2020. március 30. hétfő Zalán

Így szúrhatod ki a gagyi hamisítványt a magyar piacokon: nem minden kézműves


Minél fejlettebb a technológia, a modern világ nyújtotta lehetőségek, mind jobban felértékelődnek a régi, jól bevált praktikák és a "vissza a természethez" jelmondat. A használati cikkektől kezdve a nagymama főztjén át egészen a kozmetikumokig hódít minden, ami retro, ami régi és ami természetes. Hiába uralják a piacot a milliárdos kozmetikaipari vállalatok, a natúr termékekre felesküdött kézművesek a helyi kispiacoknak köszönhetően egyre nagyobb szerepet kapnak a fogyasztásban. A HelloVidék egy zákányszéki szappankészítőt kérdezett a natúr termékek fogadtatásáról és az ezzel kapcsolatos kihívásokról.

A Csongrád megyei településen élő Széll-Tanács Tünde a most már Szegedi Tudományegyetembe olvadt élelmiszeripari főiskolán tanult, viszont sokáig pénzügyi területen, a banki szférában dolgozott. Ha kisfia betegsége miatt nem kényszerült volna feladni állását, talán soha nem is kóstolt volna bele a vállalkozói élet hol mézédes, hol kissé kesernyés ízébe. A lavinát gyermeke tejallergiája indította el, amiért a család egy kecskét vásárolt, tudván, a kecsketej a tehéntejhez képest kisebb arányban vált ki túlérzékenységet, ráadásul magas a kalcium-, magnézium- és káliumtartalma, továbbá számos más, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint tartalmaz.

Kendőzetlenül

A szappankészítés ötletét egy, az interneten meghirdetett tanfolyam adta, amire a zákányszéki vállalkozó puszta kíváncsiságból jelentkezett, majd azt követően kizárólag saját használatra készítette a kecsketej alapú szappanokat. A kézművességnek azonban, ahogy faluhelyen szokás, hamar híre ment, a tanfolyamot követő hónapokban pedig már arra kérték, mutassa meg a nagyközönség előtt, milyen termékek készülnek az otthon négy fala közt. Ekkoriban, 2012-ben a kézműves szappankészítés még az újdonság varázsával hatott, így Széll-Tanács Tünde valósággal berobbant a környékbeli köztudatba, és bár nem tervezte, hogy a hobbiból valaha is szakma születhet, az érdeklődők száma haladéktalan cselekvésre késztette.

Ugyanolyan feltételeknek kell megfelelnie egy kézművesnek, mint egy nagy kozmetikai vállalatnak, ami nagyon nehéz, nagyon kitartónak kell lenni a kezdetekben. Én úgy indultam, hogy nem állt rendelkezésemre semmilyen plusz helyiség, amit műhellyé tudtam volna alakítani, ezért építtetnem kellett egy melléképületet. Mindemellett a szappanokat fajtánként engedélyeztetni kell, mert hiába ugyanaz az alapja, ha egy összetevőben különbözik, azt már be kell vizsgáltatni, ami nem kis költséggel jár. Mire a végére értem ennek az igen alapos és hosszadalmas folyamatnak, nem voltam benne biztos, hogyha elölről kellene kezdenem, ismét belevágnék

- részletezte a vállalkozás elindításának kihívásait a zákányszéki családanya.

Széll-Tanács Tünde a kezdetektől fogva ragaszkodik a 100%-ig természetes összetevőkhöz, a minőségre való törekvésnek azonban mindig megvan a maga ára. A szappanok egyik fő alapanyagául szolgáló kecsketejet maguknak termelik meg a családi gazdaságban, a többi hozzávalót viszont kényszerűen külső forrásból, tanúsítvánnyal rendelkező eladótól szerzi be. Bár sokak kertjében találni olyan gyógyhatású növényeket, mint például a menta, a citromfű vagy a levendula, a zákányszéki vállalkozó elárulta, a szigorú előírások miatt nem teheti meg, hogy az otthon megtermelt javakat használja fel, mert ehhez külön engedélyt kellene szerezni.

A szappankészítés folyamatát pontról pontra dokumentálnia kell egy gyártási naplóban, ezáltal válik ugyanis a kézműves terméke visszavezethetővé a hatóságok számára egy szúrópróbaszerű ellenőrzéskor, vagy ha valamely termék kapcsán probléma adódik. Így bár kívülről a szappankészítés kellemes otthoni kézműves foglalkozásnak tűnik, a valóságban előre nem látott mennyiségű papírmunkával és plusz feladattal jár. Ha még többet akarsz megtudni a szappanok világáról, olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.26-04.01
Budapest

Interspar

03.26-04.01
Országos

Lidl

03.26-04.01
Országos

Spar

03.26-04.01
Országos

Auchan

03.26-04.01
Országos

Tesco

03.26-04.01
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

03.01-04.05
Országos