2020. augusztus 14. péntek Marcell

Idegtépő várakozás az IKEA-ban: vajon mi folyik a konyhaosztályon?


Egy olvasónk a hétvégén az IKEA-ban járt, ahol konyhát vásárolt, a vevőszolgálati pultnál viszont egy órát kellett várakoznia. Utánajártunk, hogy mi állhat a hosszú várakozási idő mögött és annak is, hogy hány embert keresnek Magyarországon az IKEA-áruházakba.

Szombaton a budaörsi IKEA-áruházban voltunk, ahol konyhát vettünk. Bár az online tervezővel elkészítettem otthon nagyjából a konyhatervet, de volt néhány kérdésem, így kénytelen voltam sorszámot húzni a konyhaosztályon. Arra viszont, hogy sorra kerüljünk, egy órát kellett várni, szerintem ez egy kicsit sok, pláne annak fényében, hogy nem is voltak olyan sokan, 10 pult áll rendelkezésre a vevőkkel való egyeztetésre, de csupán kettőnél dolgozott épp kiszolgáló

- számolt be hétvégi kalandjáról egy olvasó a Pénzcentrumnak küldött levelében. A konyhaosztályon tapasztalt hosszú várakozási idő annak fényében érdekes, hogy Marek Feltl, az IKEA Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős vezetője nemrég úgy nyilatkozott a Pénzcentrumnak, hogy az

(...) IKEA 2017-es trójai falova egyértelműen a konyha volt Magyarországon.

Ez, a vezető szerint azt jelenti, hogy a magyar vásárló, ha elégedett a konyhával, akkor szívesen tér be újra az áruházakba és vásárol mást is. A magyarországi IKEA-ban egy nap átlagosan 38 új konyhát vásároltak, 2017-ben összesen 8,5 milliárd forint értékben. Emellett a legnépszerűbb termékek többsége is konyhai eszköz volt.

Most is megkerestük az IKEA-t a hosszas várakozási idővel kapcsolatban, a cégtől, amellett, hogy sajnálatukat fejezték ki az üggyel kapcsolatban, azt közölték a Pénzcentrummal, hogy a várakozási idő nagyban függ attól, hogy milyen ügyről van szó. Sok vásárló érkezik már kész konyhai tervekkel, amelyeket online rendszerük segítségével tervezett, ilyenkor munkatársaik az elkészült terveket átnézik, majd közösen véglegesítik. A másik eset, amikor az IKEA weboldalán keresztül a vásárló konyhatervezési szolgáltatást vesz igénybe, ez pedig akár egy órát is eltarthat.

Visszatérve olvasónk levelére, abból az derült ki, hogy nem konyhatervezési szolgáltatást vett igénybe, hanem közel kész konyhai terveket vitt az áruházba. Először egyébként azt gondoltuk, hogy az IKEA-t is utolérte a nagy nemzeti munkaerőhiány, de erre rácáfolt az áruház Pénzcentrumhoz eljuttatott válasza. Ebben azt írták, hogy 

bár jelenleg is keresnek munkatársakat, de főként éttermi és logisztikai területre, az áruházak fel vannak készülve a megnövekedett látogatószámra, a szükséges létszám mindhárom áruházban rendelkezésre áll.

A hétvégéken egyébként az IKEA tájékoztatása szerint a szokásos 8 ezerről, 50 százalékos emelkedéssel 12 ezerre nő a napi tranzakciószám, bár arról nem küldtek adatot, hogy ezekből mennyi érinti az éttermi egységet, vagy hogy hány minimáldíjas hot-dogot adnak el. Az üres vevőszolgálati pultok tehát munkaszervezési sajátosságra utalnak, de azért megnéztük, hogy a bútoróriás karrieroldalán milyen beosztásba keresnek épp munkatársakat.

Általánosságban elmondható, hogy arra az új trendre, hogy egyre több cég keres a várható fizetés feltüntetésével munkatársat, az IKEA nem szállt fel. Ezzel egyébként nincsenek egyedül, nemrég készítettünk interjút Márton Katalinnal, a Praktiker HR-vezetőjével, aki elmondta, hogy ők nem rakják ki a kirakatba a bérstratégiájukat. Ezzel ellentétes taktikát követnek jellemzően a diszkontláncok, a Lidl a teljes alabértábláját megosztotta a Pénzcentrummal a múlt héten, az Aldi 800 ezres boltvezetői fizetésével pedig tele volt a sajtó, természetesen mi is beszámoltunk róla.

Ilyen szempontból tehát most nem tudjuk összehasonlítani a fizetéseket, támpontot adhat ugyanakkor, hogy tavaly, amikor egy teljes kórházi osztály ment át a soroksári IKEA-ba dolgozni, az áruház azt közölte lapunkkal, hogy 

  • az IKEA-nál az átlagos bruttó alapbér 202 ezer forint a nem vezető beosztású áruházi dolgozók körében,
  • a ténylegesen szerződött óraszámokat figyelembe véve pedig az átlagos szerződött óraszám napi 7 óra, az alapbér pedig bruttó 178 ezer forint.

Ehhez egyébként még számos juttatás adódik hozzá, úgymint szombati és vasárnapi bérpótlék, rendszeres éves bónusz, étkezési hozzájárulás, bérlettámogatás és nyugdíjprogram, az ezekkel kiegészült végső átlagos bruttót az áruház tavaly nyáron nem árulta el nekünk.

Ahogy az áruház is közölte lapunkkal, alapvetően nem tűnik úgy, mintha tömegeket keresnének az IKEA-ba. A cég karrieroldala szerint mindösszesen 18 betöltendő pozíció van a három hazai áruházban, ezeket össze is szedtük egy táblázatba.

Az összesítésből kiderül, hogy a 18 állásból csupán 3 tartozik közvetlenül az "eladáshoz", egy pedig a vevőszolgálathoz. Konkrétan a budaörsi áruházat vizsgálva, ahol elmondása szerint olvasónk járt, 9 állást hirdetnek, közülük két új kollégát várnak az "eladás", egyet pedig a vevőszolgálat területére.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.