7 °C Budapest

Így hűtheted a lakásod klíma nélkül és szinte ingyen

2016. július 8. 17:30

Az előrejelzések szerint a következő napokban fokozatosan melegszik az idő, a jövő hét elején pedig 30-35 fokig emelkedik a hőmérséklet. Ezt a kánikulát légkondi nélkül szinte bárhol nehéz elviselni, de más módja is van a forróság elleni védekezésnek. Megnéztük, hogy milyen hatékony, mégis megfizethető megoldásokat javasolnak a szakemberek.

Klíma nélkül nehéz ilyenkor elviselni a 30 fok feletti hőmérsékletet, de vannak megoldások, amelyekkel hasonló eredményt érhetünk el, ráadásul sokkal olcsóbban. Ezek egy részének felszerelése szaktudást igényel - mint például a barkácsboltokban vásárolható redőnyök vagy árnyékolók -, de vannak olyan gyors megoldások is, amelyeket segítség nélkül elhelyezhetsz a lakásban. Érdemes szétnézni vásárlás előtt, és átgondolni, hogy pontosan mire van szükséged.

Nem mindegy, milyen függönyt veszel

A mesterséges hűtés a meleg nyári napokon több energiát fogyaszt el, mint a téli fűtés, nem véletlen, hogy a nagyvárosok áramfogyasztása megugrik a kánikulában.

Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb hűtési módszer az úgynevezett black out függöny, vagyis a tökéletesen fényvisszaverő sötétítő függöny használata.

Ezek egyáltalán nem engednek át fényt és hőszigetelő hatásuk is van, így a napfény nem tudja átmelegíteni a lakást. Fontos előnyük még, hogy dekorációs szerepet is be tudnak tölteni.

Ha roló, akkor erre figyelj

A redőnyök is szívesen a használt megoldások közé tartoznak a kánikula elleni védekezésben, és bár hatékonyságban az élen járnak, költségesek és szakember segítsége nélkül nehéz felszerelni.

Nagyon népszerűek az utóbbi években a textil- és bambuszrolók, amelyek több méretben, színben és stílusban elérhetőek

- tudta meg a Pénzcentrum a KIKA-tól. Ezek csak néhányezer forintba kerülnek, és egy pillanata alatt felszerelhetőek. Érdemes világos színűt választani, ami visszaveri a fényt, és a forróbb napokon már kora reggel árnyékolni.

A jó ventillátor hűt és párásít is

A legtöbb áruházban kisebb asztali és nagyobb teljesítményű álló ventillátorokból is több fajtát találunk. Kapható még párásítóval ellátott ventillátor, ami kicsit drágább, de a párásítás a hőérzetetünket is javítja. A sötétítés mellett egyre népszerűbbek a mobil klímák, amelyek üzembe helyezéséhez szintén nincs szükség szakemberre, ezt bárki otthon maga is megteheti. Ezek már nem csak a levegőt keverik, hanem hűtik is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Árnyékolás kell, főleg tetőtérben

Nyáron az épületek különböző felületei és azon belül különösen az üvegfelületek sokkal melegebbek. Az üveg által elnyelt és a közvetlen napsugárzásból adódó hő "elnyelődik" az emberi testben, ezért érezzük azt, hogy melegünk van. A kültéri árnyékolás különösen fontos a tetőtéri szobákban, otthonokban, ahol a tetősík miatt a legnagyobb felületet éri a napfény, és megfelelő védelem nélkül könnyen 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála.

Hazánkban az évi 8760 órából körülbelül 1200 órában a túlzott felmelegedés ellen kell védekezni és ez az időtartam a klímaváltozás miatt folyamatosan emelkedik

- mondta Kárpáti Marianna, a VELUX Magyarország marketingvezetője, aki szerint hatékonyság szempontjából még mindig fontos, hogy az épületen kívül kezdjük a hő elleni védekezést. Rengetegféle árnyékolót lehet azonban venni, a javasolt típust meghatározza:

  • a helyiség jellege;
  • a helyiség tájolása;
  • a környezet beépítettsége;
  • naponta az adott szobában töltött idő mennyisége.

A kánikulával jönnek az akciók is

Bőven tud miből válogatni az, aki a hétvégi forróságban szánja rá magát arra, hogy keressen valami hűsítő megoldást. Nemcsak a választék széles: a különböző kedvezményeknek köszönhetően jó áron lehet most hozzájutni ezekhez az eszközökhöz. A KIKA például egész hétvégén jelentős kedvezményeket kínál árnyékolás kategóriájú termékeire, akár 50 százalék is járhat a sötétítőfüggönyökre és a rolókra. Minden más termék is 12 százalék kedvezménnyel vásárolható a bútorlánc áruházaiban. A VELUX pedig árnyékolócsomagjaira állandó 10 százalék kedvezményt biztosít, amelyek közül a legnépszerűbb a külső hővédő roló és a fényzáró roló kombinációja.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm