11 °C Budapest

Így készül Széll Tamás húsvéti menüje: mutatjuk a receptet

2019. április 12. 10:30

Annak ellenére, hogy egész évben hatalmas a sonkaválaszték az üzletek polcain, a sonkafogyasztás kiemelkedő időszaka a húsvét. Utánajártunk, milyen árakra számíthatnak idén a vevők és tippeket adunk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál, ha valóban jó minőségű, ízletes terméket szeretnénk beszerezni. Mutatunk egy receptet is, ha idén valami különleges fogással lepnéd meg a barátaidat, családodat.


Ma már egész évben óriási a sonkaválaszték az üzletek polcain, mégis, az évi sonkafogyasztás nagyjából 25-30 százaléka a húsvéthoz kötődik. A Nielsen legutóbbi adatai szerint 2017. március-áprilisban nyolcmilliárd forintnál is többet költöttünk sonkára, ami 13 százalékkal több a 2016-os év azonos időszakához képest. Két évvel ezelőtt közel 4200 tonna sonkát vásároltak a magyarok, ami 5 százalékos mennyiségi emelkedés 2016-tal szemben.

A kínálatban 11 féle sonka érhető el március közepétől, és noha még egy hét van húsvétig, már most nagy a kereslet

 - közölte a Lidl Magyarország a Pénzcentrum megkeresésére, így az áruházlánc az előző évhez képest kétszámjegyű növekedést vár.

Az elmúlt két hét eladásai alapján elmondható, hogy a vásárlók körében a füstölt, kötözött lapocka a legkeresettebb termék a húsvéti sonkák közül.  A diszkontáruház kínálatában elérhető húsvéti sonkák ára 879 - 3190 forint között mozognak

 - írták.

Könnyen pórul járhatsz, ha nem figyelsz!

Hatalmas a kínálat az üzletek polcain, ezért érdemes mindig megnézni a címkét, amely megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk: a nyers sonkák esetében a "nyers sonka", a hőkezelt sonkák esetében "főtt sonka" vagy "sült sonka" alapmegnevezést olvashatjuk.

Azt is nézzük meg, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék. Utóbbi esetben ugyanis a páclevet injektálással és/vagy vákuum segítségével juttatják a szöveti részekbe, amely által lerövidül az érlelési idő és hamarabb kialakulnak a sonkára jellemző érzékszervi tulajdonságok.

Mivel a gyorspácolt termék előállítási ideje és költsége is alacsonyabb a hagyományos pácolással készült sonkáénál, ezért fogyasztói ára is alacsonyabb, de az íze sem lesz olyan, mint a drágább húsárué. A Nébih megjegyzi, ha valaki ilyen sonkát választ, azt kellemetlen meglepetés érheti: ugyanis a megfőzése után csalódottan tapasztalhatja a sonka méretcsökkenését.

Az sem mindegy, hogy a jelölésen a "füstölt" vagy a "füstölt ízű" kifejezés szerepel-e. Előbbi esetben a füst keményfa közvetlen elégetésével keletkezhet, de a füstaroma légtérbe párologtatásával előállított termékeket is lehet füstöltnek nevezni.

Ha viszont a füstölt ízű sonkát választunk, érdemes tudni, hogy ez esetben a füstaromát közvetlenül a húskészítménybe juttatják, például injektálással. Ízben és illatban is óriási különbségek vannak a füstölt, illetve a füstölt ízű sonkák között.

A lejárati idő mellett érdemes azt is ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék - nyomás nélkül - ne engedjen levet!

Így készítsd el a húsvéti ebédet

Az, hogy hogyan tároljuk és készítsük el a sonkát, nagyban függ attól, milyent választottunk: a hagyományos nyers füstölt sonkát nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrényben tárolni.

A nyers sonkát a főzést megelőző este érdemes hideg vízbe áztatni, annyira, hogy a víz ellepje. Másnap annyi órán át főzzük a sonkát, ahány kilót az nyom. A főzővíznek épp csak gyöngyöznie kell, amíg fő a sonka. Akkor lesz jó a hús, ha a húsvilla már minden akadály nélkül, könnyen átsiklik rajta. A főzővizet érdemes ízesíteni egész borssal, vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel, borókabogyóval. Ha megfőtt a sonka, hagyjuk, hogy a főzőlevében hűljön ki, majd miután a húst kivettük, a fűszeres, sonkás vízben megfőzhetjük a tojásokat is.

A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) hűtőszekrényben kell tartani, és fogyasztás előtt nem kell megfőzni.

Ha nem éred be a klasszikus menüvel: ezt érdemes főznöd idén húsvétkor

Széll Tamás, a Bocuse d'Or-on nyert séf megosztotta velünk egyik receptjét. Ha idén húsvétkor valamilyen különleges fogással lepnéd meg a barátaidat, családodat, ezt érdemes elkészítened:

Mangalica "óvári" szelet, vagyis mangalica tarja, pirított gombával, sonkával-sajttal sütve

Hozzávalók:

  • Mangalica tarja, vastag szelet 4 db 120-150g-os szelet
  • Ördögszekérgomba 4-6 db
  • Dulano Selection Fekete erdei sonka 4-6 szelet
  • Valley Spire Chedar sajt, egész 350 g
  • Sárgarépa 1 szál
  • Cukkini 1 db
  • Brokkoli, rózsáira szedve 1 marék
  • Koktél paradicsom 10-12 db
  • Újhagyma, apró 4 db
  • Bébiparaj 2 marék
  • Petrezselyem 1 köteg
  • Snidling 1 köteg
  • Citrom 1 db
  • Kakukkfű, friss 5-6 szál
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Pilos Vaj 150-200 g
  • Castello Só
  • Kania Frissen őrölt bors

A vastag mangalica tarja szeleteket enyhén sózzuk, borsozzuk, forró serpenyőben kevés sertés zsíron épp csak megkapatjuk, majd kivesszük a serpenyőből. A szeletekre vágott ördögszekérgombát ugyanebben a serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, pirítás közben sózzuk, borsozzuk. (Ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki a gombát, mert még a hússal együtt is fogjuk sütni!) Ha kész a gomba, szépen rárendezgetjük a húsra. Ne sajnáljuk a gombát a húsról!

A serpenyőben olvasztunk pár kanál friss vajat, dobunk mellé egy kis friss kakukkfüvet, két gerezd zúzott fokhagymát, negyed cikk citrom lehúzott héját. Ha habzik a vaj, beletesszük a gombás hússzeleteket és az újhagymákat, majd pár percig locsolgatjuk a barnuló-habzó vajjal, míg szépen megsülnek a mangalica szeletek, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki a húst! Ha elkészültünk, a húsra terítünk néhány szelet hajszálvékony fekete erdei sonkát, rárendezgetjük az újhagymát és vastagabbra vágott Chedar sajtot.

Pár percet pihentethetjük a húst, míg egy másik serpenyőben összedobunk egy kis vegyes, vajon párolt zöldségköretet.(sárgarépa, cukkíni, brokkoli, újhagyma, koktélparadicsom, bébiparaj és petrezselyemlevélkék, petrezselyem szára aprítva, snidling) Amikor lassan elkészülünk a zöldséggel, nem túl forró sütőbe tesszük, az összerakott mangalicatarját, hogy a sajt csak éppen ráolvadjon a húsra.

Ha elkészültünk, tálalhatunk is.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem