13 °C Budapest

Idegtépő várakozás az IKEA-ban: vajon mi folyik a konyhaosztályon?

2018. március 12. 14:00

Egy olvasónk a hétvégén az IKEA-ban járt, ahol konyhát vásárolt, a vevőszolgálati pultnál viszont egy órát kellett várakoznia. Utánajártunk, hogy mi állhat a hosszú várakozási idő mögött és annak is, hogy hány embert keresnek Magyarországon az IKEA-áruházakba.

Szombaton a budaörsi IKEA-áruházban voltunk, ahol konyhát vettünk. Bár az online tervezővel elkészítettem otthon nagyjából a konyhatervet, de volt néhány kérdésem, így kénytelen voltam sorszámot húzni a konyhaosztályon. Arra viszont, hogy sorra kerüljünk, egy órát kellett várni, szerintem ez egy kicsit sok, pláne annak fényében, hogy nem is voltak olyan sokan, 10 pult áll rendelkezésre a vevőkkel való egyeztetésre, de csupán kettőnél dolgozott épp kiszolgáló

- számolt be hétvégi kalandjáról egy olvasó a Pénzcentrumnak küldött levelében. A konyhaosztályon tapasztalt hosszú várakozási idő annak fényében érdekes, hogy Marek Feltl, az IKEA Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős vezetője nemrég úgy nyilatkozott a Pénzcentrumnak, hogy az

(...) IKEA 2017-es trójai falova egyértelműen a konyha volt Magyarországon.

Ez, a vezető szerint azt jelenti, hogy a magyar vásárló, ha elégedett a konyhával, akkor szívesen tér be újra az áruházakba és vásárol mást is. A magyarországi IKEA-ban egy nap átlagosan 38 új konyhát vásároltak, 2017-ben összesen 8,5 milliárd forint értékben. Emellett a legnépszerűbb termékek többsége is konyhai eszköz volt.

Most is megkerestük az IKEA-t a hosszas várakozási idővel kapcsolatban, a cégtől, amellett, hogy sajnálatukat fejezték ki az üggyel kapcsolatban, azt közölték a Pénzcentrummal, hogy a várakozási idő nagyban függ attól, hogy milyen ügyről van szó. Sok vásárló érkezik már kész konyhai tervekkel, amelyeket online rendszerük segítségével tervezett, ilyenkor munkatársaik az elkészült terveket átnézik, majd közösen véglegesítik. A másik eset, amikor az IKEA weboldalán keresztül a vásárló konyhatervezési szolgáltatást vesz igénybe, ez pedig akár egy órát is eltarthat.

Visszatérve olvasónk levelére, abból az derült ki, hogy nem konyhatervezési szolgáltatást vett igénybe, hanem közel kész konyhai terveket vitt az áruházba. Először egyébként azt gondoltuk, hogy az IKEA-t is utolérte a nagy nemzeti munkaerőhiány, de erre rácáfolt az áruház Pénzcentrumhoz eljuttatott válasza. Ebben azt írták, hogy 

bár jelenleg is keresnek munkatársakat, de főként éttermi és logisztikai területre, az áruházak fel vannak készülve a megnövekedett látogatószámra, a szükséges létszám mindhárom áruházban rendelkezésre áll.

A hétvégéken egyébként az IKEA tájékoztatása szerint a szokásos 8 ezerről, 50 százalékos emelkedéssel 12 ezerre nő a napi tranzakciószám, bár arról nem küldtek adatot, hogy ezekből mennyi érinti az éttermi egységet, vagy hogy hány minimáldíjas hot-dogot adnak el. Az üres vevőszolgálati pultok tehát munkaszervezési sajátosságra utalnak, de azért megnéztük, hogy a bútoróriás karrieroldalán milyen beosztásba keresnek épp munkatársakat.

Általánosságban elmondható, hogy arra az új trendre, hogy egyre több cég keres a várható fizetés feltüntetésével munkatársat, az IKEA nem szállt fel. Ezzel egyébként nincsenek egyedül, nemrég készítettünk interjút Márton Katalinnal, a Praktiker HR-vezetőjével, aki elmondta, hogy ők nem rakják ki a kirakatba a bérstratégiájukat. Ezzel ellentétes taktikát követnek jellemzően a diszkontláncok, a Lidl a teljes alabértábláját megosztotta a Pénzcentrummal a múlt héten, az Aldi 800 ezres boltvezetői fizetésével pedig tele volt a sajtó, természetesen mi is beszámoltunk róla.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ilyen szempontból tehát most nem tudjuk összehasonlítani a fizetéseket, támpontot adhat ugyanakkor, hogy tavaly, amikor egy teljes kórházi osztály ment át a soroksári IKEA-ba dolgozni, az áruház azt közölte lapunkkal, hogy 

  • az IKEA-nál az átlagos bruttó alapbér 202 ezer forint a nem vezető beosztású áruházi dolgozók körében,
  • a ténylegesen szerződött óraszámokat figyelembe véve pedig az átlagos szerződött óraszám napi 7 óra, az alapbér pedig bruttó 178 ezer forint.

Ehhez egyébként még számos juttatás adódik hozzá, úgymint szombati és vasárnapi bérpótlék, rendszeres éves bónusz, étkezési hozzájárulás, bérlettámogatás és nyugdíjprogram, az ezekkel kiegészült végső átlagos bruttót az áruház tavaly nyáron nem árulta el nekünk.

Ahogy az áruház is közölte lapunkkal, alapvetően nem tűnik úgy, mintha tömegeket keresnének az IKEA-ba. A cég karrieroldala szerint mindösszesen 18 betöltendő pozíció van a három hazai áruházban, ezeket össze is szedtük egy táblázatba.

Az összesítésből kiderül, hogy a 18 állásból csupán 3 tartozik közvetlenül az "eladáshoz", egy pedig a vevőszolgálathoz. Konkrétan a budaörsi áruházat vizsgálva, ahol elmondása szerint olvasónk járt, 9 állást hirdetnek, közülük két új kollégát várnak az "eladás", egyet pedig a vevőszolgálat területére.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem