2019. március 18. hétfő Sándor, Ede

Így veszik az autópálya-matricát az élelmes magyarok: a fotelből sem kell felállniuk


A 2017-es mintegy 150 ezer vignettához képest 2018-ban ennek majdnem kétszeresét, 276 ezer autópálya-matricát vásároltak a Simple applikáción keresztül. A népszerűségi listát a tíz napos országos és a megyei matricák vezették tavaly. A vignetták ára ugyan nem emelkedik januártól, de változik a díjköteles utak listája, ezért érdemes figyelmesen tervezni idei utazásainkat.

Minden várakozást felülmúlt az óév mobilos autópályamatrica-vásárlásainak eredménye. Az OTP Mobil által üzemeltetett Simple by OTP alkalmazáson keresztül 2018-ban közel kétszer annyi matricát vásároltak az autósok, mint 2017-ben, új rekordot állítva fel ezzel az alkalmazás történetében - közölte a cég. A növekedés minden kategóriában tapasztalható: tíz napos, havi, éves megyei és éves országos matricából is több fogyott az alkalmazáson keresztül a 2017-es évhez képest. Kiemelkedő a tíz napos országos és az éves megyei vignetták népszerűsége: ezek eladása több mint a duplájára emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az elővásárlási időszaknak és az ünnepek kapcsán szervezett utazásoknak köszönhetően a december évek óta az egyik legnépszerűbb hónap a matricavásárlók körében. Ilyenkor sokan már a következő évre érvényes megyei matricákat veszik a mobilon keresztül, élve az elővásárlási lehetőséggel. Elővásárlásra először 2016-ban volt lehetőség és azóta rohamosan nő a kereslet ebben az időszakban. A 2017-es számokhoz képest 2018-ban 174 százalékkal több éves matricát, kicsivel több mint 10 ezer darabot vásároltak meg a következő évre előre. Az éves matricák mellett a tíz napos volt a legkelendőbb matrica a 2018-as elővásárlási időszak ideje alatt, ami elsősorban az ünnepek körüli rokonlátogatásokkal és egyéb utazásokkal magyarázható.
Az idei év elején a matricák típusait és díjaikat érintően nincs változás - továbbra is az eddig ismert vignetták vásárolhatók meg, amiknek a díjai nem változtak 2018-hoz képest. Szintén változatlan, hogy az autósok fizetés nélkül használhatják azon, egyébként díjköteles útszakaszokat, amelyeket a közútkezelő terelőútként jelöl ki.

Bár a díjszabás a megszokott, érdemes figyelmesen átnézni a frissített díjköteles utak listáját, ebben ugyanis történtek módosítások. Január elsejétől fizetőssé vált az újonnan átadott M35-ös autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti, illetve az M4-es sztráda első három kilométeres, Berettyóújfalu melletti része.
Lényeges újdonság még, hogy a D2 (hét személy szállításánál többre alkalmas jármű) vagy B2 (legfeljebb 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz) díjkategóriába tartozó járművekre 2019 elejétől a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni. Így ha több pótkocsival rendelkezünk, elég egy U-s jogosultság a vontatóra és alkalmanként bármelyik pótkocsinkat utána akaszthatjuk a gépjárműnek.
Ha B2, vagy D2 kategóriájú járművel sem a vontatóra, sem a vontatmányra nincs matricánk, úgy a korábbiaktól eltérően idén már nem két, hanem csak egy pótdíjat kell megfizetnünk - ezek mértéke ugyanakkor változott. A pótdíjat mindig a vontató jármű üzembentartója, vagy tulajdonosa fizeti. Abban az esetben is a vontató üzembentartója, vagy tulajdonosa fizeti a pótdíjat, ha csak a vontatmányra nincs érvényes vignetta.
Fontos tudni, hogy amennyiben valaki matricavásárlás nélkül vesz igénybe díjköteles útszakaszt, a büntetés egy órán belül még elkerülhető: a türelmi időnek köszönhetően ugyanis a felhajtástól számítva 60 perc áll rendelkezésre a vignetta pótlására.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,2 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H (46 000 Ft/hó; THM 8,1%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az Erste (51 352 Ft/hó; THM 11,92 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Cetelem és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS