idei év elején a matricák típusait és díjaikat érintően nincs változás - továbbra is az eddig ismert vignetták vásárolhatók meg, amiknek a díjai nem változtak 2018-hoz képest. Szintén változatlan, hogy az autósok fizetés nélkül használhatják azon, egyébként díjköteles útszakaszokat, amelyeket a közútkezelő terelőútként jelöl ki.

Bár a díjszabás a megszokott, érdemes figyelmesen átnézni a frissített díjköteles utak listáját, ebben ugyanis történtek módosítások. Január elsejétől fizetőssé vált az újonnan átadott M35-ös autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti, illetve az M4-es sztráda első három kilométeres, Berettyóújfalu melletti része.
Lényeges újdonság még, hogy a D2 (hét személy szállításánál többre alkalmas jármű) vagy B2 (legfeljebb 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz) díjkategóriába tartozó járművekre 2019 elejétől a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni. Így ha több pótkocsival rendelkezünk, elég egy U-s jogosultság a vontatóra és alkalmanként bármelyik pótkocsinkat utána akaszthatjuk a gépjárműnek.
Ha B2, vagy D2 kategóriájú járművel sem a vontatóra, sem a vontatmányra nincs matricánk, úgy a korábbiaktól eltérően idén már nem két, hanem csak egy pótdíjat kell megfizetnünk - ezek mértéke ugyanakkor változott. A pótdíjat mindig a vontató jármű üzembentartója, vagy tulajdonosa fizeti. Abban az esetben is a vontató üzembentartója, vagy tulajdonosa fizeti a pótdíjat, ha csak a vontatmányra nincs érvényes vignetta.
Fontos tudni, hogy amennyiben valaki matricavásárlás nélkül vesz igénybe díjköteles útszakaszt, a büntetés egy órán belül még elkerülhető: a türelmi időnek köszönhetően ugyanis a felhajtástól számítva 60 perc áll rendelkezésre a vignetta pótlására.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm