2020. február 20. csütörtök Aladár, Álmos

Így szúrhatod ki a gagyi hamisítványt a magyar piacokon: nem minden kézműves


Minél fejlettebb a technológia, a modern világ nyújtotta lehetőségek, mind jobban felértékelődnek a régi, jól bevált praktikák és a "vissza a természethez" jelmondat. A használati cikkektől kezdve a nagymama főztjén át egészen a kozmetikumokig hódít minden, ami retro, ami régi és ami természetes. Hiába uralják a piacot a milliárdos kozmetikaipari vállalatok, a natúr termékekre felesküdött kézművesek a helyi kispiacoknak köszönhetően egyre nagyobb szerepet kapnak a fogyasztásban. A HelloVidék egy zákányszéki szappankészítőt kérdezett a natúr termékek fogadtatásáról és az ezzel kapcsolatos kihívásokról.

A Csongrád megyei településen élő Széll-Tanács Tünde a most már Szegedi Tudományegyetembe olvadt élelmiszeripari főiskolán tanult, viszont sokáig pénzügyi területen, a banki szférában dolgozott. Ha kisfia betegsége miatt nem kényszerült volna feladni állását, talán soha nem is kóstolt volna bele a vállalkozói élet hol mézédes, hol kissé kesernyés ízébe. A lavinát gyermeke tejallergiája indította el, amiért a család egy kecskét vásárolt, tudván, a kecsketej a tehéntejhez képest kisebb arányban vált ki túlérzékenységet, ráadásul magas a kalcium-, magnézium- és káliumtartalma, továbbá számos más, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint tartalmaz.

Kendőzetlenül

A szappankészítés ötletét egy, az interneten meghirdetett tanfolyam adta, amire a zákányszéki vállalkozó puszta kíváncsiságból jelentkezett, majd azt követően kizárólag saját használatra készítette a kecsketej alapú szappanokat. A kézművességnek azonban, ahogy faluhelyen szokás, hamar híre ment, a tanfolyamot követő hónapokban pedig már arra kérték, mutassa meg a nagyközönség előtt, milyen termékek készülnek az otthon négy fala közt. Ekkoriban, 2012-ben a kézműves szappankészítés még az újdonság varázsával hatott, így Széll-Tanács Tünde valósággal berobbant a környékbeli köztudatba, és bár nem tervezte, hogy a hobbiból valaha is szakma születhet, az érdeklődők száma haladéktalan cselekvésre késztette.

Ugyanolyan feltételeknek kell megfelelnie egy kézművesnek, mint egy nagy kozmetikai vállalatnak, ami nagyon nehéz, nagyon kitartónak kell lenni a kezdetekben. Én úgy indultam, hogy nem állt rendelkezésemre semmilyen plusz helyiség, amit műhellyé tudtam volna alakítani, ezért építtetnem kellett egy melléképületet. Mindemellett a szappanokat fajtánként engedélyeztetni kell, mert hiába ugyanaz az alapja, ha egy összetevőben különbözik, azt már be kell vizsgáltatni, ami nem kis költséggel jár. Mire a végére értem ennek az igen alapos és hosszadalmas folyamatnak, nem voltam benne biztos, hogyha elölről kellene kezdenem, ismét belevágnék

- részletezte a vállalkozás elindításának kihívásait a zákányszéki családanya.

Széll-Tanács Tünde a kezdetektől fogva ragaszkodik a 100%-ig természetes összetevőkhöz, a minőségre való törekvésnek azonban mindig megvan a maga ára. A szappanok egyik fő alapanyagául szolgáló kecsketejet maguknak termelik meg a családi gazdaságban, a többi hozzávalót viszont kényszerűen külső forrásból, tanúsítvánnyal rendelkező eladótól szerzi be. Bár sokak kertjében találni olyan gyógyhatású növényeket, mint például a menta, a citromfű vagy a levendula, a zákányszéki vállalkozó elárulta, a szigorú előírások miatt nem teheti meg, hogy az otthon megtermelt javakat használja fel, mert ehhez külön engedélyt kellene szerezni.

A szappankészítés folyamatát pontról pontra dokumentálnia kell egy gyártási naplóban, ezáltal válik ugyanis a kézműves terméke visszavezethetővé a hatóságok számára egy szúrópróbaszerű ellenőrzéskor, vagy ha valamely termék kapcsán probléma adódik. Így bár kívülről a szappankészítés kellemes otthoni kézműves foglalkozásnak tűnik, a valóságban előre nem látott mennyiségű papírmunkával és plusz feladattal jár. Ha még többet akarsz megtudni a szappanok világáról, olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 40 505 forintos törlesztőt (THM 8,97%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, az MKB, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk