2018. december 18. kedd Auguszta

Így üríti ki a családi kasszát a szülők gondatlansága: a gyerekek életével játszanak


A fogantatást követő első ezer nap alatti környezeti hatások, ezen belül is leginkább a táplálás nagyban meghatározzák a felnőttkori egészségi állapotot. A helytelen csecsemő- és kisgyermekkori táplálkozással összefüggő későbbi betegségek negatív hatással vannak az egyén életminőségére és komolyan megterhelik a gazdaságot. A lakosság ugyanis 30 milliárd forintnál többet költ közvetlenül a gyógyulásra és a betegségek közvetett költségei hátrányosan érintik a vállalatok eredményességét is.

Szakmai körökben ma már elfogadott a fogantatástól számított első ezer nap kiemelt élettani jelentősége, ahogyan az is, hogy ha ebben az időszakban nem megfelelően táplálják a gyerekeket, az több népbetegség - köztük a 2-es típusú diabétesz, a kardiovaszkuláris megbetegedések és az elhízás - kialakulását is megalapozhatja.

Az Első 1000 Nap Program által készített "A gyermekkori táplálás hatása a betegségmegelőzésben és ennek gazdasági hatásai" című tanulmányból kiderül, az 1-3 éves korú gyerekek körében az édesanyák 45 százaléka nem teljes mértékben a baba szükségletei alapján táplálja a gyereket.

A 24-36 hónapos gyerekek 6 százaléka túlsúlyos-elhízott, egynegyedük pedig sovány.

A két év alatti gyerekek 10-14 százaléka túlsúlyos, és 3-5 százaléka potenciálisan elhízott. Dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke elmondta, aki az első 3 évben túlsúllyal küzd, az nagy valószínűséggel felnőtt korában is túlsúllyal-elíhzással fog küzdeni.

A helytelen táplálkozási szokások kialakulását javarészt a zsír-, fehérje-, és szénhidrátbevitel ajánlottól való eltérése okozza, de az ezekkel összefüggő betegségek egy része nem csak az elhízás folymánya, adódhat a nem megfelelő vitaminbevitelből is. Kiderült az is, hogy az utóbbi években leginkább a 12 és 36 hónap közötti gyerekek helyzete rosszabbodik.

2015-ben 6 százalékkal több gyerek táplálását érintette a normálnál nagyobb zsír-, fehérje-, és szénhidrátbevitel, mint 5 évvel ezelőtt, A felnőttkori szív-és érrendszeri megbetegedések pedig összefüggést mutatnak a gyerekkori táplálkozási szokásokkal.

Dr. Takács István a tanulmány ismertetésekor elmondta, a baba fejlődése függ az anya étrendjétől is, és 1 éves kor felett sem szabad a gyereket "mini-felnőttként" kezelni, vagyis nem feltétlenül azok az élelmiszerek jók számára, mint ami a felnőttek számára.

A pénztárcánkat is megteheli a helytelen táplálkozás

A helytelen csecsemő- és kisgyermekkori táplálkozással összefüggő későbbi betegségek negatív hatással vannak az egyén életminőségére és komolyan megterhelik a gazdaságot. Hogy hogyan? A magyar tanulmány szerint az elhízás, a 2-es típusú diabétesz és a magas vérnyomás közvetlen költségei évente összesen több mint 307 milliárd forint terhet rónak az egészségbiztosításra és a gyógyszerkasszára.

De a lakosság pénztárcáját közvetlenül is érintik a helytelen életmód okozta egészségügyi problémák: a számítások szerint évente 30 milliárd forintnál is többet költünk saját gyógyulásunkra a fent említett három betegségtípus miatt. Emellett a közvetett költségekről sem szabad elfeledkezni: a munkahelyi hiányzás egyaránt hatással van az egyes egyének pénzügyi helyzetére és a vállalatok eredményességére is.

A táppénz nem sokra elég

Egy betegség mindenképp jelentős anyagi terhet ró a családokra: nem elég, hogy drágák a gyógyszerek, de a keresőképes szülő vagy szülők is kiesnek a munkából. Ez pedig azt jelenti, hogy jelentősen csökken a család havi bevétele. Ha ugyanis valaki egészségi állapota miatt képtelen ellátni a munkáját, táppénzt kap, ami legalább 730 nap folyamatos biztosításban töltött idő esetén a táppénz alapjának, vagyis a fizetésnek a 60 százaléka, 730 napnál kevesebb biztosításban töltött idő esetén és fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás időtartama alatt a táppénz alapjának 50 százaléka.

Azonban még ha valaki kifejezetten jól keres, az is megérzi a bevételkiesést: a táppénz egy napra járó összege ugyanis nem haladhatja meg a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér kétszeresének harmincadrészét. Ez azt jelenti, hogy idén a 138 000 forintos minimálbérrel számolva a táppénz napi összege nem haladhatja meg a 9200 forintot.

Mindez ellen viszont lehet tenni. A felnőttkori betegségek kockázata csökkenthető a gyermekkori étkezési szokások megváltoztatásával. Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, a szülőkhöz nehezen jutnak azok az információk, mire lenne érdemes figyelniük és milyen következményekkel jár, ha nem megfelelő a gyerekkori táplálás. Azt is elmondta, rengeteg a tévhit a szülők körében, mint például, hogy a várandós anyának többet kell ennie, akár kétszer annyit, mint korábban. Pedig valójában maximum 500 kalóriával kellene többet enniük, és nagyjából 10-12 kilóval kellene nehezebbnek lennie a szülés előtti időszakban.

Kubányi Jolán arról is beszélt, az ízpreferenciák néhány hónapos korban alakulnak ki, vagyis a szülők felelőssége többféle ízt kóstoltatni, több féle élelmiszert adni a gyereknek. Ha túl édes élelmiszert vagy túl sósat adunk, akkor ahhoz a gyerekek hozzá is szoknak, és később már azt fogják preferálni. Kubányi Jolán elmondta, a hazai felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, vagyis elég aggasztó az egészségügyi helyzet.

Jól látható, hová vezet az, ha az első 1000 napban és kisgyermekkorban nem figyelünk oda az étkezésekre

- jegyezte meg Kubányi, hozzátéve, a várandósság alatt és kisgyermekkorban sem ildomos bedőlni a különféle divatos diétáknak, és az édesítőszerek használata sem javasolt, kivéve persze, ha a gyerek diabéteszben szenved.

 

JÓL JÖNNE 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 13 086 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 12,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem 13 458 forintos törlesztőt (THM 14,49%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Provident, a K&H, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát(x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk