2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Így trükköznek a boltokban, a piacokon: átverős árak

  • Pénzcentrum.hu
  • 2013. április 22. hétfő 05:35

Egy átfogó felmérés szerint pocsék szinten állnak a magyar boltok az árak feltüntetése tekintetében. A vizsgálat az üzletek felében talált árfeltüntetésre vonatkozó szabálytalanságot, a legrosszabb a helyzet a kisebb élelmiszer-, és hús-hentesáru üzletekben, de a hobbi-, szabadidő, illetve barkácsboltokban, pékségekben és a vásárcsarnokokban, piacokon is szép számmal akadnak szabálytalanságok.


2012 márciusa és decembere között végzett átfogó, komplex vizsgálatot a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az árfeltüntetésre, illetve áralkalmazásra vonatkozóan. A fogyasztóvédők összesen 12 különböző területet - élelmiszer-áruházlánc, kisebb élelmiszerüzlet, vásárcsarnok, piac, pékség, hús-hentesáru, 100 Ft-os, papír-írószer, használtruha-, hobbi-, szabadidő, ruházati, cipő-, barkács- és könyvesbolt - vizsgáltak, szám szerint 5488 boltban (piaci árusnál) jártak, és összesen mintegy 79 millió forintos bírságot szabtak ki.

A boltok fele szabálytalan

A végeredmény meglehetősen siralmasnak mondható. Az elvégzett ötezer ellenőrzés 50 százalékában tapasztaltak a felügyelők valamilyen szabálytalanságot. (Az NFH tájékoztatója megjegyzi, hogy a kifogásolási arány az előző évi, 44 százalékos mutatóhoz képest ugyan emelkedést mutat, azonban 2012-es vizsgálatban bővültek az ellenőrzési területek számos új, eddig nem, vagy kevésbé ellenőrzött üzlettípussal, és az ezen egységekben tapasztalt nagyszámú szabálytalanság okozta a kifogásolási arány növekedését.)


Az összes vizsgált terület közül a kisebb élelmiszer-, és hús-hentesáru üzletekben fordult elő legnagyobb mértékben (59% és 58%) szabálytalanság, ugyanakkor szintén magas volt a jogsértések aránya az ellenőrzött hobbi-, szabadidő, illetve barkácsboltokban, pékségekben és a vásárcsarnokokban, piacokon is, ahol minden második egységben hiányosságokat észleltek a felügyelők.

A lista másik végét nézve a kifogásolások aránya az átlag alatt volt a többi üzlettípusban: használtruha- (47%), papír-írószer (40%), 100 forintos (39%) ruha-, cipőüzletek (29%), könyvesboltok (27%).

A nyugtákkal sem volt minden rendben...
A szakemberek vizsgálták a nyugtaadást is. Nyugtaadási kötelezettségüknek
leginkább a piacokon, vásárcsarnokokban értékesítő alkalmazottak nem tettek eleget. Az élelmiszer-áruházláncokban, a 100 forintos és a papír- írószer üzletekben, valamint a pékségekben minden próbavásárlás során kaptak a felügyelők nyugtát.

Kirívó esetként számoltak be arról az alkalmazottról, aki elmondása szerint azért nem állított ki nyugtát a próbavásárolt termékről, mert az már évek óta az üzlet készletében volt, továbbá a kiárusítás során olyan alacsony árat kért érte, hogy emiatt úgy gondolta: nyugtát sem kell kiállítania...


A leggyakoribb hibák

Az országos vizsgálatban összesen 772 ezer termék árfeltüntetésének ellenőrzése során 33 ezer féle termékkel kapcsolatban tártak fel valamilyen szabálytalanságot a területi felügyelőségek, amelyből 16 ezer féle termék eladási árát, 28 ezer féle termék egységárát, 10 ezer féle termék akciós eladási árát és 1100 féle termék akciós egységárát nem tüntették fel a boltosok.

Gyakori hiba volt a kettős árfeltüntetés előfordulása, illetve, hogy egyes vállalkozások továbbra sem fordítottak kellő figyelmet az árfeltüntetés egyértelműségére, az eladási árak könnyű beazonosíthatóságára, valamint az egységárak megfelelő számítására sem.

Figyeljük az árakat vásárlásnál!

Jó, ha tudjuk, hogy az eladási árnak, illetve a szolgáltatás díjának a ténylegesen forintban fizetendő (bruttó) összeget kell tükröznie, azaz tartalmaznia kell az áfa, valamint az egyéb kötelező terhek összegét is.

Ha több eladási ár vagy szolgáltatási díj van egyidejűleg feltüntetve, a bolt köteles azok közül a legalacsonyabbat alkalmazni. A szolgáltatás díjáról, vagy annak kiszámítási módjáról könnyen hozzáférhető árjegyzéken kell a fogyasztókat tájékoztatni.

Az akcióban részt vevő termékek esetében a kedvezményes eladási és egységárat kell feltüntetni. Kizárólag a kedvezmény mértékének feltüntetése (például -30%; -5 ezer forint) nem elegendő.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk